FÝRAVUN HALKINI ATEÞE ATTI

03 Þubat 2011 00:00  

 

FÝRAVUN HALKINI ATEÞE ATTI

Mýsýr’da muhaliflerle Hüsnü Mübarek yanlýsý göstericiler arasýnda çýkan taþlý sopalý çatýþmalarda bir kiþi ölürken yaralý sayýsý 600’ü geçti. Tebdil-i kýyafet gezen polis gösterilerde þiddet uyguluyor

Mýsýr’da protestolarýn dokuzuncu gününe Mübarek yönetimi taraftarlarýyla protestocular arasýnda çýkan çatýþmalar damgasýný vurdu. Ýktidar karþýtý gösterilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydaný’na binlerce hükümet yanlýsýnýn akýn etmesinin ardýndan her iki grup birbirine girdi. Çýkan olaylarda bir kiþinin öldüðü açýklanýrken yaralý sayýsýnýn en az 611 olduðu belirtildi. Bazý Mübarek yandaþlarý at ve develer üzerinde meydana girerken “30 yýl istikrar, dokuz gün anarþi” sloganlarý attý. Geçen hafta yaðmalamalara maruz kalan Mýsýr Müzesi’nin yakýnýnda çýkan çatýþmalarda ise Mübarek taraftarlarý askerî araçlarý ele geçirdi ve bir binanýn tepesine çýkarak protestoculara taþ fýrlattý.

Sivil kýyafetli polisler kýþkýrttý
Tahrir Meydaný’ndaki görgü tanýklarý, zaman zaman yumruklaþmaya ve göstericilerin sopalarla birbirine girmesine kadar varan kavgalara sivil kýyafetlerle Mübarek’i destekleyen polislerin de karýþtýðýný söyledi. Bazý protestocular, karþý gruptan kendilerine saldýranlarýn üzerinde bulduklarý polis kimliklerini El Cezire kameralarýna gösterdi. El Cezire televizyonuna konuþan baþka tanýklar ise ordunun sopalar ve býçaklarla kuþanmýþ bu grubun meydana giriþini kolaylaþtýrdýðýný, olay yerinin yakýnlarýnda da hiçbir ambulansýn bulunmadýðýný anlattý. Muhalefet ise hýrsýz ve polislerden oluþtuðunu öne sürdüðü grubun Mübarek tarafýndan protestolarý bastýrma amacýyla gönderildiðinden þüphe ediyor.

Baradey: ‘Ordu müdahale etmeli’
Muhalif Muhammed El Baradey de çatýþmalardan ötürü Mübarek yönetimini sert bir dille uyardý. Rejim yanlýlarýnýn þiddetlendirdiði gösterileri ‘hükümetin korku taktikleri’ olarak deðerlendiren El Baradey, “Çok endiþeliyim. Bu, cani rejimin, cinayetlere devam etmek istediðinin göstergesidir. Ülkeyi kan gölüne çevireceklerinden korkuyorum” diye konuþtu. El Baradey, protestolarda güvenliði devralan Mýsýr ordusunu da bir an önce duruma müdahale etmeye çaðýrdý. “Sivillere karþý yapýlan saldýrýlarýn arkasýnda polislerin olduðuna dair kanýtýmýz var. Burada olanlar Mýsýr’a karþý iþlenen bir suçtur” diyen El Baradey, Mübarek’in derhal iktidarý býrakmasý çaðrýsýný da, “Ýstikrarsýzlýk, güvensizlik ve sindirme siyaseti varken Mýsýrlýlar onu yedi ay daha neden tutsun” diyerek yineledi.

Veda Cumasý
Öte yandan, Muhalefet Koalisyonu yarýn Mübarek karþýtý yeni bir büyük gösterinin yapýlmasý çaðrýsýnda bulundu. Muhalefet sözcüsü Mustafa Naggar yaptýðý açýklamada, “Muhalefet, sadece Mübarek’in istifa etmesinden sonra Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Ömer Süleyman ile müzakere etmeye hazýrdýr. Halký, Tahrir Meydaný’nda protestolara devam etmeye ve ‘Veda Cuma’sýna katýlmaya çaðýrýyoruz’’ dedi.


Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 03 Þubat 2011 00:17

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0