Expo 2015'in faturasını kim açıklayacak? - Aydın Ayaydın

09 Nisan 2008 18:08  

 

Expo 2015'in faturasını kim açıklayacak? - Aydın Ayaydın

İzmirlilerin Expo 2015 hayali suya düşünce fatura, konuya yeterince eğilmeyen hükümete çıkmıştı. Rakibimiz İtalya'nın Başbakanı Prodi kaldığı otelde ikna çalışmalarını sürdürürken bizim yetkililer ne yaptı dersiniz? Mercedes'le geziye çıkan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ile üzerinde şort ve milli takım forması, yanında takım elbiseli iki koruması Paris sokaklarında sözde spor yapan, namı diğer yüzer gezen Bakan Tüzmen, Paris'in keyfini çıkarıyordu. Sonuç aleyhimize olunca da hepsi birden toz oldu. Eğer sonuçta İzmir kazanmış olsaydı başta yüzer gezen bakanımız olmak üzere diğer bakan ve yetkililerimiz uçak tutarak geldikleri İzmir'in Alsancak meydanında ne nutuklar atacaklardı. Bu sonucu almak için ne çabalar sarf ettiklerini, evlerini yurtlarını terk edip Expo 2015 için nasıl çalıştıklarını ballandıra ballandıra anlatacaklardı.



Expo 2015 hezimetinin asıl faturasına dönmek istiyorum. Hükümet diyelim ki yeterince tanıtıma katkı sağlamadı. Peki Expo 2015 Yürütme Kurulu hangi faaliyetlerde bulundu ve bugüne kadar ne kadar para harcadı? Bana ulaşan bilgilere gore Expo 2015 Yürütme Kurulu tanıtım faaliyetleri için 18 milyon euro harcamış. Yürütme Kurulu, keşke bu parayı sözde tanıtıma değil de İzmir'in altyapısına ve çevre düzenine harcasaydı.



Expo 2015 Yönlendirme Kurulu hemen hemen bütün bakanlıklarımızın temsilcilerinden oluşuyor. İzmir Yürütme Kurulu ise, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı, İl Genel Meclis Üyesi, EBSO Başkanı, sivil toplum kuruluşlarının ve iş âleminin temsilcilerinden oluşuyordu. Heyet sürekli toplantılar düzenliyor ve tanıtım ile bazı fuarlara katılmak için dış geziler yapıyordu. Arada bir fırsat bulduklarında İzmir'e de uğruyorlardı.



Expo 2015 Yürütme Kurulu, 227 kişiyi Tayland'a çiçek fuarına götürdü. Tamamının beş yıldızlı otel, yeme, içme, gezi, eğlence, masaj masraflarını Yürütme Kurulu ödedi. İşin ilginci, bu seyahate katılan 200 kişi ise tek kelime yabancı dil bilmiyormuş. Zaten bilmelerine de gerek yoktu. Amaç çiçek görmek ve belki de nasıl sulandığını yerinde tespit etmekti.



Yurt dışı gezileri Tayland çiçek fuarı ile sınırlı değil. Daha ne seyahatler var. Ancak tüm İzmirli'lerin merak ettiği, Expo 2015 için ne kadar para harcandı? Bunu öğrenmek de onların hakkı. Kimler, hangi seyahatlere katıldı ve bunlar için ne kadar masraf yapıldı. Seyahatlere kimler, kaç kez katıldı ve her bir kişi toplam kaç gün yurt dışında kaldı. Yurt dışına giden Expo Yönlendirme ve Yürütme Kurulu'nun üyelerinin cebine ne kadar yolluk ve yevmiye adı altında harçlık konuldu?



Expo 2015 Yürütme Kurulu, İzmir'in tanıtımı için harcandığı söylenen 18 milyon euronun hesabını kamuoyuna açıklamalıdır. Açıklamadığı sürece bu konuda ortada dolaşan söylentilerin ardı arkası kesilmeyecektir. Bizden söylemesi...



aayaydin@gazetevatan.com 09.04.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0