VENEZUELLA NİRE...

03 Aralık 2018 23:35 / 1304 kez okundu!

 

 

Venezuella tören kıtası İstiklal Marşını Türkçe okuyor, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (bazılarına göre o sadece Erdoğan ya da Tayyip'tir) mütebessim bir şekilde izliyor. Kim bilir hangi duygular içinde?

 

****

 

VENEZUELLA NİRE...

20181203_2_33740794_39571115_Web.jpg

 

Venezuella tören kıtası İstiklal Marşını Türkçe okuyor, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (bazılarına göre o sadece Erdoğan ya da Tayyip'tir) mütebessim bir şekilde izliyor. Kim bilir hangi duygular içinde?

Nicolás Maduro Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına neden hayran? Neden onu kendine bu kadar yakın görüyor? İki ülkenin kaderi de, o kadere kastetmek isteyenleri de aynı da ondan. Chavez'e darbe yapanlarla Erdoğan'a darbe yapmaya kalkışanlar aynı dükkanın malı. Maduro'ya suikast düzenleyenlerle, Erdoğan'a kim bilir kaç kere suikast planlayanlar da aynı bahçenin gülü.

Avrupalılar kılıçlarını kuşanıp dünyayı fethe çıktıklarında Amerika'yı bulunca aralarında pay ettiler. Kuzey Amerika'yı İngiliz ve Fransızlar, Orta ve Güney Amerika'yı İspanyol ve Portekizliler aldı. Sonraları birbirlerinin elindekini almak için birbirlerine olmadık oyunlar çektiler. Fransızlar Kanada'da hüküm sürerken, Güneyindeki Kuzey Amerika devletlerinin birleşmesini ve İngiltere'den bağımsızlaşmasını destekledi. Böylece USA ortaya çıktı ve zamanla dünyanın efendisi oldu.

Orta ve Güney Amerika'yı da arka bahçesi haline dönüştürdü. Kara Afrika'nın insanlarını gemilerle ülkesine getirip köleleştirdi. İspanyollar ve Portekizliler de aynını yaptı. Günümüzde bu ülkelerde onların dili 'resmi' dildir.

Zamanla Orta ve Güney Amerika baş kaldırdı. Pek çok ülkede 'yerli' yönetimler işbaşına geldi. Kendi yerli ve milli kaynaklarını yabancıların sömürüsünden kurtarıp kendi halkları ve ülkeleri için kullanma mücadelesi yürüttüler. Venezuella da bunlardan biri. Venezuella'da bu değişim Hugo Chavez'le başladı. Maduro da devam ettiriyor. USA bu değişimi geri döndürmeye çalışıyor. Maduro, Erdoğan'a kişisel sevgi besliyorsa bu kader ortaklığından. Binlerce kilometre uzaktaki Türkiye'ye aynı haksızlığa karşı çıktıkları için hayranlık duyuyor.

Dünyanın kurulu düzeni sarsılıyor. Yönetilenler artık yönetilmek istemiyor. Kendi ülkelerini kendileri yönetmek istiyorlar. İşte bu durum, aynı amacı taşıyan ülkeler arasında bir gönül bağı oluşturuyor. Caracas'ta İstiklal Marşı bu yüzden Türkçe okunuyor.

 

Firuz TÜRKER

04.12.2018

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.