LEYLA, DENÝZ, ÝDÝL ARSAN YA DA ÜÇ SÝLAHÞÖRLER

14 Nisan 2008 05:03 / 3785 kez okundu!

 

Ayný mekana çok sýk gittiðim zaman kendiliðinden bir aidiyet duygusu oluþmaya baþlýyor bende. Özellikle sevdiðim ve benimsediðim bir mekan ise... Bir süre sonra kapýdan girenlere veya çýkanlara sanki o mekanýn sahibiymiþ gibi davranmaya baþlýyorum.

Geçtiðimiz günlerde ikinci adres yaptýðýmýz bir yerde öðle yemeði yerken, karþý masaya göz gezdirip, laf atarken çok cici insanlarla tanýþma þansý yakaladým. Çok geçmeden onlarla ayný masada, neler yaptýðýmýzýn koyu sohbetine dalmýþtýk bile... Hatta bir yandan ben onlarýn doðum günlerini ve hangi burçtan olduklarýný defterime kaydediyordum.

Genç ve güzel iki hoþ haným.

Biri ANB Sanat’ta seramik kurslarý veren Özlem Okatan. Diðeri ise ilk kez o sýrada duyduðum Kaðýt vs. adýnda bir derginin sahiplerinden ve de yönetiminden sorumlu Deniz Arsan.

Kaðýt vs. Türkiye’nin ilk ve tek, aileler, anne, çocuk ve öðretmenler için hazýrlanmýþ, her yaþta çocuða hitap edebilen bir aktivite, proje ve faaliyet dergisi.

Ve iþte bugün, yaratmayý ve üretmeyi seven, eliþlerinden keyif alan, baþta çocuklar, aileler, anneler ve öðretmenler olmak üzere hepimizi ilgilendiren ve Türkiye’de bir ilk olan bu dergiyi ve yetenek kumkumasý sahiplerini tanýtmak istiyorum...

Dergiyi ve bu insanlarý daha yakýndan tanýdýktan sonra eminim dergideki malzemelerin tanýtýldýðý ve satýldýðý dükkaný sizler de mutlaka görmek isteyeceksiniz.

Oraya gittiðinizde hayalgücünün sýnýr tanýmadýðýna çok yakýndan bir kez daha tanýk olacaksýnýz. Aðzýnýzdan en fazla çýkacak olan sözcükler þunlar olacak, bakýn söylüyorum:

Aaaaa, aaaaa ne güzel, ay inanmýyorum masa sandalye ve dolaplar bile kaðýttan, ay bunu nasýl düþünmüþler, bildiðimiz kaðýt nasýl bu hale gelebilmiþ, ay bu da harika, aaa bundan ben de istiyorum, ay bu tam Emre’ye göre, ay Efe bunu çok sever, ayyyyy Nil ve Ýnci bunlarý görünce çýldýrýr, ay þöyle, ay böyle vs. vs. vs. vs. vs.

Ama önce KAÐIT VS.

Kaðýt Vs., kendi hobi ve ilgilerinden yola çýkan bir üçlü tarafýndan 2005’te kurulmuþ.

Adeta üç silahþörler de diyebileceðimiz bu üçlü Leyla Arsan ve kýzlarý Deniz ve Ýdil Arsan’dan oluþuyor.

Bakalým bu üçlü ayný dergide nasýl bir araya gelmiþ:

Anne Leyla Haným, matbaacý olabilmek amacýyla Ýstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü’nü bitirip, ardýndan Ankara Türk Tarih Kurumu Basýmevi’nde 10 yýl çalýþýr.

Daha sonra Ýngiltere “London College of Printing”de Basým Ýþletmeciliði bölümünde ihtisas yapar ve Türkiye’ye döndükten sonra Ýzmir Ege Universitesi Ýletiþim Fakültesi’nde öðretim görevlisi ve yönetici olarak çalýþýr. Bu dönem içerisinde E.U. Ege Meslek Yüksekokulu’na baðlý olarak Matbacýlýk Yüksekokulu’nu kurarak, koordinatörlüðünü yapar.

