Fenerbahçe’ye 2+1 Beşiktaş’a 1 yıl men

27 Haziran 2013 02:13  

 

Fenerbahçe’ye 2+1 Beşiktaş’a 1 yıl men

Türk futbolu, 3 temmuzdan sonraki en büyük depremle sarsıldı. UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe’yi 2+1, Beşiktaş’ı ise 1 yıl Avrupa kupalarından men etti

Beşiktaş’ın 21 haziranda, Fenerbahçe’nin 22 haziranda yaptığı savunma sonrası UEFA Müfettişi Palacios’un raporunu inceleyen Disiplin Kurulu, Beşiktaş ve F.Bahçe’nin savunmalarını da dikkate alarak son kararını açıkladı. 12 sayfalık karar metnine göre, Beşiktaş bir, Fenerbahçe ise 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezası aldı.


Şahıslara ceza yok, ek rapor talep edilecek

Fenerbahçe’ye 2+1, Beşiktaş’a da 1 yıl ceza veren UEFA Disiplin Kurulu, kişiler hakkında ise karar almadı. Fenerbahçe’den Aziz Yıldırım, Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turan; Beşiktaş’tan da Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu hakkında karar almayan UEFA Disiplin Kurulu, müfettişinden ek rapor talep etti. UEFA Disiplin Kurulu, bu isimler hakkında müfettişten gelecek ek rapor sonrası ek savunma da talep edecek. Sonrasında Disiplin Kurulu bu beş kişi hakkındaki kararını açıklayacak.

İki takım da tahkime gidiyor

UEFA’dan gelen bu cezanın ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş konuyu bugün Tahkim Kurulu’na taşıyacak. UEFA Tahkim Kurulu’nun itirazları inceledikten sonra en geç 15 Temmuz’a kadar bir sonuca varması bekleniyor. İki kulübün Tahkim Kurulu’ndan çıkacak kararara göre Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS’a da başvurma hakkı bulunuyor.

+1 ne demek?

UEFA’nın Fenerbahçe’ye verdiği 2+1 yıllık cezadaki +1’in ne olduğu da öğrenildi. İki yıl Avrupa kupalarına katılamayacak olan Fenerbahçe sonraki beş yılda şikeye karıştığı tespit edilirse fazladan bir yıl daha ceza alacak.

Ne olmuştu?

Beşiktaş iki yöneticisiyle (Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu) birlikte, 2011 yılındaki Türkiye Kupası’nda şike yaptığı iddiasıyla, Fenerbahçe de maç sonuçlarını etkileme faaliyetleri şüphesiyle beş (Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan) yöneticisiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Bunun üzerine 20 haziran günü Beşiktaş, 21 haziran günü ise Fenerbahçe İsviçre’nin Nyon kentinde UEFA’ya savunmalarını vermişti.

Talep edilen cezalar neydi?

UEFA Disiplin Müfettişi Miguel Palacios, gelecek sezondan itibaren Fenerbahçe’nin iki, Beşiktaş’ın ise bir yıl Avrupa kupalarından men edilmesini, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Ali Yıldırım, Cemil Turan, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’nun ise hak mahrumiyeti cezası almasını talep etmişti.

Taraf

26.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0