CORONA VİRÜS GÜNLERİNDE MUSİBET VE NASİHAT

26 Nisan 2020 10:09 / 1560 kez okundu!

 


"En kötüsü yalnızlık içinde taşıdığımız yalnızlıktır. Bu düşünmemiz için bir fırsat. Kendinize konuşun ve gökyüzünde bir pencere hayal edin. Bugünlerde içinde bulunduğu durum nedeniyle cesareti kırılmış ve üzgün olan herkese söylüyorum. Yaşamak ve savaşmak için bir nedeniniz olduğu sürece üzülmek için zamanınız olmayacak"

 

****

 

CORONA VİRÜS GÜNLERİNDE MUSİBET VE NASİHAT

 

Eski gerilla lideri ve Uruguay Devlet Başkanı Pepe Mujica bakın ne demiş:

“En kötüsü yalnızlık içinde taşıdığımız yalnızlıktır. Bu düşünmemiz için bir fırsat. Kendinize konuşun ve gökyüzünde bir pencere hayal edin. Bugünlerde içinde bulunduğu durum nedeniyle cesareti kırılmış ve üzgün olan herkese söylüyorum. Yaşamak ve savaşmak için bir nedeniniz olduğu sürece üzülmek için zamanınız olmayacak”

 

SİYASETİ SAHİCİ VE SADELEŞTİRİLMİŞ BİR EKSENDE KURABİLMEK YALIN SORU VE GERÇEKLERİ  BİLİNCE ÇIKARMAKLA MÜMKÜN

Mujica böyle, son derece sade bir dille konuşuyor. Sesinin kitleye ulaşmasının bir nedeni de bu olsa gerek. Şöyle diyor: 

"Bu küresel korku nedeniyle daha az bencillik ve daha çok cömertlik ortaya çıkabilir. Ancak neden hala yaşlı insanlar anlamsız bir şekilde para biriktiriyorlar anlamıyorum. Burada elbette milyarderlerden, gerçekten çok zengin insanlardan ve iş adamlarından bahsediyorum. Hala ne istediklerini anlamıyorum. Daha fazla para isteyen bir avuç yaşlı adam. Neden hala ortalığı karıştırıyorlar? Zaten bu şartlarda salgın yüzünden herhangi biri gibi hayatlarını kaybedecekler. Biz bir savaşta değiliz. Bu, doğanın bizim onun sahibi olmadığımızı hatırlattığı bir mücadele. Küresel sorunlar aslında bizim sorunlarımız ve bu ağır kriz bize bunu anlamamızda yardımcı olabilir.

Koronavirüsün üstesinden gelmek için içimizde taşıdığımız bencillikle savaşmalıyız, sosyal olarak birbirimizle birleşmeliyiz. Dünya liderleri çevre ve ekosistemin yıkımına engel olmak için çok  az şey yaptı. Hatta hiç bir şey yapmadı. Ancak birbirimizi kandırmayalım. Bu ekolojik bir sorundan ziyade politik bir sorun. İnsanoğlu gezegenin sonunu getirecek olan olguları durdurmak için hiç bir zaman şimdi sahip olduğu kadar kaynağa, sermayeye ve yeteneğe sahip olmadı. Ekolojik bir soykırıma doğru gidiyoruz ve bizi kızartmak için büyük bir tava hazırlıyorlar."

***

MUSİBET VE NASİHAT

1 Nisan tarihli New York Times’ta İtalya’nın önde gelen koronavirüs kliniklerinden birinin hekimi olan Dr. Francesco Perrone’un şu sözleri yer aldı: “Hakiki ve nitelikli bilimcilerin ulusal terimlerle konuştuklarını hiç duymadım. Benim ulusum senin ulusun, senin dilin benim dilim, benim coğrafyam senin coğrafyan… Bu [dil] üst düzey hakiki bilimcilere çok yabancı.” 

Haber-yorum yazısının devamında şunlar var: “Siyasal önderler sınırları kapatırken, bilimciler kendilerininkini parçalıyor, tarihte hiç görülmeyen bir küresel işbirliği yaratıyorlar."

Bu zor günlerde, salgının ve yapısal krizin, “bir musibet bin nasihattan iyidir” atasözünü doğrulayacak gelişmelere yol açabileceğini de düşünmeye ne dersiniz?

Sermayenin küreselleşmesi gericiliği, milliyetçiliği, yabancı-göçmen düşmanlığını azdırdı. Bilimin küreselleşmesi ise, nesnel olarak, ulusçuluğun zırhlarını inceltiyor.  

Bilimi ve bilgiyi kapitalist özel mülkiyet cenderesinden gerçekten özgürleştirmek için  zırhı parçalamak gerekiyor. 
 
Çünkü zırh ya da kapitalist kabuk, ne kadar incelirse incelsin kendiliğinden yok olup gitmeyecektir!

 

Haluk YURTSEVER

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.