BÝZE ÝNSANCA YAÞAMAK YARAÞIR

28 Mayýs 2010 13:48 / 1579 kez okundu!

 


Ne tuhaf korkularý var insancýklarýn. Ölmekten korkuyorlar da örneðin, onursuz ve köleleþtirilmiþ olarak yaþamaktan korkmuyorlar. Oysa özgür olmadan, onurlu olmadan, sadece biyolojik olarak var olmak yaþamak mýdýr?

Hele ülkesi sömürgeleþtirilirken? Varlýðýný borçlu olduðu yaþam alanlarýnýn yaðmasýna ve talanýna razý olarak, sömürgecilere boyun eðerek yaþamaya razý olmaya yaþamak denebilir mi?

Kendisini gerçekleþtirebileceði özgürlüðünü üretemiyorsa, insan, yaþýyor olamaz. Kas, sinir, kemikten ibarettir; insan yoktur ortada. Beyninin ve sonuç ürünleri yok ki toplumsal yaþamýnda nasýl kendisi olabilsin?

Beyni olsaydý sorardý; “ bu evren nasýl var oldu, ben nasýl var oldum, yerim ve iþlevim nedir bu evrende, yaþamamýn amacý nedir, bu amacýn gerçekleþmesi için ne yapabilirim, nereye doðru gidiyoruz?”

Ama insan beyni taþýmýyorsa, soramaz bunlarý ve insan olarak yaþamýyordur. Sadece bir canlý varlýktýr, biyolojik bir varlýk; insan görüntüsünde, ama asla insan deðil!

Ýnsan olabilmek için özgür düþünmek, eylemek, deðiþtirmek; “varým” diyebilmek gerekir. Yaþamý duyumsayabilmeli. Doðanýn bütünleyici eþit bir parçasý olarak yaþayabilmelidir; efendisiymiþ gibi deðil. Yaþadýðý toplumu, dünyayý anlamak ve daha iyi ve güzel olan; eþit, özgür, kardeþçe, dizgesiz ve barýþ içinde bir arada yaþanabilen toplumu plânlayabilmeli ve gerçekleþtirebilmenin devrimsel yollarýný üretebilmelidir.

Devrimci emekle üretilmiþ böylesi toplumda yaþayabilmenin mutluluðunu düþünebiliyor musunuz? Deðmez mi ve korkulur mu hiç böyle bir toplum için ölmekten?

Örneðin, Ché GUEVARA’nýnki mi yaþamak yoksa etrafýmýzdaki insansý görünümdekilerinki mi? Kim yaþadý ve yaþýyorlar hâlâ? Kimler ölüdürler?

Gün, yeni bir dünya ve doðacýl toplumu üretmek için yaþamak günüdür.

Ölecekse; emperyalizm, kapitalizm ölsün. Bize insanca yaþamak yaraþýr.



Ertuðrul Barka

28.05.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
06 Haziran 2010 15:45

bach

Sevgili Ertuðrul Barka,

Ýnsanca yaþamak için insanca davranmak gerek, insanca davranmak için de emperyalizm ve kapitalizmden arýnmýþ yeni bir dünya düzeni gerek.
''yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür,
ve bir orman gibi kardeþcesine''

Sevgi ve Dostlukla

bach
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.