Eðitimde baðcýyý dövmek yerine üzüm yemeye odaklanmak

02 Aralýk 2014 21:19 / 1334 kez okundu!

 

 

Cumhurbaþkaný RTE, milli eðitim üzerine konuþtu... Twitterdan yazdýðým kimi notlarýmý buradan da paylaþayým istedim. Öncelikle "milli" lafý, eðitim bakanlýðýndan çýkmalý. Eðitimin millisi olmaz. Olur diyenleri önceden gördük ki, istedikleri formatý çocuklara vermekti amaçlarý... "Atatürkçü" kuþaklar yetiþtirmek adýna herþeyi "milli" yapma sahtekarlýðý bugün açýða çýkmýþ durumda. Bu nedenle þimdi "Ýslamcý kuþak" yetiþtirme hayallerine kapýlan varsa, bence bu da onlarýn kursaðýnda kalacaktýr çünkü yeni kuþaklar epeyi deneyimli; Atatürkçü kuþak olmaktan, bu sefer de Ýslamcý kuþak olmaya o kadar kolay zýplanamayacaktýr. "Fikri hür, vicdaný hür" kuþaklar istemek artýk bu toplumun ortak paydasýdýr. Mesele bunun erken farkýna varmak. 

RTE: "Gençlerimizi ýrkçýlýk, ayrýmcýlýk ve nefret söylemi hastalýðýndan eðitim korur" dedi. Bundan o kadar emin deðilim. 100 yýldýr bunlarýn kaynaðý zaten eðitim deðil mi? Demek ki mesele herkesi daha çok "eðitmek" olmamalý. Eðitimin içeriðidir esas olan. "ýrkçýlýk, ayrýmcýlýk ve nefret söylemi" konularýnýn bir tür hastalýk olduðunu ve bunlardan uzak durmak için neler yapýlmasý gerektiðini öðretecek bir eðitimin ise elbette baþýmýzýn üstünde yeri var.

RTE:"Okullar kendi dilinden uzaklaþtýran birey yetiþtiriyorsa talim ve terbiyede arýza var demektir" Son derece doðru... Ancak burada meseleye sadece "milleti hakime" ya da "evlad-ý fatihan" bakýþýyla yaklaþýrsak toplumdaki diðer topluluklarýn isteklerini gözden kaçýrýrýz. Örneðin Kürtlere anadili eðitimi bu yüzden þart çünkü "okullar -onlarý- kendi dilinden uzaklaþtýrýyor" Bu durumda "talim ve terbiyede arýza var demektir"; hatta en baþta "talim ve terbiye" laflarýnýn ve yaklaþýmýnýn bizzatihi kendisinde...

RTE: "Taklit eden, takip eden her zaman bir adým geride kalýr." Dediði kesinlikle doðru. Ama unutmayalým ki, yeniye ulaþmak için herkes iþe önce taklid ile baþlar; mesele en iyiyi taklid etmek sonra da basit teknoloji hayranlýðýnýn ötesine geçip daha iyisini yapmayý hedeflemektir. Þimdilik bu alanda ülkemizde bir ilerleme var ancak bunun daha çok silah ve askeri araç gereç alanlarýnda olmasý biraz üzücü. Yine de tarihe göz attýðýzda ilerleme ve keþiflerin önemlice bir bölümü önce bu alanlardan çýkýp sonra günlük yaþamý kolaylaþtýrmaya dönüþüyor.

RTE: "Bir gün gelecek takip edilen olacaðýz" Bunu yapabilmek için "Ýbni Rüþd mü haklýydý, Ýmam Gazali mi?" sorusuna yeniden dönmek iyi olur.

http://www.izmirizmir.net/ilhami-misirlioglu-imam-gazzali-m…

Bazý konulara yanýt bulmak kolay deðildir elbette... "550 yýl önce bu topraklarda sorulmuþ “Ýmam Gazzali mi haklýydý, Ýbni Rüþd mü?” sorusuna yanýt bulmaktan daha zor olmadýðý da açýk. Bu soruya doðru yanýtý verememiþ, gelenekle baðýný koparmýþ, sonra bu soruyu ve yanýtýný bir daha neredeyse kurcalamamýþ bir topraðýn çocuklarýyýz biz. Kendimizi batý üstünden tanýdýðýmýz, ve çoðunlukla bu tavrý bugün de sürdürdüðümüz için özürlü kuþaklarýz. Kemalist modernleþme denemeleri ve Marksist kökenli -ama elbette ki yine radikal- modernleþme önerileri ülkemizde süre giden kimlik bunalýmýna ne yazýk ki son veremez. Mehmet Altan’ýn Star’daki son yazýsýnda söylediði bir söz var: “Herkes ümitsizlik yarýþýndayken, ümidi yaratan bu ülkenin baþ tacý olacak”. Bu ümidi yaratmak, gelenekle yollarý yeniden kesiþtirmekten, geleneðin kaçýnýlmaz olarak yine modern -belki yeni modern- yorumlarýný yapmaktan geçiyor. Ancak gelenekle baðýný kuran, eskiyi içeren bir yeni, umut olma olasýlýðýný yeniden taþýyabilir.

Kim bilir belki bugün karþý karþýya olduðumuz çok sayýda zor sorunun kaynaðý da buralarda aranmalýdýr. Bu kadar derinlerde ama ne güzel ki, hala ulaþýlabilir bir derinlik."

"Gençlerimizi ýrkçýlýk, ayrýmcýlýk ve nefret söylemi hastalýðýndan korumak" düþüncesini ülkemizde bir cumhurbaþkanýnýn duymak sevindiricidir. Bu sözlerin sadece dile getirmesi bile çok önemlidir. Niyet okuyanlardan, "bunlarý dedi ama baþka þey yapýyor"a takýlýp kalanlardan deðiliz. Ýlk kez bir cumhurbaþkanýnýn aðzýndan dökülen bu sözlerin anlamý kolaycý yorumlardan daha derinde aranmalýdýr. "Bunlarý söyleyenlerin, çeliþkili bazý uygulamalarýnýn olmasý" da elbette bir sorundur ancak unutmayalým ki, "bunlarý hiç söylemeyip, tamamen tek tip insan yetiþtirmek için elinden geleni yapan" çok sayýda cumhurbaþkaný, baþbakan ya da politikacý gördük bu ülkede... Demek ki bizzatihi bu sözlerin söylenmiþ olmasýný bile önemsemeliyiz. Ayný zamanda bu dile getiriþi de sadece bu kiþinin "iyiniyet"ine ya da "kandýrmaca" çabasýna baðlayamayýz. Bu sözlerin dile gelmesini saðlayan zamanýn ruhudur elbette ama bunun için bu ülkede emek vermiþ, hatta bu yolda canýný yitirmiþ nice insanýn varlýðýný da unutamayýz. Cumhurbaþkanýnýn bu sözlerini görmezden gelmek, küþümsemek her þeyden önce bu insanlarýn anýsýna da saygýsýzlýk olur.

Baðcýyý dövmek yerine üzüm yemeye odaklanalým...

Eðitim üstüne diðer önerilerimi de yýllar önce yazmýþtým zaten:http://www.izmirizmir.net/ilhami-misirlioglu-2023-yilinda-e… …

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

02.12.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Aralýk 2014 00:15

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.