Vali vekil olunca, katkısı da böyle olur

26 Şubat 2014 23:46 / 1163 kez okundu!

 

 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 21-22 Şubat günlerinde 5.İİT kongresine konuşmacı olarak katıldım. Bir açıdan da iyi düşünceleri kamuoyuyla paylaşmak için not almayı da ihmal etmedim. Ama bir konuşmacımızın görüşleri bana o kadar anlamlı geldi ki yazıma konu etme ihtiyacını hissettim. Bu katılımcı Isparta vekilimiz Ali Haydar Beydi.

Selamlama cümlelerinden hemen sonra konuşmasına şöyle devam etti.

“Geçende bir gazetede dikkatimi çeken bir haber fark ettim. Dünyada en rahat yaşanan kent Viyana, yaşamın en zor olduğu kent ise Bağdat’tır yazıyordu. Halbuki bir zamanlar şöyle bir ifade vardı ’’Ana gibi yar olmaz Bağdat gibi diyar olmaz’’ deniliyordu. Yanı başımızda ki Suriye’nin haline bakın; tetiği çeken Allahuekber derken, can veren de kelime-i şahadet getiriyor. Bundan daha hazin bir manzara var mı? İslam toplumunda ne yazık ki,

Önyargılar var,

Radikalizm var, 

Mikro milliyetçilik var,

Hemen hemen her devlette şahinler ve güvercinler vardır, ancak bizde şahinler akbaba, güvercinler de serçe olmuşlar. Gerisini siz anlarsınız. Peki bu sorunlar nasıl çözülebilir?

1- Devlet düzeyinde laikliği esas alacaksınız. Osmanlıdaki laiklik anlayışı gibi devlet tüm inançlara yaşama hakkı verecek.

2- Empati yapmaya çalışacağız.

3- Mezhep taassubunu bırakacağız. Ayrı fikirleri içtihat farkıyla izah edip kabulleneceğiz.

*Yunus gibi, yaratılanı yaratandan ötürü seveceğiz,

*Mevlana gibi, ne olursan ol gel diyerek; çeşitliliğe kapımız, gönlümüzü açacağız.

*Hacı Bektaş-ı Veli anlayışıyla hoşgörülü olacağız. İncinsen de incitme anlayışıyla yaşayacağız,

*Yurtta sulh cihanda sulh düsturunu esas alacağız.

Peki bu nitelikleri nasıl kazanabilir kazandırabiliriz? Bunun için çocuklarımıza nitelikli bir eğitim vermeliyiz. Anne baba eğitimi, aile eğitimine önem vermeliyiz. Sivil toplum kuruluşlarımız eğitim için seferber olacaklar. Her fırsatta ve her yerde iyi şeyleri dillendireceğiz. Güzel örnekleri paylaşmaya çalışacağız” şeklinde manidar bir katkı verdi forma.Vali Vekil olunca konuşmanın kalitesi de bu şekilde olur.

İşte görüyorsunuz Anadolu insanı kökü üzerinde yeşerince gönüllerin sesi aynı frekansla yankılanıyor.

Benim de acizane kanaatim bu yöndedir.Ayrıca hak ve adaleti, adil gelir dağılımını ve eşitliği önemseyip halkını sadakate ve samimiyete inandırırsak, görün bakalım nasılda hayatın rengi değişir. Acı ve kederden kaynaklanan gözyaşı, sevinç gözyaşına dönüşür ve kardeş kavgası minimize olur.

İnanın bu çalışmaları yapmak zor değil ben bir eğitimci olarak şuanda ki aksaklıklara bizzat şahit oluyor, kalitesiz eğitimden dolayı nasılda potansiyel sıkıntılı vatandaş yetiştirdiğimizi fark ediyorum. Bu tür aksaklıklar neden oluşsun kardeşim, bu dünya hepimize yeter gelin sevgimizi ekmeğimizi paylaşalım. İnsanlarımız aç ve açıkta kalmasın.

Tabi ki zengin fakir kavramı olacak, ancak zengin fakiri hor görmeyecek fakir de rızkını zenginden bilip huzurunda eğilmeyecek. İki kesiminde birbirine ihtiyacı vardır. Yeter ki birbirimizin onuruna, gururuna dokunmayalım. Isparta vekilimiz olan Ali Haydar Öner’e candan teşekkür ederken, tüm vatandaşlarımızın bu görüşlerin gölgesinde hayata destek vermelerini bekliyorum.

Saygılarımla,

 

Eyüphan KAYA

Diyarbakır DES İl Başkanı 

26.02.2014

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014 23:55

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.