İKMM'de 'Alevi açılımı' tartışıldı

07 Aralık 2014 18:59  

 

İKMM'de 'Alevi açılımı' tartışıldı

İZMİR (DİHA) - İzmir'de yapılan İzmir Küçük Millet Meclisi Toplantısı'nda bu ay "Alevi açılımı" konusu tartışıldı. Toplantıda konuşan İzmir Demokratik Alevi Derneği Sözcüsü Süleyman Deprem, sermayenin ve kapitalist sistemin denetiminde olmayan semavi din olmadığını belirterek, Alevilerin zamanında onları katledenlerden yardım beklememesi gerektiğini söyledi.

İzmir'de her ayın ilk Cuma gününde yapılan ve çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getiren İzmir Küçük Millet Meclisi Toplantısı'nda bu ay "Alevi açılımı" tartışıldı. Ahmet Piriştina Kültür Merkezi'ndeki düzenlenen toplantıya çok sayıda yurttaşın yanı sıra Demokratik Alevi Derneği yöneticileri, HDP il yöneticileri ve Anadolu Birliği Derneği üyeleri de katıldı. Toplantı öncesi İKMM Mutfak tarafından hazırlanan "Türkiye'de Aleviler" isimli kısa filmin gösterimi yapıldı. Filmin ardından konuşan Avukat Nilay Kökkılıç, Türkiye'de inanç özgürlüğünün fiilen hayata geçmesi gerektiğini belirterek, yıllardır bu konuda çıkarılan yasaların yetersiz kaldığını söyledi. İnanç konusunda bir an önce gerekli yasaların çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kökkılıç, "Türkiye'de gerekli yasalar yok. İnanç özgürlüğü anlamında yapılacak geniş kapsamlı açılımların önemli olduğunu düşünüyorum. Gereken yasalar bir an önce çıkarılmalıdır" dedi.

'Alevileri katilleri kurtaramaz'

İzmir Demokratik Alevi Derneği Sözcüsü Süleyman Deprem ise Alevi inancına sahip yurttaşların yaşadığı sorunları yalnızca kendilerinin çözebileceğini belirterek, bu konuda Alevi yurttaşlara fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Dersim katliamına değinen Deprem, yapılan katliamın ve Rojava'da yaşanan katliamların temelinde toplumların kendilerini yönetme isteği olduğunun altını çizerek, "Dersim katliamının temelinde toplumların özerk yapılanma isteği yatmaktadır. Bugün Rojava'da da durum böyledir. Toplumların kendilerini yönetme isteği ceberut devletler tarafından engellenmek istenmektedir" dedi. Sermayenin ve kapitalist sistemin denetiminde olmayan semavi din olmadığını da söyleyen Deprem, "Türkiye'deki son süreci ele alırsak bugün Alevileri, zamanında onları katleden katil zihniyetler kurtaramaz. Alevi toplumu onlardan yardım beklememelidir. Gelin hep beraber Alevilerin kendi özgün çalışmalarına destek verelim" dedi. 

Toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

 

bestanuce1.com

05.12.2014

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0