CEM KARACA: AVRUPA MERKEZCÝLÝÐÝN TUZAÐINI FARK EDEN; YERLÝ, TUTKULU, YARATICI, SIRADIÞI MÜZÝSYEN

08 Þubat 2020 17:09 / 10123 kez okundu!

 

 

"Politik konulardaki iniþleri ve çýkýþlarýyla da dikkati zaman zaman üstüne toplasa da Cem Karaca; aslýnda Avrupa Merkezciliðin, Anadolu insaný ve özellikle de sanatçýlarýmýz için tuzak olan yanýný keþfetmiþ; tutkulu, yaratýcý, yenilikçi, sýra dýþý gerçek bir müzik adamýydý." 16. Ölüm ve þimdi de doðum yýldönümünde onu saygý ve sevgiyle anýyorum. Katkýda bulunduðum "Beni Bekleme Kaptan" belgeselinin kýsa yolu iliþiktedir..."

 

****

 

"ARKADAÞIM CEM KARACA"

 

Cem Karaca ile hem Türkiye'de hem de Türkiye dýþýnda sonu arkadaþlýða varan diyalog þansým olmuþtu... Bu yüzden kendimi hep þanslý saymýþýmdýr.

 

Cem, fikir babasý ve baþkaný olduðum Kýrmýzý Karanfil Müzik Festivali'nin 5 kiþilik üst komitesindeydi. Kýrmýzý Karanfil Müzik Festivali’ni, komitedeki Þanar Yurdatapan, Cem Karaca ve Timur Selçuk'un katkýlarýyla 2 kez Ýzmir’de (1978, 1979), 3 kez de (1984 Lahey, 1985 Lahey, 1987 Amsterdam) Hollanda’da gerçekleþtirmiþtik. Elbette Ýzmir'de ve Hollanda'da, komünistler ve tüm ilerici gençler iþin ardýndaki temel güçtü... Sahne þovuyla, þarkýlarýyla Cem Karaca her daim tüm Kýrmýzý Karanfillerin ana figürü olmayý baþarmýþtý.

 

Ýzmir'den Anýlar

1978 yýlýnda Demokrat Ýzmir ödülleri gecesinin sahne arkasý yönetimini ÝGD olarak üstlenmiþtik. (Ýzzet Þenol ve Hasan Arda ana sorumlulardý) Gecede Cem Karaca da kýsa bir konuþma yapýp öyle þarkýlarýna baþlamak istedi. Cem, Aydýnlýk gazetesinin çýkýþýný dile getiren bir telgraf mesajýný aniden araya sokuþturunca uyarýldý, hatta konuþmasý kesintiye uðratýldý :( Salonda slogan kavgasýnýn baþladýðýný gören Cem Karaca hemen þarkýya baþladý ancak kimse dinlemeyip ikinci þarkýnýn da akibeti ayný olunca, sahneden ayrýldý. 

Herkes Cem Karaca'yý bizim çizgimizde diye düþünürken yaþanan bu olayla küçük çaplý bir kriz oluþtu.

Ertesi sabah Cem Karaca Kemeraltý'ndaki ÝGD merkez þubeye geldi. En üst katta 2 saati aþkýn sohbet ettik. Gece bir PDA'lý bir akrabasýnýn evinde kaldýðýný, Aydýnlýk'ýn çýkýþýna iliþkinin telgrafýn o evde kendisine gecede okumasý için verildiðini, okuyunca da bu kadar tepki geleceðini beklemediðini belirtti. Derin politik konularda hem zekice hem de naiv yaklaþýmlarýný atlaya zýplaya tartýþtýktan sonra, yeni Kýrmýzý Karanfil'i konuþarak iþi tatlýya baðladýk :)

 

Sürgün yýllarý

Yýllar sonra Hollanda'dayken bir de baktým ki komitenin çoðunluðu "dýþarýda" ;-) Timur Selçuk ülkedeydi, yardýmcým Ufuk ise ne yazýk ki tutukluydu. Cem Berlin'de, Þanar ise Köln'deydi. Lahey'e gittiðimin birinci ayýnýn sonunda, komitenin çoðunluðu kabul ederse, Karanfil'in Hollanda'da yapýlabileceðini düþünmüþtüm. Ancak politik nedenlerle aralarý biraz limoni olan Þanar ve Cem'i barýþtýrmak da bana düþtü. Ýkisinin büyük katkýsý ve HTÝB'in (Hollanda Türkiyeli Ýþçiler Birliði) desteði olmasaydý 1984, 1985 ve 1987 yýllarýnda Hollanda'da 3 kez gerçekleþen Karanfil'i yurt dýþýnda yaþatamazdýk...

