DEPREM VE PARAZİTLER

04 Kasım 2020 14:09 / 2553 kez okundu!

 

 

"Yeryüzü ayaklarımızın altından çekilirken sabahlarımız yaşama tutunan çocuklarımızın pamuk elleriyle bir nebze de olsa ferahlıyor. Ah bir de şu erdem parazitleri çeneleri tutsa!"

 

****

 

DEPREM VE PARAZİTLER

 

En acılı günümüzde bile dezenformasyonu kara propagandaya dönüştüren laf cambazlarına yönelik kısa bir açıklama, yalana karşı doğru:


1. Deprem vergisi ne oldu diyenler! Deprem vergisi 2003’ de kaldırıldı, Özel İletişim Vergisi kalıcı hale getirildi. Oranı % 25 olan ÖİV 2018’de % 7.5’a düşürüldü. 1999-2019 arasında toplanan vergi yekûn 65 Milyar TL.

2. Depremzedelere konut, deprem bölgelerinde hastane, okul gibi kamu binaları yapımı ve bina güçlendirmeleri için 110 Milyar, kentsel dönüşüme kredi-kira desteği olarak da 35 Milyar TL olmak üzere toplanan verginin 2 katı harcandı. (2019 rakamları, son Elazığ depremi dahil değil)

3. Kentsel Dönüşüm meselesi ise bazılarının kara propaganda ile anlattığı gibi değil. Devlet riskli binaları yıkıp yeniden yapacak diye bir şey yok. İmarda emsal artışı, krediler vb. gibi desteklerle mülk sahipleri bu dönüşümü gerçekleştirecek.

4. Bankalar bağ.bölüm başına 10 yıl vad.125.000TL kredi veriyor, faizin yaklaşık yarısını karşılayan devlet inşaat esnasında karşılıksız olarak 18 ay kira yardımı yapıyor. Ancak kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel kim? 

Düşünelim. Devlet sekiz aydır vatandaşına maske takmayı öğretiyor. “Büyük insanlık” işte!

***

Biraz sûkunet lütfen: Deprem anından bu yana hem canımızı zor kurtardık hem depreme bir akrabamız olmak üzere bir çok can verdik. Ve yine deprem anından bu yana üstelik yalan-yanlış bilgi kirliliğini kendine katık yaparak bu acılı zamanları siyasi muhalif söylemi için kullanan kişilere maruz kaldık. Üzüntümüzü, kaygılarımızı sessizlik içinde yaşamak istiyoruz. Bir süre sonra  yine yap yapacağını. Ama şimdi biraz dur!

***

Yeryüzü ayaklarımızın altından çekilirken sabahlarımız yaşama tutunan çocuklarımızın pamuk elleriyle bir nebze de olsa ferahlıyor. Ah bir de şu erdem parazitleri çeneleri tutsa!

 

Hasan BASRİ

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.