Futbol mafyası bastırıyor: Meclis'te 'şikeye göz yumma' ittifakı

07 Aralık 2011 14:16  

 

Futbol mafyası bastırıyor: Meclis'te 'şikeye göz yumma' ittifakı

ANKARA- Futbol mafyası bastırıyor, BDP dışında Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partiler Cumhurbaşkanı Gül’ün veto ettiği, iktidar ve iki muhalefet partisinin değiştirilmemesi yönünde fikir birliğine vardı ve yasa Perşembe günü yeniden komisyona getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği şike yasası konusunda, iktidar ve iki muhalefet partisi aynı görüşte birleşti. Yasanın Köşk'e aynen iade edilmesinden yana olduklarını açıklayan CHP ve MHP'den sonra AK Parti'den de bu yönde bir açıklama geldi. Öte yandan, AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, şike yasasına ilişkin düzenlemenin halen karşısında olduğunu açıklayarak, "Bunu referanduma götürelim. Kabul edilirse ben milletvekilliğinden istifa edeceğim. Hayır çıkarsa altında imzası bulunan grup başkan vekilleri istifa edecekler mi?" dedi. BDP Eş Başkanı Sehalattin Demirtaş, kamuoyunda "şike yasası" olarak bilinen kanunun TBMM'de yeniden gündeme gelmesi halinde muhalefet edip "hayır" oyu kullanacaklarını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Biz bu yasayı doğru buluyoruz" dedi.

Üç partiden gelen bu açıklamaların ardından, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa hiç değiştirilmeden Perşembe günü saat 18.00'de Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Yasa Pazar günü de Meclis Genel Kurulu’na getirilecek.

KILIÇDAROĞLU: ARKASINDAYIZ

Yasayla ilgili son açıklama ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan geldi.

TBMM'deki makamından ayrılırken konuyla ilgili sorular yöneltilen CHP lideri, bir iradelerinin bulunduğunu ifade ederek, ''Daha önce bu irade yansıdı. İradenin gereği yapılacak. İmzamızın arkasındayız'' dedi.

BDP: "MECLİS'TE ŞİKEYE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Şike iddialarıyla ilgili olan kişilerle ne husumetlerini ne de dostluklarının olduğunu söyleyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu yasalar o kişilerle ilgiliyse zaten kişiye özgü yasa çıkarma girişiminin kendisi hatalıdır. 6-7 ay önce çıkarılmış yasayı o kişiler tutuklandı diye değiştirmeye çalışmak ilkesizliktir” dedi. Demirtaş, şunları dile getirdi:

“Şike davasının altından çok şeyler çıkabilir. Büyük siyasi, ekonomik oyunlar oynanıyor. Çok büyük rantlar söz konusudur. Basit sıradan ceza artırımı veya indirimi söz konusu değildir. Savcılar nereye kadar gidebiliyorsa gitmeliler. Nereye uzanıyorsa uzanmalıdır. İçeride bulunanlar da konuşacaksa bugün konuşmalıdır. Kanun bir daha gelirse daha detaylı muhalefet edeceğiz. Gerekirse Meclis Soruşturması açılmasının peşine düşeceğiz. Bu ülkede mağdur olan yüz binlerce insan var. Hangi birinin mağduriyetini gidermek için seferber oldu bu Meclis. Biz şikeciliğe izin vermeyeceğiz, Meclisin de şike yapmasına izin vermeyeceğiz.”

ŞAMİL TAYYAR: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Tayyar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ederek Meclis'e gönderdiği şike yasasına ilişkin AKP Grubunun tavrını eleştirdi. Yasanın tekrar perşembe günü saat 18.00'de görüşüleceğini hatırlatan Tayyar, şöyle konuştu:

"Yıllarca mafya ve çetelere karşı mücadele etmiş bir kişi olarak bu yasayı referanduma götürelim diyorum. Eğer halk buna evet derse ben milletvekilliğinden istifa edeceğim. Ama hayır derlerse altında imzası bulunan 3 Grup Başkan Vekili istifa edecekler mi? Bunu ifade etmek için geldim. Başından beri bu düzenlemenin çıkarılmaması gerektiğini ifade ediyorum. Kamuoyunu uyarmaya çalışıyorum. Yarın bu yasa çıktığında sporda çetelerle mücadele etmek, spordaki ergenekonlarla mücadele edemeyiz."

Konuyla ilgili AKP'nin grup kararı için "Derin bir hayal kırıklığı yaşıyorum" değerlendirmesinde bulunan Tayyar, "10 yıldır çetelerle mücadele etmiş bir partinin refleksinin böyle olmaması gerekiyordu" dedi. Bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin tavrını bilip bilmediğine yönelik olarak da "Sayın Başbakan ne düşünüyor bilmiyorum. Ama 2 grup başkanvekilinin de aynı yöndeki açıklamasından anladığım kadarıyla sayın Başbakan'ın talimatı gibi gözüküyor" dedi. Bu kanunun yasalaşması halinde "Türkiye'nin 2. Habur Vakası" yaşacağını da söyleyen Tayyar, "Bugün bu şike yasasına destek verenlerin mahcup olduklarını biliyorum. Ama gelecekte çocuklarınıza ne anlatacaksınız?" diye sordu.

“ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTME HAKKINI KULLANIR MI BİLMİYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül'ün yasanın tekrar gönderilmesi halinde tavrının ne olacağını bilmediğini söyleyen Tayyar, "Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkını kullanır mı bilmiyorum" dedi. Tayyar ayrıca kamuoyuna bu suçun niye hafifletilerek sunulduğunu anlamadığının altını çizerek, "ÖSYM'nin yaptığı sınavda kopya çeken yada yardımcı olana 10'larca yıl ceza vereceksin, şike yapana 1-3 yıl arasında ceza öngöreceksin. Bu adil değil" dedi. Tayyar ayrıca AKP Grubu'nun kendi haline bırakılması halinde bu yasaya destek vermeyeceğinin de altını çizdi.


FOTOĞRAF: Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım gözaltına alınırken...

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0