HDPKK NE YAPMALI?

30 Mayýs 2020 08:43 / 2518 kez okundu!

 


"Unutmayalým ki bir ülke, bir partinin (HDP’nin); silahlý þiddet uygulayan, canlý bombacý, çocuk askerci, ayrýlýkçý bir örgütlenmenin legal vitrini olmasýna, ancak GEÇÝCÝ bir süre izin verebilir; eðer o parti, silahlý örgütü (PKK’yi) silahlarýný býrakmaya ikna etmek için sahici, inandýrýcý bir çaba içinde olduðunu ispatlarsa..."

 

****

 

HDPKK NE YAPMALI?


Durumu özetleyelim: Bir arkadaþým “HDP liler maðdur mu, zalim mi..?” diye sorarak devam etmiþ: “Ne zaman HDP’lileri eleþtirsek hemen, “Amacýnýz nedir, HDP her gün maðdur ediliyor vb. vb.” Neden maðdur ediliyorlar, kim maðdur ediyor? 30 yýldýr maðdurluðu kendilerine savunma zýrhý yapmýþlar. HDP’yi önce örgüt maðdur ediyor, sonra da devlet. Norveç’te Ýsveç’te de olsanýz, þiddet uygulayan bir örgüt tarafýndan yönetilirseniz, þiddete karþý tavýr almazsanýz baþýnýza benzer þeyler gelir. 

 

Misal ben ile sen her gün PKK þiddetini eleþtiriyoruz, Mecliste siyaset yapan bir parti neden eleþtirememektedir, onlara kim engel olmaktadýr? PKK þiddetinin hangi Kürde faydasý vardýr? PKK þiddeti var oldukça HDP’lilerin gün yüzü görmeyeceðini ben ile sen biliyoruz da HDP'liler bilmiyorlar mý?” demiþ.

 

Çok da güzel demiþ smiley 

 

Baþka bir arkadaþým da bu notun altýna yorum eklemiþ ve “PKK silah býrakýrsa elimizdekinden de oluruz diye düþünen bir kitle de var ortada...”

 

Önce çok önemsedim bu sözleri onun söylemesini, sonra birden fark ettim ki burada sadece HDP içindeki Türk radikal solcularýný kastediyor. Oysa “PKK silah býrakýrsa elimizdekilerden de oluruz diye düþünen kitle” asýl olarak, HDP’nin ana omurgasýný oluþturan PKK yanlýsý Kürtlerdir. O kesimin unutulmasýna takýldým smiley Ýyi ki takýlmýþým... 

 

HDP’nin yararlý ayrýþmasýný ben de destekliyorum. Bu ne anlama geliyor?

 

1. HDP içindeki Kürtler öncelikle sýrtlarýndaki kenelerden kurtulmalýdýr. Yani ona yamanmýþ küflü Türk solculardan; ormanda saklandýðý için hala 2. Dünya Savaþýnýn devam ettiðini düþünen eskimiþ Türk komünistlerden; sýrtýný YPG’ye dayamakla övünen gerilla özentisi marjinallerden arýnmalýdýr.

 

2. Ýslamofobik cephelerde kabul görme arayýþlarýný terk etmelidir.

 

3. “Seni baþkan yaptýrmayacaðýz” biçimindeki boþa çýkmýþ, baþarýsýz politikasýnýn hem Türkiye’ye hem Kürtlere ne kadar zarar verdiðini kabullenip, bunun özeleþtirisini yapmalýdýr.

 

4. Hendekçiliðin, ayrýlýkçýlýðýn, USA kuklasý olmanýn, canlý bombacýlýðýn, çocuk askerciliðin, ‘baþý açýk silahlý kadýn gerilla’ övgücülüðünün, silahlý þiddet taraftarlýðýnýn, saf kesimlere “Kobani’de Sosyalizm kuruluyor” diye yutturulan PolPotçuluðun açýk öz eleþtirisini yapmalýdýr.

 

5. Unutmayalým ki bir ülke, bir partinin (HDP’nin); silahlý þiddet uygulayan, canlý bombacý, çocuk askerci, ayrýlýkçý bir örgütlenmenin legal vitrini olmasýna, ancak GEÇÝCÝ bir süre izin verebilir; eðer o parti, silahlý örgütü (PKK’yi) silahlarýný býrakmaya ikna etmek için sahici, inandýrýcý bir çaba içinde olduðunu ispatlarsa... 

 

6. HDP geçmiþte elde ettiði -ne yazýk ki aþýrý bile sayýlabilecek- þansýný, küstahça ve hendek kazarak yanlýþ biçimde kullanmýþtýr. Bu konularda ciddi bir özeleþtirisini görmedik, tersine darbeciler, darbe özlemcileri dahil bütün iktidar karþýtlarýna sonsuz desteðini ilan ediyor, yeri geldikçe de bu desteði veriyor, bununla övünüyor ve üstelik karþýlýðýný bekliyor. Artýk bu politikaya son vermelidir.

 

7. HDP'ye bu ve benzeri konularda eleþtirici yaklaþmanýn, onun içindeki Kandil baronluðunu yeterince bilmeyenler ve çevredeki naif destekçileri için yararlý olacaðýný düþünüyorum. 

 

8. Eleþtirileri nedeniyle HDP'den ayrýlanlarý anlýyorum ama keþke içerdeyken daha açýk biçimde ses verselerdi diyorum.

 

9. Hala HDP'de olanlarý da bu yüzden hala ‘önemsiyorum’ ve kof kabadayýlýklara, hendek savunuculuðuna, þiddet taraftarlýðýna karþý daha net tavýr almaya çaðýrýyorum.

 

10. Bu ülkeyi, Ak Parti, HDP ve diðer kimi kesimlerin içindeki kategorik þiddet karþýtlarýnýn; yeni bir adil kardeþlik hukukunda uzlaþarak, özgürlükçü çizgide, yeniden birlikte deðiþtirmeye, demokratikleþtirmeye devam etmesini istiyorum. 

 

11. Böyle bir adým hem Türkiye’nin, hem tüm yakýn coðrafyamýzýn kaderini baðýmsýzlýk, özgürlük ve refah yolunda sonsuza kadar deðiþtirecektir. 

 

Vesselam.

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

30.05.2020

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.