KOYUN GÝBÝYDÝN BE KARDEÞÝM…

17 Eylül 2010 01:32 / 5223 kez okundu!

 


Peki ne yaptýn þimdi, cahilliðini kanýtladýn, yine gittin önüne konulan karman çorman sorulara %58 evet oyu verdin. Sanki anlýyormuþ gibi, sanki bu ülkenin sorunlarýný anlamaya kapasiten yetermiþ gibi. Biz ise, böyle sanmak hoþumuza gittiði için, böyle düþünmeye devam edecektik ne güzel.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yýllardýr seni hep cahil, okumamýþ ve bu ülkenin kalkýnmasýnýn, ilerlemesinin önünde engel olarak görmeye alýþmýþtýk ne güzel. Seni hep tutuculuðun, muhafazakarlýðýn kalesinde geçit vermeyen ve hiçbir zaman da kendisine çaðdaþlaþmayý, uygarlýðý taþýyan biz okumuþlarý, biz aydýnlarý, biz ülkenin geleceði ve gerçek sahipleri olanlarý anlamayan, anlamak istemeyen olarak görüyorduk, bu bizi ne çok rahatlatýyordu. Halbuki sana getirmeye çalýþtýðýmýz aydýnlýk anlayýþýný kabul etseydin, bizim gibi olsaydýn ne mutlu olacaktýk.

Biliyorsun bu ülkeyi biz kurduk, bu ülkenin çaðdaþlaþmasý için, seni Cumhuriyete baðlý ve Cumhuriyetin –yani bizim- her istediðimizi yapan bir insan olarak yetiþtirmek için çok uðraþtýk. Uzun süre de baþarýlý olduðumuzu düþünüyorduk. N’oldu da sonra bu kadar deðiþtin, yaþadýðýn yerlerde neler oldu da biz hiç anlamadýk. Bu kadar mý kibirliydik, bu kadar mý sana tepeden bakýyorduk, seni adam yerine koymuyorduk. Bu yüzden mi sen bu kadar deðiþtin de biz bir türlü bunu anlamadýk.

Tamam, senin yaþadýðýn yerlerde “Anadolu Kaplanlarý” dendiði zaman biz koca koca kitaplarý deviren üstün aydýnlar olarak 20-30 yýl sonra bunun nasýl sosyolojik sonuçlarý olacaðýný hiç aklýmýza getirmemiþtik.

Tamam, sen hem üretip hem de ürettiklerini dünyaya satmak için daha o yýllarda çalýþýrken, dünyaya böyle baðlanýrken, bunun sende nasýl bir modernleþmeye yol açacaðýný hiç düþünmemiþtik. Bütün bunlarý bizim yapmamýz gerekiyordu, senin deðil. Modernleþeceksen bile bu bizim sayemizde olmalýydý. Sen hep cahil, hep göbeðini kaþýyan, kente gelip varoþlara yerleþen ve bizi bizim þehrimizde rahatsýz edendin. O kadar söyledik sana, dinleme þu arabesk müziði diye, bu sözümüzü bile dinlemedin, içimizi karartmaya devam ettin.

Peki ne yaptýn þimdi, cahilliðini kanýtladýn, yine gittin önüne konulan karman çorman sorulara %58 evet oyu verdin. Sanki anlýyormuþ gibi, sanki bu ülkenin sorunlarýný anlamaya kapasiten yetermiþ gibi. Biz ise, böyle sanmak hoþumuza gittiði için, böyle düþünmeye devam edecektik ne güzel. Ayrýcalýklarýmýz, üstünlüklerimizle mutlu olmaya devam edecek ve her sorunda senin cahilliðini öne sürüp avunacaktýk.

Ama bir araþtýrma bütün bu hayallerimizi yerle bir etti, kimin daha cahil, kimin daha önyargýlý, kimin daha statükocu olduðu konusunda kafamýzý karýþtýrdý.

Doðru mu bu kardeþim, sen referandumdan sonra sana sorulan “Neden evet verdin?” sorusuna verdiðin ilk dört yanýttan üçünde:

“Türkiye’nin daha da özgürleþeceðini düþündüðüm için” % 58.2

“Darbe anayasasý deðiþsin diye” % 42.4

“Yargý baðýmsýz olsun diye” % 29.9

Yanýtlarýný mý verdin, gerçekten mi kardeþim bu yanýtlarý verdin. Biz hep “Özgürlükler, Darbe, Baðýmsýz Yargý” sözlerini biz okumuþlarýn, biz batýlýlarýn, biz kýyýda oturanlarýn savunduðunu sanýrdýk, beynimiz hep öyle þartlanmýþtý. Neden bozdun kardeþim sen bu hayal dünyamýzý, biz þimdi ne savunacaðýz. Sadece AKP karþýtlýðý ile, sadece Erdoðan karþýtlýðý ile, 12 Eylül’ün yargýsýný dahi savunacak bir statüko ile biz nereye kadar var olabiliriz kardeþim.

