Türkiye Kıymete Bindi

08 Şubat 2017 13:28 / 924 kez okundu!

 

 

Theresa May gidiyor, Angela Merkel geliyor. Kapımız aşınmaya başladı. Nedir bu rağbetin sebebi? FETÖ nün yenilgisi kesinleşti. Rusya Federasyonu ile ilişkiler gelişti. Suriye konusunda Türkiye inisiyatif aldı. Geri kabul anlaşması bıçak sırtı. Türkiye'nin değeri arttı. Türkiye ile ilişkileri iyileştirme zamanı.

ABD'de seçimleri Trump kazanınca herkesi, dünyanın yeniden 'dengeleneceği' telaşı sardı. Bu yeni dengede herkes kendine 'yer' ve yeni müttefikler arama çabasında. İngiltere Avrupa Birliğinden ayrılıyor. AB bu güç kaybını yeni bir önemli katılımla telafi etme arzusunda. Bu da Türkiye'ye avantaj sağlıyor. May, önce Trump'a gitti ardından bize geldi. Muhtemelen bazı mesajlar getirdi. Trump AB konusunda olumlu mesajlar vermiyor. Bu iki ülkenin birlikte hareket etme olasılığı yüksek. Onlar da Türkiye'yi kendi safına çekme arzusunda.

Trump'ın kazanması küresel sermaye açısından iyi olmadı. Trump, ulusal ekonomiyi güçlendirmeyi düşünüyor. 'Milli' duyguları yeniden Amerikalının damarına enjekte ediyor. Bu konuda Amerikan halkından da destek görüyor. Küresel sermayenin, devlet gücünü bir sopa gibi kullanıp ulusal devletleri zor yoluyla sisteme katma ajandasına takoz oluyor. Geçen yüzyılın sonlarından itibaren güçlü bir şekilde esmeye başlayan 'küreselleşme' rüzgarları tersine dönmüş gibi. Anlaşılan o süreç bir süre sekteye uğrayacak.

Küreselleşmenin sekteye uğraması, rafa kalkması anlamına gelmiyor. Ama seçtiği yöntemler ortalığı kana buladı. Çok insan ve ulus büyük zararlar gördü. Sonunda da çuvalladı. Ulusal devletlerin o kadar da kolay yutulacak lokmalar olmadığı ortaya çıktı. Halklar devletlerine sahip çıktı. Şimdi tüm dünya bu süreci yeniden değerlendirip yeni bir yol çizecek.

Türkiye hem coğrafi hem de siyasi anlamda bu sürecin önemli bir yerinde konumlanıyor. FETÖ darbesine yenilmemiş olması onu daha güçlü bir konuma taşıdı. Ayrıca küresel sermayeye körü körüne boyun eğmeyip ulusal ekonomisini güçlendirmekle de doğru yaptı. Bu günden itibaren bunun semeresini görmeye başlayacak.

Çünkü kartlar yeniden dağıtılacak. Bu sefer Türkiye'nin elinde daha iyi kartlar olacak. Rağbetin sebebi bu. O yüzden şimdiden Türkiye ile ilişkileri yumuşatma çabaları bunlar. Bu eli daha iyi değerlendirebilir. Güneş doğudan doğacak.

 

Firuz TÜRKER

05.02.2017

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.