2019 YILI 8 MART DÜNYA EMEKÇÝ KADINLAR GÜNÜ'NDEN ARTA KALANLAR…

11 Mart 2019 12:30 / 1628 kez okundu!

 

 

Sosyalistim diyerek bir þeylerden payelenmeye çalýþan birçok erkek sosyalist yine kadýnlarý susturmak isteyebiliyor. Bunu bizzat ben kendim yaþadým. Yaþam savunuculuðu yaptýðým toplumsallaþmýþ bir örgütte bir sosyalist parti üyesi üstelik bir gazeteci Y.K toplantýsýnda (ben de Y.K üyesiydim) sularýn özelleþtirilmesiyle ilgili hazýrladýðým basýn metnini açýklamak istediðimde bana, “Bu gün sen konuþmayacaksýn” dedi. Bunu diyebilen asla sosyalist olamaz. Olsa olsa sözde sosyalisttir. Sosyalizm ideolojisini kullanýyordur. Ve en önemlisi kadýnlarýn insan olmaktan kaynaklý konuþma kendilerini ifade etme haklarýna saldýrdýðý için bana göre insan da deðildir. Sözde insandýr. Çünkü dünyadaki her yaþta ve her cinste insanýn konuþma ve kendini ifade etme özgürlüðü ve hakký vardýr. Bu hakký hiç kimse onlarýn elinden alamaz.

 

****

 

2019 YILI 8 MART DÜNYA EMEKÇÝ KADINLAR GÜNÜ'NDEN ARTA KALANLAR…

 

Evet, yýllar hýzla geçiyor. Yine bir 8 Mart haftasýný geçirdik. Yine çeþitli etkinlikler yapýldý. Salonlarda, alanlarda kadýnlar var oldular. Kadýn emeðinin görünür olmasý için ortaya çýkan bu gün maalesef metalaþtý. Hediyeler indirimler, partiler, seyahatler falan derken 8 Mart anlamýný ve önemini iyice yitirmeye baþladý.

8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü'nün önemini herkes biliyor. Bilmeyenler de araþtýrsýnlar. Araþtýrmak iyidir. Tüm dünyada emek için direnen kadýnlarý saygýyla ve sevgiyle selamlýyorum. Kaybettiklerimizin önünde saygýyla eðiliyorum. Iþýklar içinde uyusunlar. Yollarý yolumuzu aydýnlatacak.

Ýzmir’de bu yýl birçok yerde salonlarda 8 Mart etkinlikleri yapýldý. Kitlesel eylem olarak gece yürüyüþü ve kadýn mitingi yapýldý. Ayýca bir de HDP bileþenleriyle birlikte Manisa’da bir etkinlik yaptý. Bunlara biraz sonra deðineceðim.

Yerel seçimlere denk gelmesi nedeniyle bu yýl maalesef kadýnla seçim malzemesi yapýldý birçok yerde. Kimi adaylar kadýnlara yemek davetleri, kimisi kahvaltýlar organize etti. Maðazalar indirimler yaptýlar.

Ama Çanakkale Kepez’de gerçekleþen panel Türkiye’deki partilerin kadýna bakýþ açýsýný ve kadýnlarý nerede gördükleri gerçeðini çok iyi yansýtýyordu. Kadýnlardan çok tepki gördü.

Bu panelde bütün partilerin Kepez belediye baþkan adaylarý anlaþmýþlar. Hepsi konuþmacý. AK Parti, CHP, MHP, Baðýmsýz aday ve DSP. Konu baþlýðý þöyle; “Kepez’de kadýn olmak.”

Konuþmacýlarýn hepsi erkek. Bu panelde hiçbir kadýn aday olmamasý ve bütün konuþmacýlarýn (moderatör de erkek) erkek olmasý bize siyasal alanda kadýnlarýn temsil edilme durumunu ortaya koyuyor. Küçük bir ilçe her þeyi belirlemez diyebilirsiniz. Ama þu var ki o partilerin programlarýnda kadýnlarla ilgili somut bir þeyler olsaydý ya da varsa bile yaþama geçebilseydi, böyle bir panel yapýlmazdý. Aslýnda parti programlarýnda kadýnlara geniþ yer veren örneðin sosyalist partilerde de sorun yaþanýyor. Bu da konunun baþka bir boyutu.