“Koyun gibisin kardeþim” demeye devam edecektik biz kardeþim.

Bu cahil halk bütün olanlarýn suçlusu diyecektik biz kardeþim.

Travmalarýmýzdan böyle kurtulmayý seviyorduk biz kardeþim.

Böyle rahatlatýyorduk kendimizi ve kendimizi hep haklý görmek çok güzeldi.

Ne yaptýn sen be kardeþim?

Ne yaptýn sen þimdi bize?



Ferruh Erkem


16.09.2006






Yukarýdaki iki tablo Adil Gür’ün Referandumda oy vermekten çýkan insanlara kullanýlan oy’un nedenlerini ortaya çýkarmaya yönelik istatistik verilerdir. Hürriyet Gazetesinden alýnmýþtýr.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
22 Eylül 2010 00:14

cdalgic

Arkadaþlar aranýzda anketten anlayan hiç mi yok. Bu kadar yanlý yorumlanýr mý ayrýca bu kadar kötü bir anket olabilir mi. Bir kere oy kullananlarýn %58.2'si daha çok özgürlük için evet demiþlerdir demek tam bir yorum hatasýdýr. Çoktan seçmeli sorularda en fazla %58.2'si seçim nedenleri arasýnda bunu da göstermiþ denebilir. Ayrýca, önceliklendirme yapmazsan bu veri hiçbir þey ifade etmez. 3. ve 4. sorulara evet diyen zaten otomatikman 1. soruya evet der. 2. soruya evet diyen zaten Erdoðan konuþmalarýnda en çok özgürlüðe dem vurduðu için 1. þýkka evet der. Tasarým hatasý mý yoksa tasarým hedefimi bilemiyorum. Siz yorumlayýn. Zaten þýklar hedefli, bir inceleyelim; Neden Evet dediniz þýklarý: - Yazýlý sýra ile (1,3,4,8) yani 4 þýk senin bu konuda bilgin var biliyorum hadi seç diyor. Neden Hayýr dediniz þýklarý - Yazýlý sýra ile (3,5) yani 2 þýk senin bu konuda bilgin var biliyorum hadi seç diyor. Ki Hayýrdaki þýklar tamamen agresif. Evetlerde ise umut var. Yani hadi bunlarý seç bunlar güzel diyor. Ayrýca, þýklarýn tersi de sorulmamýþ. Yani Türkiye daha çok özgürleþmez denmemiþ. Bu da zaten karþýlaþtýrmayý neredeyse imkansýzlaþtýrýyor. Hürriyet bunu haber olarak yayýnlamýþ. Ama bu onlarýn tamamen katýldýklarýný veya bu konuda hakemli dergi olduklarýný göstermez. Yani onlar yayýnladý diye burada yapýlan doðrudur diyemeyiz. Valla içim daraldý. Anketin neresine baksam elimde kalýyor. Sonra da bak iþte gördün mü Evet diyenler ne kadar kültürlü ve bilgili sonucu elde ediyorlar ya pes. Ne olur milletim biraz sorgulayýn. Her þeyi sadece sizin istediðiniz yönde söyleniyor diye kabul etmeyin. Araþtýrýn. Yoksa araþtýrsak bile sonuçlarýný açýklayamayacaðýmýz bir gelecekle kucaklaþacaðýz. O zaman bu ankette çýkartýlan gibi özgür olamayacaðýz. Saygýlar...
20 Eylül 2010 15:34

gökay

Olmadý Ferruh bey!
Tam da ünlü türk düþünürleri % 42 güzellemeleriyle halet-i ruhiyemizi düzeltirken..
Aziz Nesin'in 40'a 60 denklemi konuya cuk diye oturmuþken..
Evetçileri 'gaflet, delalet, hatta hiyanet' ile itham ederek sarsýlmýþ özgüvenimizi tazeleyen
yorumlara yaslanmaya baþlamýþken..
Siz çýkýp tüm Türkiye'de iþitilen bir sesle 'Kral Çýplak!' diye haykýrýyorsunuz.
Bu yetmezmiþ gibi saygýn bir istatistikçinin verilerini de gözümüzün içine sokuþturuyorsunuz.
Ve 'Sahi ben niye hayýr demiþtim' sorusunu kendimize sormamýza neden oluyorsunuz.
Bizden ne istiyorsunuz beyefendi?
Rüyasýnda kendini kral olarak olarak gören 'yoksulu' sarsarak uyandýran kiþi ona iyilik mi
yapmýþtýr?
Yok siz yakamýzý býrakmayacaksýnýz belli.
O zaman;sanal evrenimizi dar-ül harp haline getirenler rehabilitasyon üzerine de kafa yormalýlar þimdi.
Ya da þimdi;yeniden, yine ancak Sezen panzehir olur bu travmaya sanýrým:
'Þimdi bana yýllarýmý verseler...' derken.
,,,,,

