PANDEMÝ KOÞULLARI

01 Aralýk 2021 11:17 / 592 kez okundu!

 

 

"Çoktandýr yazmýyordum, biraz ben de kendi dertlerime düþtüðümden, çokçasý da  muhalefet tarafýndan çürütülmüþ siyaset ortamýndan gýna gelmiþ olmasýndan. Benim de aklýmýn biraz fazla erdiði konu siyaset. Bunu yazmadýktan sonra da olmuyor. Ama bazen iþte böyle düþüncelerimi toparlayýp yazýya dökebiliyorum. Pandeminin zorluklarýyla imtihaný geçmeye çalýþan herkese hazreti Eyüp sabrý diliyorum. Yine uzun süre bu mecralarda görünmezsem sevenlerim merak ermesin. Pek problem yok." 

 

****

 

PANDEMÝ KOÞULLARI

 

Zor koþullar insanlarýn zayýflýlarýnýn öne çýktýðý, dayanma güçlerinin azaldýðý ortamlar yaratýr. Pandemi böylesi bir ortam yarattý. Geçim ve yaþam þartlarý aðýrlaþtý. Böylesi durumlarda, daha önce pek zorluk görmemiþ olanlar daha çabuk dökülür. Ýnsanlar çözülüp daðýlýr, kendi derdine düþer. Sosyallik ve dayanýþma, tahammül  zayýflar. Bu duruma dayanmak, hele aþmak hiç kolay deðildir.

 

Pandemi tüm dünyayý olumsuz etkiledi. Eskinin saðlam þatolarý sarsýldý, zayýfladý. Ekonomiler küçüldü. Gelir düzeyi sýnýrlý kesimler yaþamlarýný zar zor sürdürür oldu. Medeniyetin merkezi deðiþti. Artýk güneþ doðudan yükseliyor. Geliþmekte olan ülkeler, geliþmiþ olanlara göre daha hýzlý yol alýyorlar.

 

Bu tür zamanlar sosyal deðiþim zamanlarýdýr. Fakat batýda bu türden bir geliþme gözlenmiyor. Statüko koruyucular hala güçlü ve deðiþimin önünü týkamayý baþarabiliyorlar. Bir deðiþim yaratabilecek toplumsal bir güç de ortada yok. Halk hareketi gibi görünen bazý hareketleri de statükocular kontrolleri altýnda tutuyor.

 

Bizde ise deðiþimin ve geliþmenin motor gücü iktidardýr. Zor koþullarda bile yüksek ekonomik büyüme hýzlarý yakalayabiliyor. Özellikle ihracat girdilerini beceriklilikle arttýrýyor. Fakat bu durum pandeminin aðýr koþullarý nedeniyle halka yeterince yansýmýyor. Bu da hoþnutsuzluk yaratýyor.

 

Bu durum muhalefete avantaj yaratýyor ama bizdeki muhalefet bundan yararlanabilecek yetenekte deðil. Kendisini batýlý statükoculara endekslemiþ, onlarýn dümen suyunda, onlarýn desteði ile iktidarý devirme stratejisi izleyen muhalefetin baþarý þansý yok. Üstelik bu strateji, siyaset düzenlemeciliði, aritmetik oy hesaplarý, entrikalar, yalan-dolanlý propagandalarla ayaðý yere basmayan bir þekilde yapýlýyor. Ortaya, vatandaþa vaat edilen bir gelecek koyamýyor. En güçlü argümaný, içeriði hiç de belli olmayan bir 'iyileþtirilmiþ, güçlendirilmiþ parlamenter sistem'. Bu da eskiye dönüþ demek. Halbuki eski çamlar çoktan bardak oldu. Bunun vatandaþýn ne iþine yarayacaðýný anlatmak zor.

 

Bunun yanýnda pandemi koþullarýný istismar eden, halka 'þunu vereceðiz, bunu vereceðiz' gibisinden iktidara gelinince pek çoðu tutulamayacak kulaða hoþ gelen sözler söylenerek popülist bir yol izleniyor. Ama FETÖ kangreni ile, iyice zayýflamýþ ve daðýlmakta olan terörle, ülkenin mavi vatan çýkarlarýný koruma, enerji baðýmlýlýðýný azaltma çalýþmalarý ile, emperyalizmin boyunduruðunu kaldýrma mücadelesi ile, üretimin ve ihracatýn daha fazla nasýl arttýrýlabileceði ile ve bunlar gibi pek çok yaþamsal konuda görüþ ve söylenen somut bir söz yok. Söylenenler de bu konularda hep negatif tutum alýnacaðý yönünde. Bu izlenen yol, Amerikancý çevrelerin Türkiye'ye dikte etmek istedikleri yoldur.

 

Fakat bu yolla, insanlarýnýn dayanma güçlerinin zayýfladýðý zamanlarda kulaklarýnýn duymak istediði hoþ þeyleri söyleyerek netice almak mümkün deðildir. Ama ortamý bulandýrýp sulandýrýr. Nitekim de öyle oluyor.

 

Türkiye'nin bu zorluklarý ve muhalefetin kofluklarýný aþabilmesi, pandemi koþullarýný aþabilmesine baðlý. Bunun da bir tek yolu var: AÞI... Ben aþý olmayanlarýn söylenenlere inandýklarýndan deðil, iðne olmaktan korktuklarýndan, biraz da tembelliklerinden bunu yaptýklarýna inanýyorum. Yoksa 'o öyle demiþ de, bu böyle demiþ de' hepsi bahane. Salgýný aþabilmenin bir tek yolu vardýr: TOPLUMSAL BAÐIÞIKLIK. Bu da iki türlü aþýlýr. Ya salarsýn ipini kýrýlan kýrýlýr, kalanlar da baðýþýklýk kazanýr ya da aþýlama yoluyla bunu saðlarsýn. Gerisi hikaye. Türkiye, salgýna karþý toplumsal baðýþýklýðý kazandýðý zaman bütün zorluklarýn üstesinden gelebilecek potansiyele sahiptir.

 

Çoktandýr yazmýyordum, biraz ben de kendi dertlerime düþtüðümden, çokçasý da  muhalefet tarafýndan çürütülmüþ siyaset ortamýndan gýna gelmiþ olmasýndan. Benim de aklýmýn biraz fazla erdiði konu siyaset. Bunu yazmadýktan sonra da olmuyor. Ama bazen iþte böyle düþüncelerimi toparlayýp yazýya dökebiliyorum. Pandeminin zorluklarýyla imtihaný geçmeye çalýþan herkese hazreti Eyüp sabrý diliyorum. Yine uzun süre bu mecralarda görünmezsem sevenlerim merak ermesin. Pek problem yok.

 

Firuz TÜRKER

01.12.2021

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.