DTK olaðanüstü kongresinin kararlarý ne anlama geliyor?

27 Mart 2016 12:09 / 1996 kez okundu!

 

 

"Halkýmýzýn ... gerçekleþtirmeye çalýþtýðý yerel demokrasiyi inþa iradesi ve çalýþmalarý, devletin inkar ve imha politikalarýyla bastýrýlmaya, yok edilmeye çalýþýlmýþtýr." 

DTK (Demokratik Toplum Konseyi) olaðanüstü kongresinin, Türkiye Kürdistaný'nda son dönemde yaþananlarý böyle görmesi ve göstermeye çalýþmasý ne anlama geliyor?

Bu bildiri:

1. Yerlilik iddiasýndan tümüyle vaz geçmiþ ve bu nedenle de Türkiye'de yaþayan Kürtlerin çýkarlarýyla ciddi çeliþkiye düþen PKK'nin; "ben burada ne desem, nasýl olsa taraftarlarým ezbere onu savunur. Onlarýn eline tadý kaçmýþ da olsa yeni gibi görünen bir ezber vereyim"inin daniskasýdýr.

2. Gerçeklikten kopuþ, gerçeði yanlý tarif, taraflý algý yaratma ve gözü kara biçimde bu algýyý her araçla destekleme çabasýnýn yaratýcý olmayan kýsýr bir örneðidir.

3. Devletin eline, onun Sri Lanka tarzý bir imha umudunu besleyen yeni argümanlar verme yoludur; bu yüzden de karþý tarafta saygý uyandýrma þansýný tepmiþtir.

4. Kendisine bu güne dek belirli bir destek vermiþ, esas olarak da þiddet yanlýsý olmayan destekçilerini aptal yerine koyma gösterisidir.

5. PKK'den baðýmsýz düþünme yeteneklerini yitirmiþlerin "bizi ciddiye almayýn" açýklamasýdýr.

6. "Halktan tarihi ve derin kopukluklarýný aþma umudunu peþimize takýlarak elde etmiþ Türk solu dediðimiz kesim, nasýl olsa göbekten bize baðlý" alt düþüncesinin yazýya dökülmüþ halidir. 

7. "Þiddeti temel alan mücadele biçimine eleþtirimiz yoktur, bu eleþtiriyi yapanlar ya haindir, ya da gözü dönmüþ devletçilerdir" denmek isteniyor.

8. "Ayrýca PKK'ye yönelik bir çaðrýya ihtiyaç yoktur, çünkü DTK kongre kararlarý bizatihi onun çaðrýsýdýr" diye de okunmalýdýr.

9. Kongrede farklý sesler, aykýrý tavýrlarýn sergilenmemiþ oluþu acýdýr. Sergilenmiþse de kararlara yansýmayacak boyutta oluþu hazindir. Bu tek sesliliði Kürt siyasetinin en azýndan bir bölümüne layýk görenler vebal altýndadýr. Bu vebale Hatip Dicle gibi daha ciddiye alýnabilir kiþilerin de ortak edilmesi PKK'nin Pirus zaferidir. Pirus zaferini zafer sananlarýn hali acýklýdýr ama bildiri ayný zamanda YSGP, DSÝP gibi HDP paydaþlarýnýn da kiþiliklerini sorgulatma gongunu çalmýþtýr. 

10. Tam da bu nedenlerle bu kararlar, hükumetin elini kolunu baðlayacak, taktiklerinin sorgulanmasýný getirecek, stratejisinin meþruiyetinin tartýþýlmasýný saðlayacak; ayný zamanda da yavaþ yavaþ PKK'den uzaklaþan azýmsanmayacak sayýdaki eski demokrat destekçilerinin de eline savunulabilir yeni argümanlar vermekten de çok uzaktýr, buna gerek duymayacak kadar da sahte bir kendini beðenmiþlik belgesidir.

11. DTK kongresinin kararlarý bir tarzý siyasetin iflasýnýn belgesi olmuþtur. Böylece silahlý kalkýþma, hendekçilik, halk savaþý sahtekarlýklarýyla; öz yönetim, yerinden yönetim, yerel özerklik, demokrasi gibi kavramlarýn kirletilmesi, içinin boþaltýlmasý belgesine damga olmuþtur. 

12. Evden eve tünel açýp, hendekçilik oynayan ergenlere teslim edilen bir siyasetin iflas belgesidir. Bunlara, yýkýmlara, bomba biçimli kaldýrým taþlarýna itiraz etmeyen "STK"larýn; þimdi Sur'daki yapýsal düzenlemelere itirazý da bu belgeyle birlikte "suya yazýlan itiraz" biçimine sokulmuþtur.

13. Kürt halkýný gerçekten düþünenin kim olduðu henüz tam belli deðildir ama kim olmadýðý "küçük düþünmenin, yenilginin ve can havlinin belgesi" olan bu kararlarla netleþmiþtir. Tek umut, "devletin bu yanlýþ resti görmemesi"dir.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu

 

 DTK olaðanüstü kongre açýklamasý

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.