Fareli Köyün Kavalcýsý

08 Mart 2017 16:44 / 1594 kez okundu!

 

 

Dinin politikadaki etkisini çözümlemiþ ender Marksist stratejistlerden Demir Küçükaydýn; Ak Parti ve RTE karþýtlýðýnda savrulduðu yanlýþ yoldan dönemiyor, gittikçe hem kendisini hem de onu bir biçimde hala dikkate alanlarý yanlýþa sürüklemeye devam ediyor.

Son yazýsýyla ilgili çok þey söylemek mümkün. Ancak ben bir noktasýna deðinmeden geçemeyeceðim...

"Kürtlerle barýþ stratejisine dönmek" biçimindeki formülü; Marksist strateji uzmaný olarak kendisine pek yakýþtýramadým :( Þöyle formüle etmek gerçeði daha az çarpýtmak olacaktý: "Kürt siyasi hareketlerinin PKK koluyla barýþ stratejisine dönmek"...

Bu noktada ise elbette baþka saptamalar gerekli:

1. 15 Temmuz darbe giriþiminin engellenmesi sonrasýnda belli olmuþtur ki; bu coðrafyada vesayetsiz oyun kurma gücü nispeten en fazla olan kesim TC'dir.

2. "Suriye'de baðýmsýz devlet" elma þekeriyle kafasý karýþan PKK ve onun yanlýþ taktiðine laf etmeyi dahi aklýndan geçiremeyen HDP; halk savaþý, hendekçilik, öz yönetim fiyaskolarýyla; TC'deki çözüm sürecini havaya uçurmaktan çekinmemiþtir.

3. Süreçteki canlý bombacýlýk, feda tugaylarý ve diðer TAK'tiklerin iðrençliði; PKK/HDP kesiminin "meþruiyet"ine en büyük darbeyi indirmiþ; hükumetin eline Sri Lanka tarzý "çözüm" umudunu kendi elleriyle altýn tepside sunmuþtur. "Serhýldan" çaðrýlarýnýn hepsinin boþa çýkmasýnýn, eski destekçilerinin önemlice bir kýsmýnýn desteklerini çekmesinin ana nedeni budur.

4. USA, AB, Rusya, Ýran arasýnda müttefik arama çabalarý; Kürtlerin PKK kolunu giderek daha fazla yabancý güçlerin basit bir oyun aracýna dönüþtürmüþtür. Günlük pratik buna açýk örnektir.

5. Yalnýz bir TC hükumeti deðil baþka hiçbir devlet, sýnýrýnda kendisine karþý silahlý güçleri besleyen, canlý bomba hazýrlayýcýlarýna ev sahipliði yapan bir PKK devletine izin vermez. Bunu göremeyip "þansýný deneyenler"in hali ortada. Onlara durmaksýzýn yanlýþ taktikleri önerenlerin de bu trajedideki payý az deðil.

6. TC devletinin ilk baþlardaki Salih Müslim politikasýna yakýndan bakýlýrsa, bir gerçek de net biçimde belirir. Türkiye'ye düþman olmayan bir Kürt kantonu/bölgesi/sancaðý, kendisine Kuzey Suriye'de yer bulabilirdi. Burada elbette en önemli unsur Türkiye'ye karþý silahý býrakmýþ bir PKK olacaktý. Hem Türkiye ile savaþýp hem de TC'nin sýnýrýnda, kenevir tarlalarýný kurduðu rahatlýkla canlý bomba üretim tesisleri yapabileceðini sanmak aymazlýðý, bu politikayý da havaya uçurdu. Yoksa þimdi TR ve PYD, DAEÞ'e karþý tüm sýnýrý birlikte temizliyor olacaklardý. Hala emin olamayan, TR - Barzani iliþkisi üzerine bir daha düþünsün.

7. 16 Nisan'daki %56-58'lik #EVET sonrasýnda RTE'nýn; "Kürtlerle barýþ stratejisi" yolunda yeni adýmlarla ortaya çýkmasý þaþýrtýcý olmayacaktýr. Seçeceði C.Baþkaný yardýmcýlarýndan birisi muhtemelen bu stratejinin sembolü olacaktýr.

8. "Silah býrakmýþ PKK ile barýþ" yapabilecek politik kapasitede, güçte tek lider ise ne yazýk ki hala -belki de iyi ki- RTE'dir. Bu da "Kürtlerle barýþ strateji"nin sadece bir parçasýdýr.

Bu gerçeði gözden gizleyen abartýlý yorumlarýn sahipleri 16 Nisan sonrasý yeni abartýlara, yanlýþ baþ düþman seçimleri ve ittifak çabalarýna kolayca yelken açacaklardýr ama Fareli Köyün Kavalcýsý'nýn peþinden gidenlerin hayal kýrýklýðý çok büyük olacaktýr.

Fareli Köyün Kavalcýsý hikayesinin sonu mutlaka kötü bitmek zorunda mý? Hikayeye nispeten mutlu bir son yazmak için geç deðil ;-)

Vesselam.

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU
06.03.2017, Ýstanbul

 

>> Erdoðan’ýn “Beka Sorunu” – Neyin Karþýlýðýnda Ne Verebilir? (Demir Küçükaydýn)

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2017 10:46

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.