Küçük bir çocuk... Þerafettin Elçi

03 Ocak 2013 22:17 / 1747 kez okundu!

 


Ayný yerlerde doðmak mümkün deðil artýk. Kimi geç tanýþmalarýn insanýn aklýna baþýna toplamasý sözün þövalyelerini iyi dinlemenin yaný sýra anlamaktan geçiyor. Onu yeniden duymak, dinlemek mümkün olsa neleri deðiþtirirdik?.. Artýk kim yanýt verebilir?.. Elimizde çiçekler baþka bir yoldayýz. Bilmeden suçlayarak hem de. Yok sayarak.

Ankara’nýn batýsýyla doðusu arasýnda iklim deðil deðiþen. Fikirler karýþmakta. Harfin kýyameti sayýlýr daðýn yamacýnda göðüs kafesinde býçak iziyle yatmak. Annenin rahimden ladýðý tam deðil!.. Deðil!..

Silâhý düþürmeden konuþanlara bakýyorum da vicdanlarý doðmaktan yana nankör. Ayný oyunlarý oynadýk mý? Hayýr… Sorular bile yanýtlarýný yalanlýyor. Hatýr gönül masal olmuþ gitmiþ iþte.

Giden yazdý.

Sokaklara dökülmüþtük. Askerî araçlar geçerken. Herkes öyle coþkuluydu, yasaða uymadýk. Herkes mutlu, evler ýþýk. Ölümler bitecek. Akþam bastýðýnda çorbalar mis kokulu, anneler rahat, yataklar güvenli.

Olmadý.

Aldýklarýný getirmediler.

Görünen bazýlarýnýn rahatýný bozmadý. Düzeni nasýlsa devam etti çoðunun. El altýndan daðýldý haberler. Kaybolanlar uzak kapýlara dairdi. Gönüller ferah tatile çýktý zihinler. Masaldýr anlatýlan zifir oyuklarda beslenen kan bin yýllar sonra ülkesinden ayrýldý.

Kurtulduk sanýrken yaratýldý hapisler…

Yine, yine, yine ipe çekildi on yediler…

Balkonda, meltem esintili deniz manzaralý masalarda kurtuldu zevk…

Anlam bu yüzyýlda önem taþýmakta. Neden?..Çünkü “umut” sözlüklerde boþu boþuna durmamalý. Ýki nokta sonrasýnda açýklanan vaziyetler yetmiyor. Gerçek denilince bulanýk bir su belirmesin çoluk çocuðun aklý çerezle dolmamalý. Açýp kapattýðýnda düzelen makinelere benzememekte söz.

1992'de, doksan sekiz Kürt aydýný ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfý'ný kurdu. Ansiklopedik anlatýma baþlamakta satýrlar. Kuru harflerin ardýnda tanýyabilmek?.. Çocukluk oyunlarý var mýydý? Hiç kanadý mý dizleri?..Hep!..

Uzun bir hukuki mücadelenin sonucunda, vakýf, 1995'te Kürt Kültür ve Araþtýrma Vakfý olarak tescil edildi. Cumhuriyet tarihinde ilk olarak, "Kürt" adý ile resmiyet kazandý. Evini bahara hazýrlayanlarýn haberi var mýydý? Biz neyi gördük, anladýk?.. Perdeleri kapalý olunca kim uyanmýþ ne fark eder?

Kapýsýna yüklen yeter. Yer yataklarýný indir!.. Ýndir!..

1994'te Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997'de kurulan Demokratik Kitle Partisi'nin oluþum faaliyetlerini yürüttü. Demokratik Kitle Partisi, 26 Þubat 1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafýndan kapatýldý.

Engeller ardý ardýna. Kanatlarý olmazsa yaþamak neye yarar?..

12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakýr ilinden baðýmsýz milletvekili seçildikten sonra söyledikleri;

"Parlamentoda edilecek yemini kabul etmemiz mümkün deðil. Bu yemin faþizan bir anlayýþla, sadece Türk þoven anlayýþýyla hazýrlanmýþ bir yemindir. Hiçbir zaman bu yemin bizim kabulleneceðimiz, benimseyeceðimiz, siyasi mücadele olarak baðlý kalacaðýmýz bir yemin deðil."



Þimdi mücadelesi “anlam” sayýlan çocuklara…

Çocuklar “Þerafettin Elçi” kuþ oldu. Nice yýldýz içinde bir ýþýk.

Anýsýna saygýyla…


Ýffet DÝLER
Yeni Yýl Ýlk Gün


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.