ALLIANOI

27 Şubat 2010 00:19 / 1940 kez okundu!

 


Uzun yıllar geçti. Toprağın her silkelenişinde okuduğumuz bilgiyle ışığın çoğaldığını anladık. Alana her yıl yeniden gelen öğrencilerin gittikçe büyümesi bilginin işiydi. Fark etmemek, hayata haksızlık olurdu. Defalarca ismini yollardan silmeye çalıştılar olmadı.

Umutsuzluğu kimileri yıldızları için parıltı sandı. Yazık dedik geçtik. Toprağını arşınlayanlar ihanete yeltendiler. Suyun, sütunların, göçmen kuşların izini inkâra kalkışanlar meşe ağaçlarının hışmına uğradı. Dallarındaki sincap güldü. Kışlığını hazırlamaya devam etti.

Şimdilerde “can güvenliği” tehlikede deyip kapılarını açmıyorlar. Ne fark eder yine geliyoruz ve gelmeye devam edeceğiz. Tıpkı Bergama’nın sonsuz hürmetli insanları gibi.

Gazetelerde yer alan habere göre UNESCO’ya başvuruyorlar (mış)… Sevindik. İşte umut dedik. İçimizden çığlıklar attık. Sessizce bağırmak ne demekmiş öğrendik. Kimse duymasın anlamında kaybolmak dileğiyle hareket etmedik. Saygısızlık etmek dedelerimizden bize kalmamıştı. 2000 yıllık antik sağlık yurdusun. Pompei’den sonra en iyi korunmuş termal bir merkez. Bergama’nın kardeşi. Ağrılı insanların dert dinleyicisi, şifacısı. Kocaman, büyük savaşçıların hastanesi ALLIANOI. Hani Galenos da gelmiş buralara. İster inanın ister inanmayın kitaplara girdi bile. Kolay mı ALLIANOI bir okul. Mimari açıdan ıslık çaldığınız Monteverdi eserleri kadar önemli?...

Unesco deyip gitmeyin rica ederiz. Artvin Borçka- Camili Köyü, UNESCO tarafından, "İnsan ve Biyosfer Programı" koruma ağı altına alındı. Gazetelerde yer alan bir haber. Türkiye'de bir ilk, Bergama’nın ilkleri gibi…. dağları, yaylaları, ahşap yayla evleri, geleneksel yaşam tarzı, ve insanlarıyla Karadeniz başlı başına bir kültür merkezi. Bergama da öyle. Bir açık hava müzesi. Allianoi kanatları altında olduğu sürece konuk ettiği insan sayısı arttığı gibi yaşamsal zenginlikleri de çoğalacak olan Bergama. Zeus sunağını yıllardır unutmayan o vefakar Bergama. Allianoi olmadan elbette geçmişindeki ilkleri yazmak istemeyecektir. Sokağındaki, arastasındaki yürekli, güleryüzlü çalışanları, yeni doğmuş çocuklarına iyi olanı bırakmak, emanet etmek beklentisindedir. Hiç kuşkumuz yok.

Allianoi; Bergama’nın geçmişi ve geleceğidir…

Allianoi; düşlerin şarkısı, hukukun cümlesi…

Ve Allianoi baharı bekliyor suyuna düşecek kaplumbağaları özlediği kadar çizimini yapan sabır perilerini de özledi…



İffet Diler
Şubat 2010, İZMİR


www.allianoi.org
www.dogadernegi.org
www.izmirizmir.net
www.firtinadereleri.com
www.tudef.com
www.hasankeyfgirisimi.com
www.fotogezgin.com
www.sirtcantam.com

"Allianoi, Hasankeyf, Munzur... geleceğinizdir... Kafanızı kuma aklınızı suya gömmeyin..."


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
27 Şubat 2010 09:39

sultan

Sevgili Su Peri'miz Kafamız kumda, aklımız suda boğuldu. Senin dediğin gibi. Gözümüz ekrana, kulağımız kendi sesimize kilitlendi. Günümüze kadar bir biçimde kalabilmiş güzelliklerimize sahip çıkan sizin gibi insanlarla "SES" olabilmemiz her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Bu bilinç sizlerle yükseliyor bu coğrafyada. Tebrikler. Gelecek nesiller adına teşekkürler... sonsuz sevgi
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.