Ýstanbul sahillerinden selam ve saygýlar...
20 Eylül 2010 12:34

hurkus

Taraf yazarý Nabi Yaðcý, bugünkü köþesini tamamen sana ayýrmýþ sevgili Ferruh :))

Nabi Yaðcý, köþesinde yer verdiði senin yazýnýn sonuna eklediði notta þunlarý söylüyor:

"Referandumun sonuçlarý üstüne "halk" baþlýklý bir konuyu ele almayý düþünürken Ferruh Erkem'in internet ortamýnda "izmirizmir. net"te çýkan ve Kuyerel Gurup'ta da verilen bu yazýsýný gördüm. Çok hoþlandým; hem güzel hem derinlikli. Yazmayý düþündüðüm kafamdaki konu için de giriþ mahiyetindeydi. Köþemi olduðu gibi Ferruh Erkem'e býrakýyorum. Bense kenara çekilip -20 eylül- bugünün ne getireceðini merakla beklemekteyim. Umarým, umduðumuz ve halkýn istediði olur. Silahlarýn eylemsizliði sürer, fikirlerin eylemliliði yükselir." (Nabi Yaðcý/Taraf - 20.09.2010)
17 Eylül 2010 23:32

sultan

Sevgili Cangý, Zaten ne zaman bir yorum yapmak istesem dönüp dolaþýp "pervane" oluyor sözlerim:) Sorma sabahtan beri sadece "koyun" gütmekle pardon koyunlarý anlamakla uðraþýyordum...baktým iþ büyüdü "yorumu yarýda kestim:)
17 Eylül 2010 23:13

cangý

Sevgili Ferruh
Kalemine saðlýk. Referandum sonuçlarýný çok yalýn biçimde deðerlendirmiþsin.
Gerçekten, deðiþimden yana (bunu devrimci olarak da kabul edebilirsiniz) olanlarýn, toplumun deðiþim istek ve beklentisini fark edemedikleri sürece, inandýrýcý olmalarý ve bozuk düzeni dönüþtürebilmeleri mümkün gözükmüyor.
Bu arada "koyunlardan HAYIR" gösterisi de gülünç olduðu kadar kaygý vericiydi. Zira ciddi ciddi adamlar tarafýndan "HAYIR" oyu vermek gerektiðini anlatmak için e.gruplara ciddi ciddi daðýtýldý.
Neyse ki referandum geçti de travma sona erdi.
Sultan'ýn yorumu da ciddi ciddi bir yazýya dönüþebilir. Ne dersiniz?
Sevgiler.
Arif Ali Cangý
17 Eylül 2010 21:29

sultan

Sevgili Ferruh, Referandum meselesinde en çok güldüðüm konu da CHP li çobanlarýn yaptýðý "hayýr" konusundaki "çarpýcý" enstalasyonu oldu. Televizyonda haberlerde seyrettim. Aç býrakýlmýþ koyunlarýn önüne koyduklarý uzun yemliklerle "hayýr" yazdýrdý siyaset bilimci çobanlar koyun sürüsüne... Bu "türcülük" yapan ve kendi yaptýðý ile gülünç duruma düþen eylemcilere çok sempati duydum yine de. Ortaya son derece eðlenceli çeliþkiler, garip farkýndalýklar çýktý. Kuzu olmadan koyun, çoban olmadan sürü olmaz. Ancak gelin görün ki bu "dahiyane" buluþla "hayýr" demeye zorlanan koyunlar otlaðýn tüm kurallarýný yerle yeksan ettiler. Referandum öncesi "hayýr" diyen koyunlar sýra oylamaya gelince galiba ne tarafta otlayacaklarýný unutup "evet" çayýrýna geçtiler. Koyunlarýn evcilleþme tarihi köpeklerle birlikte insanoðlundan bile neredeyse önce:) 6000-8000 yýl önceye dayandýðý için evcilleþmeleri sanýrým o yüzden onlar çok "medeni" bir çizgide. Farklý biyotoplarda olup, özellikle steplerde, daðlýk kesimlerde, az da olsa ormanlarda bulunduklarý söylenir ama ansiklopediler "þehir koyunlarý"ndan pek sözetmezler. Sütünden, etinden, yününden yararlanýlan bu hayvanlarýn "uysallýðýndan" neden faydalanýlmasýn ki? Anlamýyorum. "hayýr" la kandýrýlan koyuna verdikleri küspe dokundu anlaþýlan... Üstelik Genco Erkal'ýn "koyun gibisin be kardeþim" dediði videolarý önümüze yiyelim diye koyuyorlar ya bazý dostlar galiba unutuyorlar çayýr ayný, çoban ayný koyunlar farklý artýk. Aklýna, ruhuna, bedenine saðlýk.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.