Seçim sistemi, yönetim kalitesine yansıyor

22 Aralık 2014 15:14 / 1162 kez okundu!

 

 

Ülkemiz son yıllarda olgunlaşma sürecine hız kattı ve yeni hükümetle bu olgunlaşmasını taçlandırmaya devam ediyor.

Bin bir türlü operasyonla iyileştirmeler yapmaya çalıştığı halde istenilen düzeye ulaştığı söylenemez.

Bunu kıskanan rakipleri kudurmuş vaziyette sağdan soldan saldırmaya çalışırken, ilginçtir hiç beklenmedik yerden “paralel devlet yapılanmasıyla cemaat bile kullanıldı. Hala hatasından da vazgeçmiyor, haklılığını savunuyor.

“Dertleri anlatmak fayda vermez, acımızı pekiştirir” ifadesiyle bu hayırlı süreçte olup biten olumsuz vakalara yer vermektense gelecek seçimden beklentilerimi kaleme almak istiyorum. Hani diyar ki, “öz geçmişi bırak öz geleceğe bak”

Malum atalarımız bize birçok açıdan tutunacak dal bırakmışlar onlardan bir kısmı da atasözleridir. Birinde deniliyor ki “Rızayı kabahat aynı kabahattir” bu münasebetle iktidarın %10 barajını; “Biz getirmedik” diyerek bu engelli yasayı düzeltmemesi mazeret sayılmaz. Şimdiye kadar gönlüm buna ruhsat veriyordu, fakat bundan sonra bu yanlış yasaya göz yummak vatandaş olarak hepimizi mesul kılar.

Bu münasebetle diyorum ki bir an evvel seçim barajı %3-5’e indirilmelidir. Ya da dar bölge sistemi getirilmelidir. Neden tartışmaya açılmadı anlamakta zorlanıyorum. Malum bu konuda düzenleme prensibi getirilmişti.

Yetmiyor bunun yanı sıra bir de tercih sistemini getirmek de lazım. Bir ilin 8-10 vekili olacaksa müsaade edin de halk vekillerine öncelik sırası versin. Ayrıca tercihli seçimde hem bütün vekiller olanca gücüyle çalışıyor hem de genel merkez üzerindeki vebal kalkıyor.

Varsın meclise 8-10 parti  girsin. Göreceksiniz toplum daha rahat bir nefes alacaktır. Artık bunun zamanı çoktan geldi geçiyor.

Tabi keşke imkan olsa da yönetim biçimi olarak “Başkanlık sistemi” getirilebilseydi. Beraberinde birçok rahatlama gelecekti.

Bir an evvel yerel yönetimleri ön plana çıkaracak yasal düzenlemeler yapmak lazım. Ankara merkezli yönetim biçimi en çok Hükümeti yıpratıyor.

Eğitim sorunu var, Ankara kabahatli,

Ekonomik sorun var, suçlu Başkent,

Sağlık, temizlik sorunu var, Hükümet sorumlu,

Devlet bürokrasisinde hantal bir yapı var Ankara sorumlu,

Bürokrat vatandaşa sıcak bir yüz göstermiyor İktidar partisi sorumlu,

Ya her seferinde ev sahibi sorumlu anladık da hiç mi hırsızın suçu yok.

İşte bunu diyebilmek için adem-i merkeziyetçi bir yönetim tarzını benimseyip, yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarını arttırmak lazım ki bir sorunun müsebbibi her fırsatta Ankara’nın karanlık mahfellerine bağlanmasın.

Şimdiden hayırlı seçimler, şurada ne kaldı ki? Ama şunu da hatırlatmadan edemeyeceğim, bir vekil ayda maaşında 3-5 bin TL biriktiremiyorsa, ya da bireysel işlerden meclise yani yasama organına nitelikli bir katkı yapmadıkça ne Meclis ne Belediye bu millete bir hayır getirir kanaatindeyim.

Gelin biz de insanca yaşayalım, insanca yönetilelim olmaz mı?

Selamlar, sevgiler.

 

Eyüphan KAYA

21.12.2014, Diyarbakır

 

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014 22:04

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.