Ah Þu Hürriyet, Ah Þu Hürriyet!

08 Temmuz 2019 23:09 / 804 kez okundu!

 

 

Birilerinin keyfine göre tanýmlayýp, ona göre yaþadýðý Hürriyet. Nefis ve þeytanýn en çok etrafýnda dolaþtýðý hürriyet! 

Þu ifadeleri an az benim kadar duymuþsunuzdur: Ben Hürüm, Adam Hürdür, Burasý Hür bir ülke, Cumhuriyet Hürriyeti getirdi, Bu düzenin ilkelerinden biri Hürriyettir. 

Bu ifadeler kullanýlýnca acaba ne anlýyoruz ya da ne anlaþýlmalýdýr? 

 

****

 

Ah Þu Hürriyet, Ah Þu Hürriyet!

 

Birilerinin keyfine göre tanýmlayýp, ona göre yaþadýðý Hürriyet. Nefis ve þeytanýn en çok etrafýnda dolaþtýðý hürriyet!

Þu ifadeleri an az benim kadar duymuþsunuzdur:

- Ben Hürüm,

- Adam Hürdür,

- Burasý Hür bir ülke,

- Cumhuriyet Hürriyeti getirdi,

- Bu düzenin ilkelerinden biri Hürriyettir.

Bu ifadeler kullanýlýnca acaba ne anlýyoruz ya da ne anlaþýlmalýdýr?

Gelin bu konuda o günün zahmet ve sýkýntýsýný yaþayan, bu kavramlarýn ne anlama geldiðini anlatmak için emek sarf eden bir Babayiðite, Bediüzzaman’a kulak verelim.

“Meþrutiyet-i meþrua” þartýyla Cumhuriyet düzeninin tesis edilmesinden yana olan Üstat, Hürriyetin þu beþ þartý olmazsa olmaz olduðunu söylüyor, yazýyor, anlatýyor, bu konuda uyanýk olmamýzý istiyor.

1- Meþru dairede gönül birliði,

2- Millet sevgisi,

3- Talim terbiye,

4- Çalýþmak,

5- Sefahate kapýlmamak, þartýyla hürriyetin insanlar için bir kazaným olduðunu söylüyor.

Evet, meþru daire, Müslim gayri Müslim herkese huzur ortamý saðlayan bir þart meþru dairede gönül birliði, hakta ittifak, yanlýþta imtina ve uyarý olunca hayat kalite kazanýyor. Yoksa günahta birliktelik ya da hoþgörü insaný helaka götürür. Milletten gaye Millet-i Ýslamiyedir, bir arada yaþadýðýmýz 81 milyonun selametidir. Nasýl ki komþunuz açken, tok yatamazsýnýz ifadesinde komþunun dini, aidiyeti sorulmuyorsa buradaki milletten kasýt da o olsa gerek. Millet kavramý dini yada milli kavramla ancak bu þekilde anlamlandýrýlabilir kanaatindeyim.

Talim- terbiyeyi, eðitim- öðretim yaptýk, kavramlarýn içini boþalttýk; edep, marifet ve hikmeti unuttuk.

Çalýþmaya gelince maalesef masa basý iþler peþinde koþan bir millet haline geldik, üretimden uzak, kolay iþleri tercih ediyoruz, mesai sonrasý çalýþmak pek aklýmýza gelmiyor, “parasý kadar iþ” diyecek kadar menfaatçi olduk. Acaba iþimizin hakkýný veriyor muyuz vermiyor muyuz? öz eleþtirisini unuttuk.

En tehlikelisi de sefahate daldýk; eþyaya köle olduk, araba deðiþtir, ev deðiþtir, koltuk deðiþtir, moda havasýna kapýlýp gitmiþiz haberimiz yok öyle ki 2 bin lira ile çalýþýp da mesut olan, 52 bin lira alýp da mutsuz olan çok kiþi gördüm. Maalesef devletimiz de israfa alýþtý. Ýþte hürriyetin faydalý bir düzen olmasýný istiyorsak üstadýn ortaya koyduðu bu beþ esasa dikkat edeceðiz, aksi takdirde birilerinin kendine göre tasarladýðý hürriyet tam bir rezalet olarak karþýmýza çýkýyor.

Hürriyet adý altýnda;

Kumar oynayanlar,

Raký Ýçenler,

Zina fiilini Ýþleyenler, gücü yetiyorsa saðýna soluna sýkýntý veren kimselere sesleniyorum siz hür deðil nefsin kölesi olmuþsunuz. Ben bunlarý söylerken; “sana ne oluyor?” diyecek kadar karaktersiz kimseler de karþýmýza çýkabilir, ama eðer insan isek, varsa bir sorun hepimizi ilgilendiriyor. Her þey beni de seni de ilgilendiriyor.

Hele ki Müslüman iseniz; emri bil maruf, nehyi anilmünker vazifesi senin özelliðindir. Doðruyu söylemek, teþvik etmek, yanlýþý dillendirip, ona engel olmak vazifendir.

Üstat Bediüzzaman’ýn özelliklerini saydýðý hürriyeti þimdiye kadar görmesek de artýk bu hürriyetin zamaný gelmiþtir diyor.

“Helal daire keyfe kafidir” diyen Üstat burada da yine Hürriyete bir gönderme yapýyor bence.

Selam ve dua ile.

 

Eyüphan KAYA

07.07.2019, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.