Hasankeyf taşıma ihalesi iptal edildi, Bakanlık soruşturma açtı

26 Kasım 2018 15:15  

 

Hasankeyf taşıma ihalesi iptal edildi, Bakanlık soruşturma açtı

Batman'ın Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi ilçesi Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınması için Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı ihale, Danıştay tarafından iptal edildi. Eserlerin birçoğu taşınırken, iptal edilen ihaleyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı soruşturma başlattı.

DSİ Genel Müdürlüğü'nce yapılan, Ilısu Baraj Gölü'nün altında kalacak 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'teki eserlerin taşınma ihalesi, hem mahkemelik hem de soruşturma konusu oldu. Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı ve Yamaç Külliyesi'nin taşınma işi için yapılan ihale, 82 milyon 958 bin 910 TL teklif veren Cumhur Alp+Alp İnşaat iş ortaklığına verildi.

İDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇILDI

İhalede 87,9 milyon TL ile ikinci en düşük teklifi veren Gökalp Proje firması, ihaleyi kazanan firmanın iş deneyim belgelerinin yetersiz ve geçersiz olduğu iddiasıyla Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Gökalp Proje Firması, taşıma işini alan iki firma ortaklığının, Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce düzenlenen iş deneyim belgelerinde, uygulanan yapı tekniği kısmında 'yığma, kâgir çelik ve restorasyon işleri' yazılmak suretiyle, sunulan belgelerin tamamının restorasyon olmaması nedeniyle teklifinin yetersiz/ geçersiz olduğu belirtilerek, ihalenin kendi firmalarına bırakılmasını talep etti.

Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi, itiraz üzerine, ilgili firmanın Adana Müze Müdürlüğü ile yaptığı iş hakkındaki belgeleri iki kez talep etti ve ikisinde de uygun olduğu yönünde yanıt alınması üzerine Gökalp Proje'nin talebi reddedildi. Ancak firma kararı Danıştay'a temyiz etti.

ntv.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2018 23:21

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0