Sosyalistim diyerek bir þeylerden payelenmeye çalýþan birçok erkek sosyalist yine kadýnlarý susturmak isteyebiliyor. Bunu bizzat ben kendim yaþadým. Yaþam savunuculuðu yaptýðým toplumsallaþmýþ bir örgütte bir sosyalist parti üyesi üstelik bir gazeteci Y.K toplantýsýnda (ben de Y.K üyesiydim) sularýn özelleþtirilmesiyle ilgili hazýrladýðým basýn metnini açýklamak istediðimde bana, “Bu gün sen konuþmayacaksýn” dedi. Bunu diyebilen asla sosyalist olamaz. Olsa olsa sözde sosyalisttir. Sosyalizm ideolojisini kullanýyordur. Ve en önemlisi kadýnlarýn insan olmaktan kaynaklý konuþma kendilerini ifade etme haklarýna saldýrdýðý için bana göre insan da deðildir. Sözde insandýr. Çünkü dünyadaki her yaþta ve her cinste insanýn konuþma ve kendini ifade etme özgürlüðü ve hakký vardýr. Bu hakký hiç kimse onlarýn elinden alamaz.

Özde insanlar tartýþýrlar, konuþurlar, birbirlerinin fikirlerine saygý duyarlar, en önemlisi insaný severler. Ve hiç kimseyi susturmazlar doðal olarak.

Küba devrimi insaný merkeze koyduðu baþarýlý oldu. Küba halký insanlarý sevdiði için onlar adýna bir þeyler yaptýlar, buna inandýlar. Küba’da bir doktor “hastalarýma saðlýk ve sevgi götürüyorum” diyor. Bu çok önemli.

Bizim ülkemizde durum çok farklý. Ýnsanlar birbirini pek sevmiyor bana göre. Egolar tavan yapýyor. Bu örgütlerin birçoðu oralarý savaþ alaný gibi görüyor, cepheleri ele geçirmeye çalýþýyorlar. Bu kolektif çalýþmanýn ruhuna aykýrýdýr. Böyle örgütler asla verimli çalýþmalar yapamazlar. Baþarýlý olamazlar. Hastalýklý bir ego savaþý yaþanýyor. Bu da toplumsal çalýþmalarý felç ediyor. Dolayýsýyla Türkiye’de çok büyük bir örgütlenme sorunu yaþanýyor. Artýk kronikleþmiþ durumda.

Bu Türkiye’deki toplum yapýsýnýn geliþmiþlik düzeyini gösteriyor.

Avrupa ülkeleri bunlarý çoktan aþmýþ. O yüzden daha örgütlüler.      

Kepez’e dönecek olursak, bu öncelikle kadýnlara karþý yapýlan çok büyük bir haksýzlýktýr. Kadýn konuþamaz mý? Kendini ifade edemez mi? Bu hakký ona doða vermiþtir doðduðunda. Hiç bir erkeðin kadýnlarýn bu en doðal hakkýný elinden almaya hakký yoktur. Artýk bizi rahat býrakýn. Bizim adýmýza, yerimize bir þey yapmayýn, konuþmayýn. Çünkü biz kadýnlar canlýyýz, yaþýyoruz. Bu dünyada varlýk gösteriyoruz. Bunu görün artýk. Yeter...

Evet Ýzmir’deki kitlesel etkinliklerin ilki 8 Mart günü yapýlan gece yürüyüþü ve basýn açýklamasýydý. Bu etkinlik Alsancak’ta Kýbrýs Þehitleri caddesinde ÖSYM önünde baþladý.

Katýlým çok yüksekti. Hep bir aðýzdan biz de varýz, var olacaðýz, geceler de, gündüzler de bizim dedik. Çok coþkulu ve olaysýz geçen güzel bir etkinlik oldu.

9 Mart günü HDP’nin Manisa’da kadýnlara yönelik büyük bir meydanda bir etkinliði oldu, oraya katýldým ve sosyolojik olarak gözlem yaptým. Parti programýnda kadýnlara çok yer veren HDP‘nin durumunu gözlemledim.

Alana girer girmez kendimi halayda buldum. Çok özlemiþim halay çekmeyi. Çok iyi beceremesem de bana iyi geldi bu kadar yoðun çalýþma arasýnda. Rengarenk yöresel kýyafetler içindeki kadýnlar çocuklarýný alýp gelmiþler bu buluþmaya. Alan bayraklar ve renkli giysili kadýnlar ve çocuklarla bir bayram havasýnda. Alandaki bütün kadýnlar halay çekiyorlar. Çocuklar gönüllerince oynuyorlar eðleniyorlar.

Bütün kadýnlara barýþý simgeleyen beyaz tülbentler takýldý. Daha sonra Manisa il eþ adaylarý ve ilçelerin adaylarý kendilerini tanýtýp kadýnlarý selamladýlar. Sunucu Demokratik Bölgeler Partisi'nden bir kadýndý. Ýlk kez sunuculuk yapýyormuþ. Ama gayet baþarýlýydý.