1992 yýlýnda ise bu görevinden ayrýlýr ve kitap tasarýmý ve basýmý amacýyla Punto Yayýncýlýðý kurar. Punto Yayýncýlýk 1994’te kaðýt üzerine basýlabilecek tüm iþlemlerin tasarýmý ve basýmý olarak çalýþmaya baþlar.

Deniz Arsan, 1989 yýlýnda Ýzmir Özel Türk Koleji’nden mezun olduktan sonra Orta Doðu Teknik Universitesi Eðitim Fakültesi Ýngilizce Öðretmenliði bölümünü bitirip, Ýngiltere’ye giderek “Hotel & Catering Business Management” bölümünde okur ve ardýndan da “Hospitality Management” üzerinde master yapar. 1997 – 2004 yýllarý arasýnda Ýstanbul’da Turizm ve Otelcilik ve Halkla Ýliþkiler sektöründe çalýþýr.

Deniz Haným Ýstanbul’da istediklerini bulamayýp 2004 yýlýnda Ýzmir’e dönerek Punto Yayýncýlýðýn yönetim görevini üstlenir.

Ancak “Üç Silahþörler” için bir kiþi daha gereklidir. 1999 yýlýnda Ýzmir Çakabey Koleji’nden mezun olan küçük kýz Ýdil, Ýstanbul’da Bilgi Universitesi Karþýlaþtýrmalý Edebiyat Bölümü’nü bitirerek Londra’ya gider. Kader aðlarýný örmektedir; orada yýllar önce annesi Leyla Arsan’ýn da okumuþ olduðu “University Of The Arts London”da Grafik Tasarým bölümünü bitirir ve 2005 yýlýnda Ýzmir’e dönerek Punto Yayýncýlýk þirketinde Grafik ve Sanat Yönetmenliði görevini üstlenir.

Ardýndan, Türkiye’de hobi alanýnda kaðýt ve kaðýt ürünleri konusunda seçenek ve alternatif olmadýðýný ve bunun da büyük bir eksik olduðunu düþünerek, yaratmayý ve üretmeyi seven, eliþlerinden keyif alan herkesi hedefleyerek Punto Yayýncýlýk bünyesinde Kaðýt Vs.’yi kurarlar.

Çocuklarla ilgilenmek bu üçlü için yabancý bir konu deðil aslýnda, bir aile geleneði. Anne Leyla Arsan’dan geçmiþte annesinin bir anaokulu sahibi olduðunu öðreniyorum.

Arsan’lar, yurtdýþýnda çok yaygýn olan kaðýt hobi ve eliþlerinin Türkiye’de de çok hýzlý geliþeceðini düþünerek -gerçi eski jenerasyonun bir zamanlar bildiði, ama yenilerin neredeyse hiç tanýmadýðý kart atma alýþkanlýðý, cep telefonlarý çýktýktan sonra mertlik bozuldu misali tedavülden tamamen kalktý- bu zor ama zevkli iþe soyunuyorlar. Umutlular çünkü özellikle el yapýmý ürünler bizde de deðer kazanmaya baþladý artýk.

Özellikle Türkiye’de çocuklarýn el becerilerini geliþtirecekleri faaliyetler cok kýsýtlý. Televizyon ve bilgisayar ise artýk el iþlerinin ve faaliyetlerin yerini almýþ durumda. Ancak bir çocuðun geliþiminde el becerilerinin, yaratýcýlýk ve hayalgüçlerini geliþtirecek faaliyetlerin yeri þüphesiz tartýþýlmaz; çocuklarýmýza yaratmayý ve üretmeyi aþýlayabilmek onlarýn saðlýklý geliþebilmeleri açýsýndan çok önemli.

Üstelik, bu tür faaliyetler aile içinde keyifli vakit geçirmek; anne baba ve çocuk iliþkilerini güçlendirmek ve çocuk ile iletiþim kurabilmek açýsýndan da önemli.

".. Herkesin bir hobisi olmalý. Hele bu hobiyi çocuðunuz ile paylaþabiliyor ve birlikte bir þeyler yapabiliyorsanýz bu çok daha keyif verici..."

Kaðýt vs.’nin amacý çocuðunuz ile keyifli vakit geçirebileceðiniz farklý aktivitelere yer vermek, evde birlikte yapabileceðiniz proje örnekleri sunmak.

