Gaziemir'deki nükleer bulaşıklı atıkların nereden geldiğini araştırmaya izin yok!

19 Mart 2014 02:09  

 

Gaziemir'deki nükleer bulaşıklı atıkların nereden geldiğini araştırmaya izin yok!

Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı atıklarla ilgili olarak Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin başvurusu üzerine açılan ve daha önce açılan iki dava ile birleştirilen davanın ilk duruşması İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı ve müdahil vekillerinin “Nükleer bulaşıklı atıkların Gaziemir’e nasıl geldiğinin tespiti” için araştırma yapılması istemi reddedildi.

Duruşmaya “ Çevreyi kasten kirletmek” suçundan 5 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan 6 sanıktan Öznur Kolcuoğlu’nun yanı sıra sanık vekilleri ile birleştirme davasında müdahillikleri yurttaş olarak kabul edilen Av. Arif Ali Cangı, Av. Banu Dalgıç Cangı, Av. Halil Dönmez ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vekili Av. Sema Üzel katıldı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin avukatları da olan Av. Arif Ali Cangı’nın duruşmaya hem kendi adına müdahil olarak, hem de müdahil Banu Dalgıç Cangı adına vekâleten, Av. Banu Dalgıç Cangı’nın yurttaş müdahil olarak,  yine yurttaş olarak müdahil olan Av. Halil Dönmez’in de bu duruşmada yurttaş olarak müdahillik talebinde bulunan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, Emekli Süleyman Eryılmaz ve Ziraat Mühendisi Vezan Karabulut adına vekâleten duruşmaya katılması dikkat çekti.

Duruşmada savunması alınan sanık Öznur Kolcuoğlu, kendisinin fabrika çalışmaları hakkında hiçbir ilgisinin olmadığını söylerken, Av. Cangı’nın sorusu üzerine yönetim kurulu toplantıları hakkında ve şirketin alıp sattıkları, ürettikleri konusunda bilgisinin olmadığını belirtti. Ardından fabrikanın faaliyette olduğu dönemde işçi olarak çalışan İbrahim Trabzon tanık olarak dinlendi. Trabzon, 2004’te fabrikanın atıklarının depolanması için yer yapıldığını ve atıkların burada depolanıp, nakledildiğini ve çalıştığı dönemde fabrikaya atık olarak akü geldiğini belirtti.

Duruşmada müdahil vekilleri, nükleer bulaşıklı atıkların nereden geldiğinin tespiti açısından, 2006/Ekim ayından bu yana şirketin nerelerden atık aldığının araştırılmasını, Aliağa’daki Gemi Söküm Tesislerinde sökülen  denizaltıların listesinin Gemisander’den istenmesini, geçen Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletmeye kesilen 5,7 milyon liralık rekor cezaya ilişkin kayıtların getirtilmesini istediler. Ancak bu istek mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Mahkeme heyeti ayrıca, yurttaş olarak müdahillik talebinde bulunan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı ile emekli Süleyman Eryılmaz ve Ziraat Mühendisi Vezan Karabulut’un bu isteklerini de“Doğrudan zarar gören olmadıkları” gerekçesi ile ret etti ve duruşmayı 13 Mayıs 2014’e erteledi.

Duruşma sonrasında açıklama yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi avukatları Av. Arif Ali Cangı, Av. Banu Dalgıç Cangı ve Av. Halil Dönmez, mahkemenin geçen duruşmada Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin üç avukatının müdahillik istemini avukat olarak kabul etmeyip sadece yurttaş olarak kabulüne karar vermesine rağmen, son duruşmada müdahillik isteminde bulunan üç kişinin bu isteklerini ret etmesini değerlendirdiler ve “ Bu durum mahkemenin, davanın taraflarını dar bir çerçevede tutmak istediğini gösteriyor. Ayrıca nükleer atıkların nereden geldiğinin tespiti açısından yaptığımız isteğin reddinden de yine mahkemenin olayı derinlemesine araştırmak istemediğini anlıyoruz” yorumunu yaptılar.

YSGP avukatlarından Av. Arif Ali Cangı, davada yurttaş müdahil olarak yer alsalar da nükleer bulaşıklı atıkların nereden geldiğinin ve alandaki kirliliğin tespiti yönündeki mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti ve “ Bu davada olmasa bile yeni açılacak davalarda bunu sağlayacağız. Hem yurttaş olarak hem de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı ve diğer tehlikeli atıklar bertaraf edilmeden, sorumlular cezalandırılmadan olayın peşini bırakmayacağız” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2014 20:10

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0