ÝSTÝKLAL MARÞININ TAMAMI BÝZÝMDÝR

18 Mart 2020 18:38 / 2794 kez okundu!

 

 

Malum, bir toplumun kendine has deðerleri, milli deðerleri olarak bilinir ve halk bu deðerleri sahiplendikçe hayatta huzur bulur, devlet bu deðerlere sahip çýkýldýkça vatandaþ mutlu olur.

 

****

 

ÝSTÝKLAL MARÞININ TAMAMI BÝZÝMDÝR

 

Malum, bir toplumun kendine has deðerleri, milli deðerleri olarak bilinir ve halk bu deðerleri sahiplendikçe hayatta huzur bulur, devlet bu deðerlere sahip çýkýldýkça vatandaþ mutlu olur.

Hani ülkemizin dini bayramlarý var, bir de milli bayramlarý var. Dini bayramlar insanýmýzýn manevi duygularýna hitap ettiði için her geçen gün ilgi toplarken, milli bayramlarýmýz bir ara halktan kopuk bir tarzda protokol havasý içinde kutlanýyordu, hala da istenilen düzeyde kutlanmýyor.

Sanki bu ara “halký bu bayramlara nasýl katabiliriz?” sorusunun cevabý yetkililer tarafýndan aranmaktadýr, bu da hayra alamettir.

Malum milli deðerlerimizin baþýnda Ýstiklal Marþý geliyor.

Rahmetli Mehmet Akif Ersoy tarafýndan yazýlan ve TBMM tarafýndan kabul edilen bu hürriyet marþý, on kýta, 41 satýr olup ilk iki kýtasý bestelenmiþ, icap ettiði yerde heyecanla okunurken, geriye kalan sekiz kýtasý nadir okunuyor.

Aslýnda ilk sekiz satýrýn en heyecanlý satýrý da son satýr olup, “Hakkýdýr Hakka tapan milletimin istiklal” satýrýdýr. Çünkü bu satýrdan olmazsa sadece bayraða sesleniþ maneviyattan yoksun olup, biraz yavan kalýyor.

Ben, “Anlatabilir miyim O’nu” baþlýklý bir þiirle Mehmet Akif’i anlatýrken iki beyitte þöyle yazmýþtým:

“Yazmýþtýr Marþýmýzý kýrk bir satýr ile

Sekizi okunurken otuz üçünde çile,

Ruhumuzu yek etmiþ ay yýldýzlý bayrakta

Marþýmýz okunurken dinleniyor ayakta”

Demem o ki acaba diðer dörtlükleri de yerine göre okumamýz uygun olmaz mý?

Þehitleri anarken Ýlk dörtlük ve “Þüheda…” dörtlüðü, Diyanette Ýlk dörtlük ve “Þu ezanlar ki…” dörtlüðü vb. Bazý kalýplaþmýþ merasim usullerini tabu haline getirip, tartýþýlmaz duruma getirmeyelim.

Ayrýca saygý duruþunu “Saygý duruþu ve tefekkür” ile anýlarak þu anda okunan ancak ruhumuza yabancý gelen çalgý sesini “ney” sesi ile zenginleþtirebiliriz kanaatindeyim.

“Þu bayrak ki rengi ecdadýmýzýn kaný

Onu yüceltmezsek ne edelim bu caný”

Beytini yazan biri olarak bu hürriyet simgesi Bayraða Türk bayraðý demenin de pek doðru olmadýðýný, bu bayrak Türkiye bayraðý olduðuna inanýyorum.

Diðer ülkelere bakýn;

Ýran bayraðý,

Rusya bayraðý,

Amerikan bayraðý,

Azerbeycan bayraðý,

Çin bayraðý… dikkat ederseniz hepsi ait olduðu devlet adý ile anýlýrken bizim bayraðýmýzýn da Türkiye bayraðý olarak anýlmasýnda fayda mülahaza ediyorum.

Bu ülkenin birlik beraberliðini hedef edinen Mehmet Akif’in Ýstiklal Marþýmýzda Türk kavramýna yer vermemesi gayet yerinde ve ders alýnmasý gereken bir durumdur diye düþünüyorum.

Yetkili etkili kimselerin bu konuda kafa yormasýný bekler hepinize hayýrlý huzurlu bir hayat diliyor, Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anýyorum.

Daha müstakil günlere...

Selam ve selametle kalýn.

 

Eyüphan KAYA

13.03.2020, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.