Komşun aç mı, tok mu?

28 Nisan 2014 14:23 / 1305 kez okundu!

 

 

Gaflet, oyun ve şeytani hilelerle dolu ey fani dünya, insanoğlu bir imtihan münasebetiyle sana misafir oldu diye bu kadar ona musallat olma hakkın var mı, neredeyse senin üç günlük muhabbetin yüzünden; baba evlada, evlat babaya, kardeş kardeşe husumet besliyor. Hatta geçenlerde haber oldu; bir evlat anne babasının malına konmak için ikisini de canavarca öldürmüş. Böylesi görülmedi yahu, hani insan olarak yaratılmıştık, eşrefi mahlûkattık, vahi ile şerefyab olmuştuk.

Malum Yüce Allah(cc) insanı malı ve canı ile imtihan ediyor. Cana sıra gelir mi bilemem, hani “gerekirse Allah rızası için canının bile feda etmek,” fakat mali ve bedeni varlığımızla daima imtihandayız, bilmek lazım, uyanık olmak lazım.

Hani dünyada daima fakirin daha fakiri, zenginin de daha zengini vardır. Ancak “kanaat” ile yaşamayı beceremeyen bir kimse mutlu olmayı beceremediği gibi menfaat uğruna şahsiyet ve şerefini kaybedebileceği gibi, hatta ebedi hayatını bile zehir edebilir.

Nasıl mı? Araba kolik, ev kolik, eşya kolik…kimi insan var hop kalkıp hop oturarak “arabam şöyle arabam böyle bu 3., veya 5., arabamdır yakında arabamı değiştirmek istiyorum…..”

Derken dünya kadar boş laf ettiği gibi yıllarca araba ha araba deyip vakit öldürüyor, komşusu açken haberi bile yok,

Kimi insan habire ev değiştiriyor 3. ya da 5.evi yıllarca az daha ekleyerek sıkıntı içinde hayatını zindan ederek, anne babasına dahi yardımcı olma fırsatını bulmadan bu dünyadan göçüyor yüce Allah’a ne cevap verecek acaba? Komşusu açken haberi bile yok.

Borsa, hisse altın, döviz

Yaptığı doldurmaz ceviz

 indinde insan idi

Şimdi ise olmuş kavis

Hani Resulüllah(as), “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” demişti. ahbap bunlar şaka değil, xatemül enbiyanın bize hayat düsturu olarak bıraktığı ilahi prensiplerdir. Bu ölçü namaz kılan, oruç tutan Müslüman için de geçerlidir, ben bu ibadetleri yapıyorum nasılsa beni kapsamaz deyip kendimizi ak-u pak etmeyelim.

Hani biz suçu birileri atmakta maharız: bir zamanlar birkaç kişinin ayak üstü sohbette olduğu bir yerde, af buyurun biri osuruyor, az sonra ezan okuyunca Müslümanlar camiye doğru gidiyorlar, aralarına da bir Xiristiyan varmış, gari Müslim bakıyor ki herkes caminin yolunu tutmuş gidiyor Xiristiyan diyor ki arkadaşlar aranızda biri abdestsizdir o malim ses benden çıkmadı haberiniz ola

İşte bunu gibi nefis her seferine kendini tezkiye ediyor.

-Bu ayet, bu hadis benim için değil, bunların muhatapları başkası canım ben iyi bir Müslüman’ım zaten vs…

Sevgili dostlar dünya bir israfın peşine düşmüş gidiyor AB’si ABD’si israftan ne yapacağını şaşırmış, yeryüzünde insanların bir kısmı açlıkla mücadele ediyor. Bakıyorum bizim de günden güne israf ehli insanlarımız artıyor. Bir yandan aç ve açıkta insanlarımız varken, diğer yandan 200 bin liralık evi beğenmeyip 300 bin TL’lik eve gidenler, 20 TL’lik arabayı beğenmeyip 50 bin TL’lik arabayı almaya yeltenenler. Demezler ki komşum aç mıdır? Tok mudur? Bu bir felaket dostlar

Paran varsa bir fakire 50binik bir ev al,

Dünyada yetim dostların olsun,

Öğrencilere gücün nispetinde burs ver,

Kimsesiz kimselerin gıda teminini üstlen,

Bir vakfa bir derneğe aidat ver…..

İnsanlığın kurtuluşu bu tür değerde saklıdır, mal ve can imtihanı böyle atlatılabilinin ebedi hayat böyle kazanılır. Yoksa işin iyidir, kendin emekli çocukların maaşta keyfin yerindeyse iki kere düşünmen lazım ey Eyüphan İbni Abdurrahman ve Sacide unutma ölüm var, bu üç günlük refahın rehavetine kapılma e mi?

Selam ve saygılarımla….

 

Eyüphan KAYA

27.04.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014 21:01

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.