Hollanda'da Ne Oluyor?

12 Mart 2017 23:01 / 1726 kez okundu!

 

 

10 yýla yakýn (1982-1992) Hollanda'da politik mülteci olarak yaþamýþ bir kiþinin; Hollanda ile aramýzdaki son geliþmeleri nasýl deðerlendirdiði ilginizi çekebilir.

Hollanda'da ne oluyor?

Türkiyeliler, 16 Nisan referandumu ile ilgili faaliyetlerini toplantýlarla sürdürmek istiyorlar. Bunlara Türkiye'den gelen siyasiler de katýlýyor. Üstelik bunu farklý politik meþreptekiler (hem Evet hem de Hayýr diyenler) sürdürüyor.

Hollanda hükumeti öncelikle Ak Partili siyasilere engel çýkardý, ardýndan dýþiþleri bakanýnýn uçaðýnýn geliþini engelledi. Ardýndan karayoluyla Almanya'dan Rotterdam'a gelen baþka bir TC bakanýný ve yanýndaki Türkiyeli, AB vatandaþý kiþileri sýnýrdýþý etti. Protesto için sokaða çýkan Roterdam'daki Türkiyelileri engellemek için de "sokaða çýkma yasaðý" ilan etti. Hollanda tarihinde ender rastlanan olaylar oluyor...

Oysa Hollanda'da Türkiyelilerin dýþýnda Marokanlar (Faslýlar), Surinamlýlar, Antilliler, Yunanlýlar da zaman zaman kendi ülkelerindeki geliþmelere baðlý olarak benzeri politik çalýþmalarda bulunmuþlardýr, bulunmaya da devam ediyorlar.

Türkiyelilerin faaliyetleri neden bu kadar dikkati çekti?
Çünkü 300.000 civarýndaki sayýsýyla Türkiye kökenliler Hollanda'nýn en büyük ve en aktif "azýnlýk" grubu durumunda.
Çünkü Türkiyeliler "uyum" açýsýndan en problemli grup sayýlmaktadýr. Bir türlü Hollanda'nýn istediði gibi bir uyum (emancipatie) saðlamayan bu kesim, son dönemde tüm Avrupa'da yükselen Ýslam korkusu ve karþýtlýðýnýn da hedefi durumundadýr.

100 yýl önce durum 14 Þubat 1917 tarihli Tanin gazetesi haberindeki gibiydi. 50 yýl önce de (1960'lar) baþta almanya olmak üzere kimi savaþ yorgunu avrupa ülkeleri; çöpçü ve diðer ihtiyaçlarý için diþ kontrolü dahil yapýlarak ülkemizden iþçi alýyorlardý.

Þimdi artýk bu mümkün deðil. O gün alýnan iþçilerin sayýsý bugün yüzbinler, milyonlar ile ifade ediliyor. Onlarýn çocuklarýnýn çoðu da zaten Almanya'nýn Hollanda'nýn ekonomik hayatýnýn vazgeçilmez parçalarý oldu. Üstelik iþ adamý, meslek sahibi, sanatçý vs. olarak... Þu sýra bu ülkelerle aramýzda yaþananlar için daha çok þey söylenebilir ancak en temeldeki bu büyük deðiþimi akýlda tutalým :)

Hollanda, Türkiye'de son 10-15 yýldýr baþta bulunan siyasi iktidarla ve onun lideriyle dünya ve bölgesel meselelere bakýþta gittikçe daha birbirinden uzaklaþan bir çizgide. AB, NATO, ÝMF, AVRUPA KONSEYÝ, AHÝM gibi kurumlarla Türkiye üzerinde oluþturduklarý vesayet ve yönlendirmede eskisi gibi baþarýlý olamýyorlar. 
Bir çok Avrupa ülkesi gibi Hollanda da bu duruma ayak uydurmakta zorlanýyor. Kendi içinde aþýrý saða ve ýrkçýlýða sürükleniþi, bu durumu daha da içinden çýkýlmaz kýlýyor.

