Rahimde veya kazanda

25 Kasım 2012 22:15 / 2058 kez okundu!

 


Bulut Atlası gösterime girmeden önce üst üste çıkan yorum trafiğinde yitip gitmeyecek ilginçlikte bir film. Çarpıcı geçişleri, zaman farklılarını vurgulayan renk oyunlarıyla merakınız körüklemeye hazır. Kitabı okumadıysanız belki filmden sonra alacaksınız. Hakkında anlatılanlara bakılırsa kitabın bütününü aktarmak teknik olarak mümkün değilmiş.

Alt yazılı kimi filmlerde dil konusundaki şansızlığımı daha iyi anlıyorum. İkinci bir yabancılıktan uzak olmak kolay değilmiş. Çevirilerin ne durumda olduğuna karar veremiyorsunuz. Bazılarında idare eden durum Bulut Atlası örneğinde aklınızda sorular bırakıyor.

İşin güzel yanı seyrin sorularla çoğalması. Salon yaklaşık on seyirciyle kalabalıktı (!) Belki hafta arası olması belki de memleketim insanlarının Skyfall’a yakın durmasından kaynaklanıyor kimbilir? Zira cennet kuşu ben de Ihlara’nın önerisiyle sonraki günlerde Frankenweenie’ye gittim. İyi de oldu. İlk üç boyutlu ve tek başıma özel gösterim tadındaydı doğrusu. Onu sonra yazışalım. Macerası, dostluğu ayrı güzeldi.

Bulut Atlası sizi rahat bırakmıyor. Rahatlatmıyor!..Karşılıklı hoş bir muhabbet içinde göz göze kalıyorsunuz. İnsan doğumunu merakına borçlu olmalı. Oradan oraya sürüklemeli kendini. Sormak ayrılmaz bir parçası. Öğrenmenin coğrafyası denebilir filme. Bu nedenle bir “rahimde veya kazanda doğmuş olmak” cümlesi yapıştı kaldı. Hani kimi televizyon programlarında, kişisel gelişim eğitimlerimde “fark yaratın” fantezisi vardır. Filmde can alıcı noktaya ulaşıyor. Durursak değişmez. Konuşmazsak değişemeyiz.

Büyümek önemli adım. Ruhunu büyütmekse yolculuğun anlamı. Bedenine çıldıranların incelikleri bir yana içindeki okyanusu okuyanlar rahatsız koltuklarında arka arkaya gelen karelerde belki zorlanacaklar. Yoğunluk gizemini sürdürdükçe filme olan ilginizi bitmeyecek inanın.

Sistemin örgütlediği algı gücü (!) adına sarsılmanın, silkelenmenin zamanıdır.

Bir rahimde veya kazanda!..

Ses verin, konuşun, direnin, kazıyın!

Anlayın anlamınız duyulsun.

Çıkın yürüyün…konuşun konuşturun…

Artık beklemeyin. Beklediğiniz gelmeyecek değişmezseniz. Herkes kendi yolunda.

Bulut Atlası hak ediyor!..



İffet DİLER

25.11.2012


Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2012 11:58

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.