TASAM'ı tanır mısınız?

22 Aralık 2012 00:57 / 1783 kez okundu!

 


Yıl 2008 Aralık ayıydı. Diyarbakır Valiliği bir talimatla başta okul müdürleri olmak üzere tüm kurum müdürlerini Ticaret Borsasında sunulacak olan TASAM’ın 2023 vizyonu ile ilgili konferansa çağırdı. Salon doldu taştı, birileri ‘okul müdürleri gidebilir’ haberini getirince bir saat zarfında salonun yarısı boşaldı. Maalesef takriben 2. saatin sonunda kalanların da yarısı ortalıktan kayboldu.

Halbuki sunum yapanlar birbirinden değerli, bir o kadar da donanımlı kimselerdi ve o konferansta hiç duymadığım, bilmediğim konularda aydınlanma fırsatını buldum. Devletin Valisi Hüseyin Avni Mutlu dört buçuk saat boyunca protokol koltuğunda konferansı pür dikkat dinlerken, müdür arkadaşların kayıplara karışması bana bir hayli ağır gelmişti. Çünkü çok özel bir imkân, bilgilenme fırsatı ayağımıza gelmişti.

Bir ara katılımcılara bir form dağıtıldı, sekiz sorudan ibaret olan bu form geleceğin dünyası ve vatandaşların beklentileriyle ilgiliydi. Ben eski tabirle devletin kırmızı çizgilerini düşünmeden formu akıl ve ilim atmosferinde doldurdum, sağdaki müdür arkadaşa, soldaki müdür arkadaşa dönüp “formu doldursanıza beyler” diye hatırlatmada bulunduğum halde “Hadır yerimize sen dolduruyorsun yetmiyor mu?”demezler mi?

Birkaç gün sonra TASAM beni mail gurubuna aldı galiba ve TASAM’ın çalışmaları artık mailime geliyor. Her gelen mail bana moral ve motivasyon kazandırıyor. Derken Temmuz 2009 yılında uluslar arası bir kongreye davet edildim, çok heyecanlanmıştım. Oara Bakanlık Müfettişleri de idari teftiş için Diyarbakırdaydırlar, okul teftişi yok fakat gelmişken okullara da bir ara gidebiliriz demişler o kadar. Kongre konu itibariyle çok ilgimi çekmişti: ‘İslam Ülkelerinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Durumu’.

İlginçtir yıllık iznimi kullanarak gitmek istediğim halde bana müsaade edilmedi. Artık ondan sonra TASAM’ın çalışmalarına katılmak istediğim zaman kimseyi haberdar etmeden gidiyorum, keyifle dinliyorum, gerekirse nitelikli bir katkı da yapıyorum.

TASAM’ın tam adı Türk Asya Stratejik Araştırma Merkezi olup, yönetim binası İstanbul’dadır. Başta 2023 vizyonu içerikli 81 çalıştaylarını Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütürken, bir çok uluslararası kongre ve konferanslara da ev sahipliği yapıyor.

İslam Konferansı Teşkilatı şimdiki adıyla İslam İşbirliği Teşkilatı ve ilgili düşünce kuruluşlarını yılda bir kez, bir araya getiriyor, mutad olarak yılda bir uluslar arası Ortadoğu kongresini gerçekleştiriyor, Latin Amerikan Ülkeleri ve Karayipler kongresine öncülük yapıyor, ülkeyi ilgilendiren meselelerde aktif rol almaya çalışıyor. Örneğin bu sene, ”2023 itibariyle mesleki eğitim, sanayi ve yüksek teknoloji kongresini" yaptı. İlgili insanları bir araya getirerek, bir vizyon ortaya koydu.

Bu ve benzeri bir çok oluşuma ev sahipliği yapan TASAM, ulusal ve uluslararası ciddi çalışmalar yapıyor. Bana kalırsa isminde bir açılıma gitmesi lazım Türk Asya kelimeleri Türkiye Avrasya kavramlarıyla yer değiştirmeli çünkü bu düzeyde geniş bir yelpazede çalışmalarını yürütüyor.

TASAM’ın başında Süleyman Şensoy var ki, sanki yüce Allah (C.C.) özellikle bu işi yapsın diye yaratmış. Bilgi ve kabiliyetiyle, kendine olan özgüveniyle göz dolduruyor. Bunun yanısıra Emekli Büyükelçi Murat Binhan bilgi, tecrübe ve devlet adamı vakarıyla, Dr. Hilmi Özev çalışkanlığı, çabası ve mütevazılığiyle, İhsan Toy, özgün duruşu ve samimiyetiyle, sekreteryası heyecan ve enerjisiyle takdire şayan olduğu kanaatindeyim. İsmen dile getirmediklerim beni mazur görsünler, daha çok muhatap olduğum zatlar hakkında reel bir şeyler dile getirdim. Aslında kurumdakiler benzeşiyorlar ve her biri diğerinden eksik değil, ama herkes kendi konumunda tabi. Hele bir Profesör Sema Kalaycıoğlu var ki, aman Allah’ım afat mı afat, konuştuğu zaman insanı mest ediyor, böyle saygın, nitelikli, bilgili bir çok kimselerin katkılarıyla TASAM değer kazanıyor kanaatimce. Bu ara Prf. Dr. Ali Engin Oba’yı da unutmamak lazım, her konferans ve kongrede kendine düşeni yapıyor, disiplinine diyecek yok...

Hangi birini anlatayım TASAM yazılara sığmıyor, yaşamak lazım diye düşünüyorum. Ben TASAM’dan kendi imkânlarım ölçüsünde yararlanmaya çalışıyorum. Bu vesileyle bir çok şey öğrendim. Hayata bakış açım değişti, dünyayı ve dünya insanlarını tanıma fırsatını yakaladım. Dolayısıyla TASAM’a katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Sizden basit, ama önemli bir şey isteyeceğim şu aşağıdaki linki tıklayın, http://www.tasam.org/tr-TR.

TASAM’ın sitesini inceleyin, elektronik ortamda mail grubuna katılın, TASAM’ın faaliyetleri mailinize gelsin.Ülkemizde yapılan iyi çalışmaların farkına varın, benim gibi mutluluğunuza mutluluk katın benden söylemesi.

Kalın sağlıcakla.


Eyüphan KAYA

21.12.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.