Bugün Hollanda siyasetini Geert Wilders domine ediyor, hem de birinci parti olma ihtimalinin çok olduðu seçimler henüz yapýlmamýþken... Mevcut hükumet onun kazanmamasý adýna onun politikasýný þimdiden yürürlüðe koymuþ durumda. 33 yýl önce, Geert Wilders'ýn "atasý" olan ýrkçý Centrum Partij'nin programatik "10 Groene Punten" (10 Yeþil Nokta)sýnda vücut bulmuþ ýrkçý, güvenlikçi, içe kapanmacý, yabancý düþmaný, göçmen karþýtý politika; Hollanda'da hayata geçiyor. Ýlk hedef de Ýslam ve Türkiye karþýtlýðýný oya dönüþtürmek... Bu günlerde olanlara buradan bakýlabilir.

3-5 yýl önce ýrkçý politikacý Hollandalý Geert Wilders, Londra'daki bir toplantýsýna izin verilmedi diye kýyameti koparmýþtý, þimdi ise kendi ülkesindeki yasaðýn baþ savunucusu durumunda.

Ýki yüzlü politikanýn ömrü azdýr. Bizim de buna dikkat etmemiz önemli elbet. Deniyor ki "Yarýn Esat yanlýlarý ülkemizde politik toplantý yapmak isterlerse TR'nin tavrý ne olacak? Ýki yüzlülük yapýp, Almanya'nýn, Hollanda'nýn bir dönem kendisine uyguladýðý yasaðý mý uygulayacak yoksa düþünce özgürlüðünden mi yana olacak?"

Soru meþrudur ama ölçü þu olmalý: Savunulan þeyler meþru mudur? Zamanýn o günkü ruhu ne diyor? Irkçýlýk, ayrýmcýlýk, yabancý düþmanlýðý, Ýslamofobia, göçmen karþýtlýðý, þiddet yanlýsý olmak, terör destekçisi olmak; meþruiyet dýþýna düþmek için yeterlidir.

Yani Türkiye o sýrada Esad'ýn ana yönelimine bakacaktýr. Suriye'de þiddeti sürdürmek için mi çalýþýyor yoksa barýþ için mi? PKK tarafýyla bugün sürdürülen savaþýn yöntemleri de yarýna ýþýk tutucu olabilir. Toplantý yapacak olanlar canlý bombacýlar mý, canlý bombacýlýðýn meþrulaþtýrýcýlarý mý yoksa Türkiye'ye karþý silah býrakarak, barýþý, çözümü gerçekten konuþmak isteyenler mi?  

Türkiye, demokrat ve adil olmak isterse; yeri geldiðinde bu ölçülerle davranmak ve kendi ülkesinde toplanmak isteyen baþka ülke vatandaþlarýna (bunlarýn bir kýsmý çifte vatandaþ da olabilir) bunu akýlda tutarak yaklaþmak zorundadýr.

Özetle bugün Hollanda'nýn unutmuþ göründüðü ya da bilerek isteyerek tam tersinden yorumladýðý meþruiyet ölçülerine sýðýnarak...

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

 

Not-1: Geliþmelerle ilgili ayrýntýlý haber bilgisi buradaydý: 

http://www.haberturk.com/dunya/haber/1422771-son-dakika-hollanda-bakan-kaya-ve-baskonsolosun-yolunu-kesti

Not-2: Hollanda eski dýþiþleri bakanýnýn açýklamasý ilginçti:

http://www.haberturk.com/dunya/haber/1423038-ben-bot-bu-yasaklama-ile-yanlis-bir-adim-attik

Not-3:  Hollanda'da #Evet çalýþmasý yasak ama Hayýr serbest. TR kökenli Hollanda parlamentosu vekili Hayýr için M. Feyzioðlu ile çalýþabiliyor. Hollanda'da devlet televizyonu NOS'in bu konudaki haberi þöyleydi: 

https://www.youtube.com/watch?v=TQKjeae1eDk&feature=youtu.be

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2017 10:46

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.