Ferhat Tunç 'Özgürlük' ödülünü aldı

29 Mart 2010 17:00  

 

Ferhat Tunç 'Özgürlük' ödülünü aldı

Dünya Özgür Müzik Forumu'nun (Freemuse) “müzik üzerindeki sansüre karşı gösterdiği çabalardan dolayı” “3 Mart Müzik Özgürlüğü-2010" ödülüne layık gördüğü sanatçı Ferhat Tunç, Londra'da düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Hamza Aktan / Londra

İranlı sanatçı Mahsa Avdat ile birlikte bu yılki ödülü paylaşan Tunç’a, önceki akşam İngiliz Krallık Mimarlar Enstitüsü’nde düzenlenen törenle ödülü verildi. Index On Censorship (Sansür Endeksi) isimli ifade özgürlüğünün yayılması için çalışmalar yürüten Londra merkezli kuruluşun ev sahipliğinde düzenlenen gecede sanatçı Tunç, ödülü aldıktan sonra katılımcılara küçük bir konser verdi.

Tunç, ödülü nasıl karşıladığı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yoğun bir baskı altında tutulan, yasaklanan, tehdit edilen, halen zamanının önemli bir bölümünü mahkeme koridorlarında geçiren bir sanatçı olarak, Türkiye’nin dışında, uluslar arası boyutlu bir ödüle layık görülmüş olmayı son derece anlamlı buluyorum. Bu ödül bana müziğimden, şarkılarımdan çok, kendi kimliğiyle müzik yapmaya çalışırken baskılarla karşılaşmamdan ve bu baskılara karşı mücadelemden ötürüdür. Artık siz ne kadar kendi ülkenizde baskılarla karşılaşsanız da yalnız olmadığınızı hissediyorsunuz, çünkü dünyanın bir başka yerinde insanlar size destek ve değer veriyor. Sanırım bu ödülün de anlamı bu.”

Ödül Komitesi, yaptığı açıklamada Tunç’un yaklaşık otuz yıldır kendisine yönelik davalar ve tehditlere rağmen müziğini icra etmekte ısrar ettiğine dikkat çekerek Tunç’un aktif bir şekilde Türkiye’de ifade özgürlüğünü genişletme yönünde mücadele ettiğini vurguladı.

Geçen yıl ünlü Amerikalı folk sanatçısı Pete Seeger’a verilen ödülün bu yılki törenine çok sayıda İngiliz sanatçı ve gazeteci katıldı. Gecenin biletleri 150 Pound’tan satıldı.


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0