GELECEKTEKÝ % 1 OLASILIK ADINA, BUGÜNKÜ % 99'U EÐÝP BÜKMEK

01 Aðustos 2016 13:15 / 2293 kez okundu!

 

 

Doç. Dr. Cihan Tuðal'ýn Küyerel'de de yer verilmiþ, süper önyargýlý ve özel yönlendirmeli sorularla yapýlmýþ, Amerikan Jakobin dergisinde yayýnlanmýþ söyleþisini ibret için iyi okuyanlar, "Batýdaki Türkiye algýsý"ný hangi kafalarýn nasýl oluþturduðunu daha iyi anlayacaklardýr. Sorulara teslim olmuþ, sorularý soranýn açtýðý kapýyý ayrýntýlandýran bir akademisyenin bu yaklaþýmlarý; ne yazýk ki ülkede "sahte", "simülasyon" bir darbe giriþimi ve Ak Parti tarafýndan yapýlmýþ bir karþý darbe olduðuna inananlarca, bilimsel açýklamalar gibi okunabiliyor.

 

******

GELECEKTEKÝ % 1 OLASILIK ADINA, BUGÜNKÜ % 99'U EÐÝP BÜKMEK 

Doç. Dr. Cihan Tuðal'ýn Küyerel'de de yer verilmiþ, süper önyargýlý ve özel yönlendirmeli sorularla yapýlmýþ söyleþisini okudum. Sorulara teslim olmuþ, sorularý soranýn açtýðý kapýyý ayrýntýlandýran bir akademisyenin bu yaklaþýmlarý; ne yazýk ki ülkede "sahte", "simülasyon" bir darbe giriþimi ve Ak Parti tarafýndan yapýlmýþ bir karþý darbe olduðuna inananlarca, bilimsel açýklamalar gibi okunabiliyor.

Ülkemizdeki geliþmelerin, gelecekte faþist bir kitle hareketi yaratabilme ve bunu dinle, devletle bütünleþtirerek, tüm Avrupa'da ve dünyada savaþa yol açabileceðini öngörmek biçimindeki; sosyolojik, politik tahlillerle deðil de daha çok futurist kestirimlerle desteklenmiþ üfürmeler olarak da yorumlanabilecek bir bakýþ bu. 

Böyle bir faþistleþme ve savaþa yol açma olasýlýðý elbette tamamen reddedilemez. Ancak güncel politik geliþmeleri etkilemenin strateji ve taktikleri olarak sunulursa, bu durum, bu tahlilleri yapanlarý, ona uygun adým atanlarý politikanýn dýþýna düþürür, kitlelerin uzaðýna sürükler. Böylece de kaçtýðýna koþmuþ olursun, uzak olasýlýk gibi duran fütürist ipuçlarýn, yaþanan gerçekliði görmeni engeller, baþkasýnýn yalanlarýný kendi gerçeklerin olarak paketleyip sunmaný getirir.

Ýþte örnekler:

"Darbe kalkýþmasýndan sonraki üçüncü gün, gösterilerin bu boyutu daha da belirginleþti. Ve bu durum sloganlarýn çok ötesine gitti. Ayný kitleler, sizin de belirttiðiniz gibi, Kürtlere, Alevilere, alkol tüketenlere saldýrdýlar."

...

"Ýtalya’nýn pasif devrimi dünya tarihinin en yýkýcý savaþlarýndan birine yol açan etkenlerdendi. Türkiye’ninki þimdiye kadar Suriye’yi mahvetti, ama daha fazlasý da yolda."

...

"ABD de AB de bir Gülen darbesiyle yaþayabilirdi, þimdi AKP karþý darbesiyle de gayet yaþayabilirler. Ancak, ikincisinin kontrolden (Batý kontrolünden) çýkma olasýlýðý daha yüksek. Kaygýlanmakta haklýlar."

...

"Hükümet askerlerin kaygýlarýný yatýþtýrmaya çalýþmýyor: Darbeyi kýnayan generaller bile þüphe ve saldýrý altýnda, hatta birçoðu sorguya çekildi. En muhtemeli, partinin bu durumu ordu içindeki muhalefeti kenara itmek adýna bir fýrsata çevirecek olmasý. 

Bu kadar zayýflatýlmýþ bir ordu deneyimli bir gerilla hareketine karþý nasýl savaþabilir?

Türkiye’nin Türk ordusunun yerine geçmeleri için Ahrar el Þam veya baþka cihatçý örgütlere dayanmak zorunda kalmasý da ihtimaller dahilinde. Bu tür eðilimler Ortadoðu’nun ‘Selefi cihatçýlaþma’ hareketinin artmasýyla sonuçlanabilir."

...

"Demokrasinin belli türleri ile faþizmin tezat oluþturduðunu asla düþünmemeliyiz.

Ýspanya’nýn (ki hiç gerçek anlamda faþist olmamýþtýr) aksine, demokratik kitle hareketi ve faþistleþme Ýtalya ve Almanya’da ta baþýndan beri iç içe geçmiþtir: Faþistler temelde demokrasiye güvenmeseler de (ve en sonunda onu yýksalar da) faþizm, en azýndan resmi demokratik normlar çerçevesinde geliþen kýsmý itibarýyla, halk arasýnda raðbette olan bir hareketti.
Hem ülke içinde, hem de bölgedeki siyaset açýsýndan darbe ve AKP’nin tepkisi fena halde endiþe verici zamanlarýn gelmekte olduðuna iþaret ediyor. En azýndan kýsa vadede, olumlu bir neticesini görmek zor."

Yine de hakkýný yememek lazým, söyleþi aslýnda Halil Berktay'ýn yapý sökümünü hak ediyor. Umarým yapar :)

Yazýyý paylaþan Hüseyin Çakýr arkadaþa da teþekkürler. Yoksa "Batýdaki Türkiye algýsý"ný hangi kafalarýn nasýl oluþturduðunu nereden bilecektik ;-)

Vesselam.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu

 

Söyleþinin Türkçesi burada: 

http://kuyerel.org/soylesiDetay.aspx?id=218

Söyleþinin orijinali þurada:

https://www.jacobinmag.com/2016/07/turkey-erdogan-coup-gulen-kemalist-kurdish-war/

Son Güncelleme Tarihi: 03 Aðustos 2016 14:27

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.