Hayır Çıkarsa

03 Şubat 2017 12:57 / 1256 kez okundu!

 

 

Referandumda hep evet çıkacağını sanıyoruz peki hayır çıkarsa ne olur?

Olmaz olmaz demeyin, olmaz olmaz...... 

ABD seçimlerinde hiç bir anket şirketinin şans tanımadığı ve Clinton cephesinin 'kesin aldık' gözüyle baktığı seçimi Trump kazandı.

Bizde de neden olmasın.

Hayır çıkarsa önce bunu, kaybedenlerin demokratik bir olgunlukla karşılaması gerekir.

Halkın kararıdır saygı duyulmalıdır.

Gelelim işin diğer yanına; kıyamet kopmaz, Türkiye batmaz, hayat devam eder.

İşler şimdiki gibi yürür.

Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanır; Başbakan Binali Yıldırım uyumu bozmaz, muhalefet Cumhurbaşkanını 'anayasayı ihlalle' Binali Yıldırım'ı makamına sahip çıkmamakla suçlar ama herkes bildiğini okumaya devam eder.

Cumhurbaşkanı 'vatana ihanet' dışında başka hiç bir suçtan yargılanamayacağı için Tayyip Erdoğan isterse anayasayı yüz kere, bin kere ihlal eder, isterse bu meclisle olmadı deyip meclisi fesheder ve ülkeyi seçimlere götürür.

Bunları yapar mı yapmaz mı bilmem ama yapsa kimse gıkını çıkaramaz, Çıkaran da havaya konuşmuş olur çünkü bu yetkileri mevcut anayasada var.

Ülke açısından ne olur? Türkiye ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü gelişme çizgisini bit 'tık' daha yükseltemez, işler eskisi gibi ağır aksak yürür. başkanlık sistemi daha kapsamlı, daha iyi tasarlanmış bir şekliyle (hatta bu sefer Cumhurbaşkanlığı olarak bile değil) halkın önüne yeniden gelir.

Halk da o zamana kadar konuyu daha iyi değerlendirir; tıpkı 7 Haziranda yaptığını 3 Kasımda düzelttiği gibi yeni bir karar verebilir.

Tabi o zamana kadar iktidar da, 'biz nerede yanlış yaptık' ı araştırır, eksiklerini giderir, yanlışlarını düzeltir, halkın daha geniş kesimini kucaklayacak hale getirir tasarıyı.

Tıpkı 7 Haziran sonrasında yaptığı gibi.

Yani evet de çıksa hayır da çıksa kazanamayanların karalar bağlamasına gerek yok. Demokratik sistem kendi kuralları içinde işletilir ve demokrasimiz bir üst bilinç düzeyine yükselir.

Yeni sisteme karşı olanlar bu referandumda engellese bile, gelecekte pek şansları yoktur. Çünkü mevcut sistem çürümüş.

Bunu nereye kadar 'muhafaza' edebileceksin ki.......?

 

Firuz TÜRKER

27.01.2017

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.