'Ýstediðimiz Gelecek'

16 Eylül 2013 13:36 / 1813 kez okundu!

 


Brezilya'da gerçekleþtirilen “Rio+20 Birleþmiþ Milletler Sürdürülebilir Kalkýnma Konferansý”nýn üzerinden bir yýlý aþkýn bir süre geçti. Geçtiðimiz yýlýn Haziran ayýnda gerçekleþtirilen konferans, kentlerdeki büyüme ve kentlerle birlikte büyüyen sorunlara çözümler üretilebilmesi açýsýndan tavsiye niteliðinde kararlarýn alýnmasýný saðlamýþtý. Konfreansýn temel amacý Birleþmiþ Milletler'in 2015 yýlý destinasyonu olan Binyýl Kalkýnma Hedefleri için atölye çalýþmasý niteliðindeydi.

Konferansta yeþil ekonomi ve sürdürülebilir kalkýnmanýn kurumsal çerçevesi tartýþýldý; Türkiye, Kalkýnma Bakanlýðý koordinasyonunda baþta ilgili kamu kurum ve kuruluþlarý, STK'lar, özel sektör, üniversiteler ve yerel yönetimler olmak üzere her düzeyde katýlým saðladý. 2015 Binyýl Kalkýnma Hedefleri'ne ulaþmak için çalýþmalarýn hýzlandýrýlmasý istenmiþti. Yoksulluk, iklim, enerji, su, beslenme ve gýda, kentler, sürdürülebilir ulaþým, saðlýk, denizler, okyanuslar, istihdam gibi sürdürülebilirliðin temel bileþenleri altýndaki birçok konu ele alýndý.

Son 20 yýlda bu konuyla ilgili yapýlan tüm toplantýlar ve verilen taahhütler de hatýrlandý; kararlýlýðýn devam etmesi gerekliliðine vurgu yapýldý. Konferansta özellikle kabul edilen sonuç bildirgesi insanlýk için tarihi ve önemli bir yer tutuyor: “Ýstediðimiz Gelecek Bildirgesi” çalýþmalarý 25 Ocak'tan bu yana devam eden ve uluslararasý düzeyde kabul görmüþ olan “Ýstediðimiz Gelecek Bildirgesi” sürdürülebilir kalkýnma için “yol haritasý” niteliði taþýyan bir bildirgedir.

Ýzmir ise, EXPO'ya aday olduðu ilk günden itibaren bu süreci önemseyen ve sürdürülebilir kalkýnma temelinde gerek yerel yönetimlerin çeþitli dinamiklerinin gerekse üniversitelerin çalýþmalarýyla sürece destek olmayý bir politika olarak benimsedi. Öyle ki, EXPO 2015'e aday olduðu dönemde Ýzmir'in en önemli ideallerinden biri, Ýzmir'de 2015 yýlýnda düzenlenecek EXPO'nun Binyýl Kalkýnma Hedefleri ile örtüþür hatta destekler nitelikte olmasý, böylece insanlýða bu idealin anlatýlmasý olacaktý.

Ýzmir, aday olduðu EXPO 2015 yarýþýnda Birleþmiþ Milletler'in 2015 yýlýndaki ideali olan “Herkes için Saðlýk” temasý çerçevesinde bu politikayý hem doðrular hem de destekler konumdaydý. Ancak gözden kaçýrýlmayacak bir detay da Ýzmir'in o dönemdeki rakibi Milano'nun yine bu ideale uygun olarak “beslenme” ve “enerji” içerikli temasýnýn da Binyýl Kalkýnma Hedefleri'ne uyum göstermesi olmuþtur.

Ýzmir, EXPO 2020 adaylýðý çerçevesinde yine ayný tema ile yola çýktýðýnda bu ideale yönelik ýsrarýný sürdürmüþ oldu. Öyleyse, Ýzmir'in devam eden EXPO 2020 hazýrlýklarýnda da sona yaklaþýlýrken önümüzdeki süreçte Ýzmir'de gerçekleþtirilecek ve delegelerin katýlacaðý Uluslararasý Sempozyum ve son Genel Kurul sunumunda Brezilya'daki konferansýn sonucunda kabul edilen “Ýstediðimiz Gelecek” baþlýklý sonuç bildirgesinin EXPO 2020 politikamýz ile örtüþtüðü anlatýlmalýdýr. Bu önerinin Ýzmir'in EXPO sürecini yönetenler tarafýndan dikkate alýnmasý elzemdir.

Özetle günümüzdeki global anlayýþ gereði dünya üzerindeki yaþamýn basit gereksinimlerinin saðlanmasý ve geliþtirilmesi için çözümler üretmek gerektiði, bu çözümlerin iþ dünyasý ve kamu kurumlarý olmadan hayata geçirilemeyeceði açýktýr. Bu nedenle “Rio+20 Birleþmiþ Milletler Sürdürülebilir Kalkýnma Konferansý”nda alýnan tavsiye kararlarý bu iþbirliðini saðlamaya yönelik olmuþtur.

Ýzmir'in temasýnýn BM Binyýl Kalkýnma Hedefleri, uluslararasý sözleþmeler ve “Ýstediðimiz Gelecek” bildirgesine ne denli uyumlu bir tema olduðunun anlatýlmasý, global deðerlerin önemsendiði ve Ýzmir'in insanlýðýn geleceðine dair önemli bir mesaj teþkil etmesi açýsýndan büyük önem taþýyor. Adaylýk sürecinde bu türden bir hamle ile özellikle temalarýnda “küreselleþme ve küresel deðerlere” vurgu yapan diðer üç rakibin karþýsýnda Ýzmir'in elinin güçleneceði kanýsýndayým.


Çaðrý GRUÞÇU
EXPO Dünya Sergileri Danýþmaný

16.09.2013


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.