HDP GÜVENÝLMEZ OLDUÐUNU BÝR KEZ DAHA KANITLADI

23 Mart 2019 23:19 / 1855 kez okundu!

 

 

CHP kývrým kývrým kývranýyordu. HDP'liler oylarýný versin ama sanki vermiyormuþ gibi yapsýnlar. Çünkü HDP ile ittifak CHP tabanýnda memnuniyetsizliklere yol açardý. Böyle düþünmesi, parti yönetiminin doðru bir iþ yapmadýðýný biliyor anlamýna geliyor. Bunun için hangi parti yetkilisi medya karþýsýna çýksa ve bu soruyla karþýlaþsa, 'hadi caným; nerden çýkardýnýz' pozlarý takýnýyordu.

'Biz HDP ile ittifak yapmadýk' diyordu CHP'li yöneticiler. Kýlýçdaroðlu da 'biz sandýkta herkesin oyuna talibiz' gibisinden kývýrýyordu. ÝYÝ Partililer de durumu biliyor ama bilmezden geliyorlardý. Çünkü onlarýn tabaný HDP ile ittifak konusuna daha alerjiktiler. Milliyetçi duygularý CHP'lilerden daha güçlüydü. Ýþte bu yüzden CHP'li yöneticiler bir türlü 'HDP ile de ittifak yaptýk' diyemiyorlardý. Sanki HDP vebalý bir partiydi.

 

****

 

HDP GÜVENÝLMEZ OLDUÐUNU BÝR KEZ DAHA KANITLADI

 

CHP kývrým kývrým kývranýyordu. HDP'liler oylarýný versin ama sanki vermiyormuþ gibi yapsýnlar. Çünkü HDP ile ittifak CHP tabanýnda memnuniyetsizliklere yol açardý. Böyle düþünmesi, parti yönetiminin doðru bir iþ yapmadýðýný biliyor anlamýna geliyor. Bunun için hangi parti yetkilisi medya karþýsýna çýksa ve bu soruyla karþýlaþsa, 'hadi caným; nerden çýkardýnýz' pozlarý takýnýyordu.

'Biz HDP ile ittifak yapmadýk' diyordu CHP'li yöneticiler. Kýlýçdaroðlu da 'biz sandýkta herkesin oyuna talibiz' gibisinden kývýrýyordu. ÝYÝ Partililer de durumu biliyor ama bilmezden geliyorlardý. Çünkü onlarýn tabaný HDP ile ittifak konusuna daha alerjiktiler. Milliyetçi duygularý CHP'lilerden daha güçlüydü. Ýþte bu yüzden CHP'li yöneticiler bir türlü 'HDP ile de ittifak yaptýk' diyemiyorlardý. Sanki HDP vebalý bir partiydi.

Kendisini vebalý hale getiren HDP'nin kendisidir. Bu parti güvenilmez bir partidir. Kandilcilik yapar, gerillacýlýk savunur ama siyasi parti ayaklarýna yatar. Gerillacý parti olmaz mý; ama o zaten var. Terörizmi benimsemiþ olan PKK, kendisinin 'gerillacý bir parti' olduðunu savunur. HDP onun, yasal imkanlardan yararlanmak için kullandýðý 'legal' aracýdýr. Halkýn büyük çoðunluðu HDP'nin, terörizmi desteklediðini ve PKK'nýn legal aparatý olduðunu bilir. Bunu bildiði için de ona, vebalýymýþ gibi bakar. Ýþte bu tutum HDP'yi marjinalleþtirmiþ, yalnýzlaþtýrmýþtýr. HDP bunu aþmak için 2015 seçimlerinde bir fýrsat yakalamýþ, fakat Kandil bunu, kendi karanlýk stratejisi için kullanmaya kalkýnca HDP'yi de harcamýþ, HDP bu durumda Kandil'den 'özerk' bir tutum gösterememiþ, kendisine yakýnlýk duyanlarýn bile kendisiyle iliþkisini saklama gereði duyduklarý bir partiye dönüþmüþtür.

Ýþte bu yüzden CHP, HDP ile olan iliþkisini saklama gereði hissetmekteydi. Aslýnda CHP'li yöneticiler doðru söylüyordu. Onlar HDP ile ittifak yapmamýþtý. Gizli bir anlaþma yapmýþtý. Bu anlaþma içinde belediye baþkan yardýmcýlýklarý, meclis üyelikleri pazarlýklarý vardý. CHP zaten CHP olmaktan çýkmýþtý. Adaylarý kah FETÖ'cü, kah ülkücü ya da dindar eskisi idi. Arada HDP'liler de oluverse ne olurdu yani. Ýþin adý CHP kazandý olsundu yeter. Kýlýçdaroðlu'nun CHP'yi getirdiði son nokta burasý idi.

Bir tek þartý vardý 'aman açýk etmeyin'. Halbuki halk arasýnda bir söz vardýr; 'gizli iþ piþiren aþikarane doðurur'. Sezai Temelli bu sözü doðrularcasýna her þeyi faþ ediverdi. CHP'nin iki büyük þehir adaylarýna parmak sallayarak 'bizim oylarýmýzla seçildiklerini bilecekler' deyiverdi. Ayný zamanda bu, 'göreve gelince bizim isteklerimize cevap vermezlerse hesabýný sorarýz' anlamýna geliyordu. Bu kesimin nasýl hesap sorduðunu ise en baþta kendileri, Ahmet Türk, Osman Baydemir falan çok iyi biliyordu.

HDP bu benzeri iþleri daha önce de yapmýþtý. Örneðin, silah býrakmak için yapýlan Oslo görüþmelerini, henüz kamuoyuna açýklanacak olgunluða ulaþmadan kamuoyuna açýklayývermiþlerdi. Sonra da bir parti yetkilisi arkadaþýmýz dalgýnlýkla ortada unutmuþ, çaycý da bulup gitmiþ basýna vermiþ dediler. Her þeye raðmen üç seneden fazla bir barýþ süreci yürütüldü, tam daðdan iniþler aþamasýna gelindiðinde Habur'da öyle bir yaygara kopardýlar ki bütün emekler, çabalar, birden bire kükreyen milliyetçi dalganýn altýnda ezildi.

Bunlarla kalmadýlar; Barýþ sürecini bir silahlý kalkýþmaya hazýrlýk olarak gördüler. Ellerindeki belediyelerin imkanlarýný bu 'halk savaþýna' hazýrlanmak için kullandýlar. Sonra da FETÖ'den gelen iþaretle çukurlar açýp harekete geçtiler. Tabi planlar ters tepti Hem FETÖ hem de kendileri yenildiler. Yenilmekle kalmadýlar hem halktan soyutlandýlar hem de vebalý pozisyona düþtüler.

Her þeye raðmen hem CHP'nin hem HDP'nin, her ikisinin de 'kemik' oyu var. O kemik oylar bütün bunlar bilinerek veriliyor. Bunu hem parti yöneticileri hem de oylarý verenler biliyor. Bilmeyen kendi çemberlerinin dýþýnda olanlar. Duyunca þaþýrýyorlar. Düþünebiliyor musunuz; meðer Atatürk'ün partisi diye güvenip oy vermekte olduðunuz parti, sizi nasýl ayak oyunlarýna alet etmiþ.

 

Firuz TÜRKER

23.03.2019

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.