İstanbul Seçimlerinde Kaybeden HDP Oldu

23 Ağustos 2020 22:01 / 2160 kez okundu!

 

 

HDP, PKK’nin siyasi tezahürü olarak siyaset sahnesine çıktı, ama siyaset yapamadı. 7 Haziran’da 80 vekille Meclise giden HDP, "Ben sorunun çözümde yokum" dediği günden beri her seçimde oyları azalıyor.

 

****

 

İstanbul Seçimlerinde Kaybeden HDP Oldu

 

HDP, PKK’nin siyasi tezahürü olarak siyaset sahnesine çıktı, ama siyaset yapamadı. 7 Haziran’da 80 vekille Meclise giden HDP, "Ben sorunun çözümde yokum" dediği günden beri her seçimde oyları azalıyor.

% 13 düzeyini bulan HDP oyları Başkanlık Seçiminde Selahattin Demirtaş’ın aldığı oy oranıyla % 8’lere indi, her geçen gün baş aşağı iniş devam ediyor. Kimisi diyor ki; Selahattin Demirtaş dışarıda olsaydı, kampanya yürütseydi daha çok oy alırdı, ben o kanaatte değilim tam tersine içeride olması, mağdur konumunda olması ona bu kadar oy kazandırdı.

HDP’nin Kürt haklarıyla ilgili bir derdi olmadığı zaten biliyordu, son yıllarda takip ettiği siyaset de onu tam ele verdi.

TRT Kürdiye,

Artuklu üniversitesinde açılan Kürdolojiye,

Okullarda seçmeli ders olarak verilen Kürmanci/Zazaki derslerine karşı yaptığı boykot dahi Kürt hakları konusunda ne kadar ilgisiz olduğu ayan beyandı.

Kürtçe anadil eğitimi veren bir özel okul sözde açmaya çalıştılar, eğitim öğretim başlamış, iki ay geçmiş, ki niteliği ne olursa olsun hiçbir okul o tarihte açılmayacağı ortadayken bunlar Diyarbakır/Barğlar’da okul açmak istediler. Sıkıntı çıkınca da “işte görüyorsunuz okul açmamıza müsaade edilmiyor” diyerek siyasete malzeme yaptılar. Kimse demedi ki “arkadaş niye bir sonraki yıl zamanında müracaat edip okul açmadınız?”

Ya 6-8 Ekim olaylarına ne demeli? Kürtler eğer onun iç yüzünü öğrenirlerse var ya HDP’nin H’sine dahi tahammül etmezler.

*HDP’nin derdi sorun çözmek değil, sorun üretmektir.

Hele ki Erdoğan’a “seni başkan yaptırmayacağız” siyaseti tam bir rezalet ve ihanetti. Kürtler, Ak Parti iktidarı ile biraz nefes aldılar, Erdoğan “baldıran zehiri de olsa içer, yine bu barışı sağlarım” dediği halde bir sonuç elde edilmesin diye HDP elinden geleni yaptı. Şehir savaşlarına verdikleri destek bunun işaretiydi.

HDP’nin Kürtler için bir derdi olmadığı, başkasının işaret ve talimatlarına göre hareket ettiğinin anlaşılması için tam olarak renk verdiği vaka, İstanbul seçimleri oldu.

İstanbul seçimlerinde HDP, Ak Parti'nin yanında durarak Kürt haklarına yönelik bir çok taviz koparabilirdi, zaten Ak Parti de bu hakları vermek için bahane arıyordu. Tam tersine, gitti CHP gibi Kürtlerin katillerinin yanında durdu ve İmamoğlu gibi sağı solu belli olmayan, kendi soyadıyla kavgalı bir insanı İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına getirdiler.

İmralı, İmralı diye bitiremedikleri Öcalan’ın talimatına dahi uymadılar. Yani ne yapacaklar; belki birkaç yüz militanlarını belediyede işe koyacaklar, var mı ötesi?

HDP bunu bilmeli ki; Kürt vatandaşlarımız bunları yanında not ediyor. Her geçen gün oylarının düştüğünü, düşmeye devam edeceğini unutmasın!

Eğer HDP İstanbul seçimlerinde Cumhur İttifakı'na destek verseydi, MHP’nin de içinde yer aldığı daha kalıcı bir barış süreci başlayabilirdi diye düşünüyorum.

Bu ülkeye nefes aldıran,

Değer kazandıran,

Gecesini gündüzüne katarak kalkınması ve itibar kazanması için çalışıp çabalayan, Erdoğan’ı Kürtler sahipsiz bırakmaz, yarı yolda onu terk etmezler.

Geçende HDP’nin parti programını A’dan Z’ye inceledim; ilginçtir sayfalar tutan bu sözleşmenin içinde İslam ve Müslüman kavramını göremedim.

Kocaman bir paragrafla LGBT hakları üzerinde duruyor,

Kadının beyanı esastır ifadesini savunuyor,

16 yaşındaki çocukları siyasetin içine çekmeyi hedefliyor,

Büyük küçük kavramını önemsemiyor, tecrübeyi hiçe sayıyor,

Özgürlük adı altında kadını evden çıkarmaya devam ediyor, kadınlara “biz kimsenin namusu değiliz” dedirterek kadını değerden düşürüp, sokak maskarası haline getiriyor!

Şaka bir yana eğer siyasette sıra dışı bir dengesizlik olmazsa, ya da Reis zaman zaman heyecana gelip sıra dışı ifadeler kullanıp bir gaf yapmazsa HDP’nin oy oranı % 5’in altına düşecek, benden söylemsi, çünkü neye hizmet ettiği bilinmiyor. Orijinal Kürt halkı da şu anda siyasi açıdan bir arayışta, ülke bütünlüğü içinde huzur arıyor.

Artık Kürtlerin yakasından düşmesi dileğiyle, hayırlı gelecekler diliyorum.

Bu memlekette iman, edep ve huzur içinde yaşamaya var mısınız?

Gelin şu Kürt meselsini yasal ve anayasal düzeyde çözelim HDP/MHP oyları % 3-5 arasında inip çıksın olmaz mı?

Kimisi diyecek ki bayram değil seyran değil, erken seçim de yok ne diye bu konuyu açtınız, HDP yöneticilerinin düşünüp taşınması, kendini özeleştiriden geçirip doğru olanını yapmaları için, ben iktidarın da muhalefetin de kaliteli siyaset yapmasından yanayım.

Selam ve selametle kalın,

 

Eyüphan KAYA

20.08.2020, Diyarbekir

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.