Ortadoğu Kongresi'ne katıldım

11 Mayıs 2015 16:09 / 1176 kez okundu!

 

 

Merhaba sevgili dostlar,

Türk Asya Stratejik Araştırma Merkezi (TASAM)’ın ev sahipliğinde 6-7-8 Mayıs tarihleri arasında Hatay ilimizde “Uluslararası 3. Ortadoğu Kongresi” gerçekleşti.

Ben Eğitimci-Yazar sıfatımla gözlemci/müzakereci olarak katıldım/katkı verdim, varlığım bir eksiği tamamladı desem inanın, 80’den fazla akdemiysen, aydın, asker ve diplomatın katkı verdiği toplantıyı zaman zaman yazılarıma serpiştirerek siz saygı değer okuyucularımla paylaşacağım İnşallah.

Bu yazında müzakereci olarak kendi konuşmamın içeriğini sizinle paylaşacağım.

“Muhterem hazirun, ben barışçıl temalı gerçekleşen üç konferanstan üç cümle sizinle paylaşmak istiyorum.

2010 İİT Konferansında denildi ki; İslam dünyasının üç tane büyük sorunu var; Eğitim düzeyi düşüktür, ekonomisi zayıftır, STÖ’leri yeterince aktif değiller, buna dikkat etmemiz lazım bir çok sorunun kaynağı bu eksikliklerdir.

2007 yılında Diyarbakır’da uluslararası bir Kürt Konferansı düzenlendi, bir maddesi şuydu; Nüfusu milyonlarla ifade edilen Kürtlerin devleti yok, dolayısıyla Irak Kürdistan’ının devletleşmesine katkı vermek lazım, Suriye ve İran Kürtleri için federatif bir özerk yönetim gerekirken, Türkiye Kürtleri ise tüm haklarını vereceksiniz Türkiye’nin her yerinde kendini 1. sınıf vatandaş olarak hissedecekler,

Bizim “Doğu batı kardeşlik platformu” adında bir platformumuz var şimdiye kadar 6 sefer toplandık, 51 ilden gelen delegasyonla çalışmamızı yapıyoruz. Son toplantıda bana söz hakkı gelince dedim ki, “Ey Allah’ım ben, bazı Türk, Arap ve Fars kardeşlerimi sana şikayet ediyorum, bunlar Kürt kullarına şefkat, merhamet gözüyle bakmıyorlar.

Muhterem hazirun ben Kimyacıyım, insan vücudunda bir şok element var, birinin yokluğu dahi hayatımızı olumsuz etkiliyor, o zaman kavimler yaşam için birbirine katkı vermeliler ki kendileri de mutlu olabilsin. Hem atamız ne demiş “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.”

Ayrıca kanaatim o ki Avrupa birliği gibi bir ortak birlik oluşturmak lazımdır diye düşünüyorum, selam ve hürmetlerimi sunarım.”

Bu şekilde bir katkı yaptım, iyi ki bu kongreye katıldım, farklı düşünce ve fikirlere şahit oldum, düşüncelerimi katılımcılarla paylaştım.

Bu manidar kongrenin oluşmasında emeği geçen başta TASAM başkanı Süleyman Şensoy olmak üzere diğer paydaş kurum ve kişileri candan tebrik ediyorum.

İyi ki TASAM var, varlığı insana cesaret ve umut veriyor desem inanın.

Siz de http://www.tasam.org/ adresini tıklayın mail ortamında, “haberleri duymak istiyorum” deyin, “haberiniz olsun.” Hatay deklarasyonunu da TASAM’ın sayfasında okuma ve değerlendirme imkanını bulabilirsiniz.

 

Eyüphan KAYA

11.05.2015, Diyarbakır

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.