İNSAN MAYASINDA BİR DAMLA…

24 Kasım 2009 02:51 / 3801 kez okundu!

 


Şaşkınlığımın sessizliğinde; her dilin konuştuğu, düşüncelerin birbirine kılıç olduğu, fırtınaların bir şeyleri bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde savurduğu ortamları izleyerek yaşamaya çalışırken, tanrının bana lutfu olduğunu düşündüğüm mesleğimin önemini daha iyi kavrıyorum.

Yıllar önce üniversite sınavında eczacılık fakültesini bir puanla kaybettiğimde, tüm hayallerimin yıkıldığını artık, hayatımda ve mesleğimde mutsuzluğun ve isteksizliğin beni beklediğini düşünerek tesadüfen yazdığım bölümde okudum.

Ön yargılı başladığım mesleğimdeki hazzın, yıllar geçtikçe hiçbir maddesel ve sosyal ortamda olmadığını fark etim. Karşılıksız, beklentisiz, sevginin bilgi ve ilgi ile yoğrulduğu, öğretirken öğrendiğiniz eşsiz bir ortam.

Karşınızdaki, içleri masum gözlerinde öğrencilerinizden bir çok şey öğrenirsiniz. Bir öğretmenin ilk öğrendiği gözleriyle konuşmaktır, ikincisi ise sevgiyle her şeyin başarıldığıdır.

Umutsuzlukların birazcık ilgi ile umuda dönüştüğünü, sıkıntılarını fark edip çözüm ürettiğinizde yüzlerine geri dönen çocuksuluğu, onlara inandığınızda ve güvendiğinizde mucizelerin kanat çırptığını görürsünüz.

Öğretmenliğin en güzel anlarından birisi de; dersinizi anlatırken sizi ilgi ile dinleyen öğrencinize sevgiyle gülümsersiniz, o an öğrencinizin kalbine kazındığınız andır, hayata bir çizik atmışsınızdır. O anlar, kendime armağanımdır.

Hayatın, bazılarımıza çok uzak gerçeklerinde yaşayan çocukların saçtığı pırıltıya inanamazsınız. Çoğunun, hayatlarında önüne çıkan en büyük fırsatın o sınıf olduğunun farkıdasınızdır, bu farkındalık içinizi acıtır, o duygu benliğinizi öylesine kaplar ki.

Faydalı olabilmek, örnek olabilmek amacınız olur. Küçük haylazlıklarına, bedenleri ile ruhlarının çatışmalarından oluşan asiliklerine aldırmadan bazen kendinizin dahi hayret ettiği çaba gösterirsiniz, yorgunluğunuz huzur verir çünkü, emek harcadığınızı anlarsınız. Karşılığında, insan mayasında bir damla olursunuz.

Öğretmen sadece bilgi veren değildir. Yönlendiren, düşünceleri davranışları biçimlendirendir. Özenli, çağdaş ve sabırlı olmalıdır. Öğrencilerimize vereceğimiz eğitimde, onlara ulaşıncaya kadar çok fazla dış etkenin olması öğretmenlerin gerçekten eğitim savaşçıları olduğunun da göstergesidir.

Çocuklara; ilkeli, disiplinli, amaçlı, biz merkezli düşünmeyi öğretebilirsek; geleceklerinde öğrendiklerini uygulayacaklar, yaşamlarını daha anlamlı, başarılı, saygılı ve ortak değerlerini koruyan bireyler olarak sürdüreceklerdir.

Öğretmenlerin, hayatımızdaki önemini yadsımadan, her zaman yüreklerinde taşıdıkları coşkuyu ve çocuksuluğu incitmeden, onların her gününün aslında 24 kasım olduğunu unutmamalıyız.


GÜLÇİN TUNCA
21.11.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.