Üç Silahşörlerden Üç Boyutlu Teknolojilere - 3

29 Mayıs 2009 11:32 / 1802 kez okundu!

 


Üç boyutlu teknikler kullanılırken canlandırmacı, nesne ve karakterlerin hareket edebildiği ve karşılıklı etkileşimde olduğu bir sanal görsel dünya oluşturur. Görüntüler yaratılırken üç boyutlu dünya üç adımda gerçekleştirilir: Modelleme, canlandırma, resimleştirme.

Modelleme, bir sahnedeki elementleri oluşturmak ve bu elementlerin her birini tanımlamaktır. Hareketi canlandırmak için bir nesnenin hem statik tanımını hem de nasıl hareket ettiğini bilmek gerekir. Bunu öğrenmek için eklemli modeller kullanılır. Eklemli model, birbirine eklemlenmiş ve bir ağaç haline getirilmiş nesneler toplamıdır. Bir nesnenin yeri diğer nesnelerin yerine göre belirlenir. İkinci bir model ise partikül sistemidir, yani noktaların toplanması. Buna örnekler, su spreyi ve dumandır. Üçüncü tip model ise su, saç, giysi, balık gibi deforme edilebilir nesnelerin modellendiği sistemlerdir. Bu üç modelin birlikte kullanıldığı hibrid modeller de kullanılabilir.

Resimleştirme için ise hareket fluluğu tekniği kullanılır. Flulandırma olmadan özellikle hızlı hareket eden nesneler tekrar etkisi yaratır veya yanlış yönde gidiyormuş gibi gözükür. Bu nedenle flulandırma yoluyla hareketin keskinliği yumuşatılır.

Canlandırılmış bir nesnenin hareketinin bilgisayarda belirlenmesi zordur, zıplayan top gibi basit bir nesnenin canlandırılması bile zordur. Çünkü biz seyirciler, hareketi iyi izleriz ve doğal ve inandırıcı olmayan bir hareketi hemen fark ederiz. O nedenle hareketin ince detayları belirlenmelidir.

Hareketi belirlemek için çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Anahtar anları resimleme tekniği olan anahtar resimleme tekniği veya hareket yakalama tekniği gibi.

Anahtar resimlemede nesnelerin anahtar pozisyonları belirlenir. Bilgisayar daha sonra ara resimlerdeki görüntüleri enterpolasyonla saptar, yani simüle eder. Lineer enterpolasyon, ters kinematik ve eğri cetvelleri hareketlerin saptanmasında kullanılır.

Bunun yanında insan, hayvan ve robotların modellenmesi için simülasyon yöntemleri kullanılır, ayrıca bu modellenmiş sistemlerin hareketleri kontrol sistemleri ile kontrol edilir.

Hareketler elle ve optimizasyon teknikleri ile de saptanabilir. Bazen bir canlandırmada hem bilgisayar hem el animasyonu birleştirilir. Örneğin, Walt Disney’in Notre Dame’ın Kamburu’ndaki kalabalık sahneler bu şekilde canlandırılmıştı.

Hareket yakalama tekniğinde ise, bir insanın üzerine takılan, onun hareketini izleyip kayıt eden özel sensörler vardır. Ancak bu sensörlerin insanın üzerinde oynayıp yanlış kayıt yapma olasılığı vardır.

Sinema ve televizyon grafiklerinde ise nokta, çizgi ve şekil gibi görsel işaretler kullanılır. Örneğin tek bir nokta veya noktaların birleşmesiyle bir ufuk çizgisi veya çizgilerden oluşmuş bir paralelkenar.

Ayrıca, derinlik, boşluk, renk, ışıklandırma, dokusal gradyanlar, interpozisyon, lineer perspektif, atmosferik perspektif gibi görsel işaretler de bulunmaktadır. Hareket ise gerçek hareket, zahiri hareket, grafik hareket ve ima edilen örtük hareket olmak üzere dört türdür. 

Gökhan Özgen
29.05.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.