Ceviz Aðacý'nýn ilk hallerini Cem Karaca'dan dinleyip üzerine sohbet etmek; Almanya'da yaptýðý kimi bestelerini konserde dinleyen bir Ýrlandalý müzisyenin "bu þarkýdaki melodiler bizim müziðimizden" demesini, Cem'in inanamamasý üzerine kendisine bu benzerliðin örneklerle ispatlanmasý ve ardýndan Kelt müziðiyle Anadolu müziði arasýndaki ilginç tarihi paralellikler üstüne yapýlan tartýþmalar ve o konudaki derin muhabbetimiz hala unutamadýðým harika bir duygu selidir. 

 

Turgut Özal'ýn çaðrýsý ve Adnan Kahveci'nin süreci kolaylaþtýrmasýyla Cem Karaca mücadelesine ülkede devam etmeye karar verdi. Bu konuda radikal solun onu uzlaþmacýlýkla suçlama ucuzluklarýna hiç prim vermedim ve Þanar'ýn "þu ortamda Türkiye'ye dönmek, Evren cuntasýna destek anlamýna gelir" rezervini de aþarak onu hep destekledim. Biz 1987'de Amsterdam'da üçüncü yurt dýþý Karanfil'ini yaparken o artýk Türkiye'sindeydi ve "Zaptiye Rap Rap" diye haykýrýyordu...

 

Ülkeye Dönüþ

1992'de Özal'ýn 141, 142 ve 163. Maddeleri ceza yasasýndan çýkarmasýyla birlikte 10 yýllýk sürgün hayatým sona erdi ve ben de döndüm Türkiye'ye... 

 

Ýlkinde rastlantýyla karþýlaþtýk ve hasretle sarýldýk. Ýkinci de ise Ýstiklal Caddesinde müzik yaptýklarý mekanda biraz erkenden buluþup saatlerce geçmiþten ve gelecekten konuþtuk.

 

Türkiye'de deðiþim yaratmak isteyenlerin, bunu dinle çatýþarak yapabileceklerine hala inanmalarýna, hayretle bakýyordu Cem. Benim dýþarýda baþladýðým o sýrada da hala devam ettirdiðim "1000 yýl önceyi anlama ve bugünle arasýnda bað kurma" çabamý da ilgiyle izleyenlerdendi. Anadolu Tasavvufu'nu, El Farabi, Ýbni Sina, Ýmam Gazali, Ýbni Rüþd eksenindeki sýçramalarý, kýrýlmalarý karþýlýklý heyecanla konuþup durduk. Üçüncü buluþmayý ise bir türlü yapamadýk :( 

 

Politik konulardaki iniþleri ve çýkýþlarýyla da dikkati zaman zaman üstüne toplasa da Cem Karaca; aslýnda Avrupa Merkezciliðin, Anadolu insaný ve özellikle de sanatçýlarýmýz için tuzak olan yanýný keþfetmiþ; tutkulu, yaratýcý, yenilikçi, sýra dýþý gerçek bir müzik adamýydý.

 

Yýllar sonra TRT'nin çabasýyla yapýlan, katkýmýn da olduðu belgeseli bir kez daha izlemek ve Cem Karaca'yý ölüm yýldönümünde hasretle anmak için galiba doðru zaman ;-) 

 

https://www.dailymotion.com/video/x2gwfib

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

 

Not: Cem Karaca belgeseli 9 Þubat 2013 Cumartesi günü TRT 1 televizyonunda "Beni Bekleme Kaptan" adýyla 17.20'de ekrana gelmiþti. 

Cem Karaca’nýn 70’li yýllarýn baþýnda birlikte çalýþtýðý Moðollar’dan Cahit Berkay  ve Turhan Yükseler, 70’li yýllarýn sonlarýnda, en dinamik eserlere birlikte imza attýklarý Derviþan’dan Taner Öngür, 12 Eylül askeri darbesinin ardýndan yurttaþlýktan çýkarýlan sanatçýlar listesinde Karaca ile yer alan  Þanar Yurdatapan, yeni kuþak besteci & þarkýsözü yazarý ve solistlerden Teoman, Cem Karaca’nýn oðlu Emrah Karaca, Ýlhami Mýsýrlýoðlu ve Sedat Sarýcý ile yapýlan röportajlar da belgeselde yer aldý.

Cem Karaca'nýn Kýrmýzý Karanfil Müzik Festivali içindeki yerini anlatarak dahil olduðum belgesel'in yönetmeni Zafer Akturan ve Sema Cabbaroðlu idi.

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.