En son Urfa milletvekili Ayþe Sürücü konuþtu. Çok genç bir kadýn. Tanýþtým kendisiyle; oðlumdan 3 yaþ büyükmüþ. '89 doðumluymuþ. Ayþe Sürücü dünyadaki bütün emekçi kadýnlarý selamladý. Kadýn gücünün güzel insanlýk yolunda öncü rol üstleneceðini vurguladý.

Etkinlikte konuþan bütün kadýnlar bize sevgilerini ve saygýlarýný ilettiler Türkçe ve Kürtçe olarak. Ayrýca bize her konuda çok güzel bir konukseverlik gösterdiler Manisa’da yaþayan kadýnlar. Eþimin asker olmasý dolayýsýyla Þýrnak ve Erzurum’da görev yaptým. Ýlk görev yerimde Gaziantep’ti. O bölgelerdeki köylerde çok konukseverlik gördüm. Güzel ülkemizin her bölgesinde köylerde insanlarýmýz çok konukseverlerdir. Ben birçok bölgede köylerde çalýþtýðým için bunu çok iyi gözlemledim.

Daha sonra halaylara devam edildi Manisa’da. Ben o gün kadýnlarýn sosyalleþmeye ne kadar çok ihtiyaçlarý olduðunu gördüm. Oynamaya, eðlenmeye uygun ortamlarý yok ev kadýnlarýnýn. Üstelik çoðu yoksulluk ve açlýk sýnýrýnda ya da yoksul ve açtý o kadýnlarýn. Nerede oynayýp eðlenecekler. Ama orada senede bir gün de olsa gönüllerince gülüþerek oynadýlar. Kadýnlarýn bu tür etkinliklere ne kadar çok ihtiyacý olduðunu gördüm. Bu çok insani bir ihtiyaç. Ayrýca her bölgemizin folkloru ve kültürü çok özel ve güzel. Gerek giysileri ve gerekse halaylarýyla bunlarý yaþatmalarý çok anlamlý ve haklarý. Bu anlamda Manisa’daki bu kadýn etkinliði çok güzeldi. Bu etkinlik de sorunsuz gerçekleþti.

Bizim için orada nöbet tutan emekçi kadýn polislerin de Dünya Emekçi Kadýnlar gününü kutlayarak teþekkür ettikten sonra alandan ayrýldým. Onlar da benim bu yaklaþýmýmdan dolayý mutlu oldular.             

Ýzmir’deki 2. kitlesel eylem 10 Mart günü yapýlan kadýn mitingiydi. Cumhuriyet meydanýnda toplandýk ve Gündoðdu meydanýna doðru yürüdük. Rengarenk kýyafetler içinde hepimiz çok coþkuluyduk. KESK, DÝSK, Ýzmir Kadýn Platformu, partiler, gruplar ve bireysel katýlan kadýnlar sloganlarýmýzla Gündoðdu meydanýna kadar yürüdük. Alana coþkuyla girdik.

Katýlýmcýlar adýna yapýlan konuþmalardan sonra Yasemin Göksu konseriyle eðlendik, oynadýk, halaylar çektik. Konuþmalarda kadýnlar olarak taleplerimizi dile getirdik. Bize dayatýlanlara hep birlikte dur diyeceðimizi söyledik. Biz de varýz, var olacaðýz dedik. Miting olaysýz gerçekleþti. Hepimiz mutlu bir þekilde evlerimize gittik. Alandan çýkarken yine bizim için sabahtan beri nöbet tutan kadýn polislere teþekkür ederek Dünya Emekçi Kadýnlar Günlerini kutladým. Çok ince olduðumu söylediler ve teþekkür ettiler. Aslýnda biz kadýnlar birbirimiz çok seviyoruz. Yaþam boyu hep evde, iþte komþularýmýzla, arkadaþlarýmýzla dayanýþma içerisindeyiz. Çünkü hepimiz insanlýk dýþý þeylere maruz kalýyoruz zaman zaman. Ayný sorunlarý yaþýyoruz. Ve hep böyle bir ihtimalle yaþýyoruz. Doðal olarak dayanýþma içerisine giriyoruz.

Doða da bizimle dayanýþmaya girdi, yaðmur yaðmadý. Güzel bir bahar günü yaþadýk bu yýl 8 Mart'ta. Ben kendi adýma çok mutlu oldum. Bütün kadýnlarýn da mutlu olduklarýný gözlemledim. Bir arada olmanýn verdiði güçle daha büyük kazanýmlar elde edeceðimize inanýyorum.

Dünyadaki tüm kadýnlar olarak insanca yaþayabilmek için, bize dayatýlanlara “Dur” demek için güzel insanlýk yolunda hep birlikte dayanýþma içerisinde mücadele edeceðiz.

Nice 8 Martlara…

 

Göknur YUMUÞAK

Sosyolog ve Tarýmcý

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.