CHP'NÝN ÝDEOLOJÝK, POLÝTÝK ÇÖKÜÞÜ

16 Ocak 2018 00:25 / 1071 kez okundu!

 

 

Sahi CHP nin bir ideolojisi var mýydý?
Mesela söylediði gibi sosyal-demokrat mýydý? Yani tarihinde olabildi mi hiç? Sosyal-demokrasi bir iþçi sýnýfý ideolojisidir, CHP'nin oylarýný istemek dýþýnda iþçilerle pek iþi olmamýþtýr. Ýþçi sýnýfý çýkýþlý deðildir. Bir kaç sendikacýyý vekil seçtirmek dýþýnda (Ecevit dönemini biraz istisna tutarsak) iþçilerle çok fazla içli dýþlý olmuþluðu da yoktur. O zaman da DÝSK'te, Kemal Türkler'i düþürüp yerine Abdullah Baþtürk'ü getirerek sendikal hareketi kendi kuyruðuna baðlamýþtýr.

Peki köylü müydü? Köylülükle 'köylü milletin efendisidir' geyiðinden baþka iliþkisi de olmamýþtýr. Köylünün emeðine 'devlet adýna' el koymuþ, dinine ibadetine karýþmýþ, asýrlarca Arapça okunan ezaný Türkçeleþtirmeye kalkmýþtýr. Bütün bunlarý yaparken jandarmayý köylünün ensesinden eksik etmemiþtir. Hele ki bunlara Aþýk Veysel'in köylü giyimli olmasýndan dolayý Ankara'ya sokulmayýþýný da ekleyelim. Bu yüzden 'milletin efendileri (nedense milletin bizzat kendisi deðil de efendisi) olan köylüler CHP'ye pek oy vermemiþtir. Batýcý modernist aþýnýn tuttuðu büyük kentlerin elit çevrelerinden oy almýþtýr.

CHP 'batýcý' bir partidir. Batýnýn yaþam tarzýna hayrandýr. Batýnýn, dünyanýn diðer kesimlerini sömürerek bu yaþam tarzýný elde ettiðini deðil de; bu yaþam tarzý yüzünden ileri bir medeniyet oluþturabildiðini sanýr. Kendi halkýný batýlýlar gibi olmadýðý, giyinmediði, düþünmediði; onlarýn sevdiði müziði sevmediði, dans etmesini bilmediði ve de dinlerini 'ilkel' bulduðu için hakir görmüþ elitist bir partidir. Eðer bu bir düþünce sistemi bir ideoloji ise bunun adýný da 'Kemalizm' koymuþtur. Mustafa Kemal, tabusu ve ikonudur. Bu yüzden 'Atatürk' soyadý ile taçlandýrýlmýþtýr.

CHP ideolojisini 'Kemalizm' olarak adlandýrmasýna raðmen eklektik, pragmatik ve oportünist bir düþünce yapýsýna sahiptir. Elitist, üstenci ve halka tepeden bakan tavrý yüzünden halktan oy alamadýðý için baþkalarýna bakýp onlarýn kötü taklitleri ile ideolojik yapýsýný her renge boyar.

Ýþte bu ideolojik yapý dünkü Ýstanbul il kongresinde apaçýk ortaya döküldü. Çanak çömlek patladý ve 'Mustafa Kemalin askerleri' yenilgiye uðradý. CHP Ýl örgütünün baþýna anarþist görünüm veren bir bayan doktor seçildi. Kýlýçdaroðlu'nun 'Atatürk'ün CHP'sini' getirdiði nokta budur.

Canan hanýmýn karþýsýndaki isim ise görevden alýnan Ataþehir belediye baþkaný Battal Ýlgezdi'nin domine ettiði bir isimdi. O seçilse ne olacaktý yani? Al birini vur öbürüne. Bunlardan hangisi CHP'ye yarar saðlar? Hangisi seçilirse seçilsin CHP'yi bitiþe doðru yakýnlaþtýracak isimlerdir. Canan hanýmýn CHP'nin yukarýda anlattýðým ideolojisi ile uzak yakýn alakasý yoktur. O, attýðý tivitlerle tamamen baþka telden çaldýðýný cümle aleme ilan etmiþti zaten.

Son yýllarda tabanýn ayaklarý altýndan iyice kaydýðýný görünce FETÖ eliyle yeni bir yönelime girmiþ, milletin tamamen karþýsýna düþmüþtür. Bu açmazýn içinde bocalayarak bilindik yapýsýndan tamamen kaymýþ, o çok övündüðü 'Kuvvayý milliye' ruhunu bile kaybederek Amerikan yörüngesine girmiþtir. Kendisine, altý okunda yer alan milliyetçiliði bile yakýþtýrmamakta, onun yerine 'ulusalcý' kavramýný kullanmaktadýr. Cumhuriyet tarihinin en þerefli, en onurlu halk direniþi olan 15 Temmuz konusunda bile darbeye direnenlere deðil, kalkýþanlara yakýn durmaktadýr.

Þimdi hayat, bu eklektik ideolojik-politik çizgiyi geri döndürülemez biçimde olumsuzlamaktadýr. Ýþte Ýstanbul il kongresi bu malumun ilaný olmuþ ve ülkenin en büyük il örgütü, anarþist görünümlü birine teslim edilmiþtir. Bana hayýrlý olsun demek düþer. Bunun neresi hayýrsa. CHP, bu ülkeye en büyük kötülüðü onu, ana muhalefetsiz býrakarak yapmaktadýr.

 

Firuz TÜRKER

16.01.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2018 01:17

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.