Derginin ve projelerin bir yaþ sýnýrý yok, genel olarak 3 yaþ ve üzeri. Projelerin aileler ile birlikte yapýlacaðý düþünüldüðünde çocuklarýnýzýn yaþýna göre bazý aþamalar büyüklerin daha çok yardýmý ile, bazýlarý daha az yardýmý ile yapýlabiliyor.

Dergi projeleri seçiminden, uygulanmasý, fotograflandýrýlmasý, baskýya hazýrlanmasý ve sayfa düzenine kadar her türlü iþlem Kaðýt vs. ekibi tarafýndan yapýlýyor. Derginin sadece baskýsýný dýþarýda yaptýrýyorlar.

Ve yine Türkiye’de bir ilk olarak Kaðýt vs. forum sitesi ile Türkiye’nin dört bir yanýndaki okurlarýyla buluþuyor.

Kaðýt vs. dükkaný þu anda yalnýzca Ýzmir’de, ancak hizmeti Ýzmir ile sýnýrlý deðil... Tüm Türkiye’ye internet sitesi üzerinden hizmet veriyor, online, faks ya da e-posta yolu ile sipariþ alýnabiliyor ve kargo ile gönderim yapýlýyor. Site adresi
http://www.kagitvs.com

Kaðýt vs. TRT 1’de 15 Nisan Salý günü yayýnlanmaya baþlayacak olan Hayal Fabrikasý programýnýn “Sen de Yap” köþesini hazýrlýyor. Toplam 13 bölüm yayýnlanmasý planlanan programda Ýdil Arsan dergi projelerinden örnekler hazýrlayacak.

Türkiye’de yayýnlanan hobi ve el becerilerine yönelik farklý dergiler olmasýna karþýn, Kaðýt vs. formatýnda, ailelerin çocuklarý ile birlikte kaliteli zaman geçirmesine odaklanan sadece proje ve aktivitelere yönelmiþ baþka bir dergi yok.

Kendi alanýnda ilk ve tek olan Kaðýt vs. diðer dergileri rakip olarak görmüyor zaten. Tersine paylaþmayý ve yaptýklarý iþi çok seviyorlar. Bu nedenle de bir çok dergi ile ortak çalýþmalar yapýyorlar.. Örneðin Evim, Maison Française, Elle Dekor gibi dergilerde proje sayfalarý yayýnlanmýþ. Düzenli olarak da Parents ve Banvit Çocuðum ve Ben dergilerine proje sayfalarý hazýrlýyorlar.

Zaman zaman gelen talepler doðrultusunda okullarda aktiviteler düzenliyorlar.

Çok talep olmasýna karþýn henüz projelerini uyguladýklarý bir atölyeleri yok. Ancak Haziran ortasýndan itibaren Eylül’e kadar Alaçatý’da bir atölye açma hazýrlýðýndalar. Bu konudaki geliþmeleri internet sitelerinden ve dergilerinden takip edebilirsiniz.

Ailecek hayvanlarý çok seven Arsan’lar, çocuklara da bu sevgiyi aþýlamak için doðayý, doðada yaþayan diðer canlýlarý dergilerinde tanýtmaya çalýþýyorlar. Bu arada dükkana gittiðinizde, bir süre önce otobanda bulup sahiplendikleri sevimli Kaniþle de mutlaka tanýþmalýsýnýz. Ýsmi, Kömür olan ve sevinince sürekli kendi etrafýnda dönüp zýplayan bu sevimli köpek, en az yeni sahipleri kadar cana yakýn.

Efendim, sonuç olarak;

Farklýlýk yaratmak istiyorsanýz, hem çocuklarýnýzda, hem kendinizde...

Oyuncak endüstrisinin ürettiði milyonlarca benzer oyuncaklarla çocuðunuzu sýnýrlamak, avutmak ve onunla olan iliþkinizi geçiþtirmek istemiyorsanýz,

Kýsaca sýradanlýktan sýkýldýysanýz Kaðýt Vs. tam size göre...


Sevgilerimle,


Hürkuþ
14.04.2008


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.