'Hukuk hesaplaşma alanı oldu'

06 Nisan 2010 16:55  

 

'Hukuk hesaplaşma alanı oldu'

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner: 'Hukuk siyasi tarafların hesaplaşma alanı haline getiriliyor'

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde adaletin ciddi reformlara tabi tutulması gerektiğini vurgulayarak, “Bazı hukukçuların elinde hukukun siyaset aracı olarak kullanıldığını görüyoruz. Hukuk adeta siyasi tarafların hesaplaşma alanı haline getiriliyor” dedi.

TÜSİAD’ın, kamuoyunda hukuk devleti bilincinin güçlendirilmesine katkı sağlamak ve lisans veya lisansüstü düzeyde hukuk eğitimi almış 40 yaş altı genç hukukçuları özgün çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla 2008 yılında başlattığı ‘En İyi Genç Hukukçu Ödülü’nün ikincisine ‘Medeni Usul Hukuku’nun Yasama Üstü Kaynakları Çerçevesinde Fransız ve Türk Hukukunda Çelişmeli Yargılama İlkesi’ adlı eseriyle İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Mert Namlı layık görüldü. Sabancı Center’da düzenlenen ödül töreninde konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, şöyle konuştu:

Bambaşka hukuk sorunları
“Suçlanmadan veya suç tespit edilmeden aylarca hatta yılı aşan sürelerde vatandaşlar hapislerde tutulabiliyor ve hayatlarından hiç birşey çalınmamış gibi salıverildiklerini görüyoruz. Küçük çocuklar taş attıkları için terörist muamelesi görebiliyorlar ve terörist gibi hüküm giyebiliyorlar. Bazı hukukçuların elinde hukukun siyaset aracı olarak kullanıldığını görüyoruz. Hukuk adeta siyasi tarafların hesaplaşma alanı haline getiriliyor.”

“Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde adalet, en geri olduğumuz, mutlaka ve hemen ciddi reformlara tabi tutulması gereken yer” diyen Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adalete güvenmeden yaşayabilir miyiz? Adalet duygusunu yitirmiş bir toplum olarak ilerleyebilir miyiz? Bugün Türkiye’de yargı erkinin işlevinin ve sınırlarının halen yoğun olarak tartışılıyor olması, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerine ilişkin anlayışın henüz parlamenter demokasinin gerektirdiği düzeye ulaşmadığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.”

TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Haluk Dinçer de “Yargılamanın, çağdaş standartlarda olabilmesi için, her şeyden önce ‘hızlı’ olması gerekiyor. Ülkemizde artık kanıksanmış olan uzun yargılama süreleri adil yargılanma hakkını ihlal eder niteliktedir. Gerekli önlemlerden biri usul hukukunda yargılamanın hızlandırılması için kapsamlı değişikliklerin yapılmasıdır” diye konuştu.


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0