Ermeni öğrencilere 'Ermeni Zulmü' sorusu

13 Ocak 2012 15:32  

 

Ermeni öğrencilere 'Ermeni Zulmü' sorusu

Bakırköy'de yapılan SBS denemesinde sorulan bir soruda "Ermenilerin yaptığı zulümler" denilerek ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığını söyleyen KESK eski Genel Başkanı Sami Evren sınavı terk etti.

Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilköğretim son sınıf öğrencileri için bugün Seviye Belirleme Sınavı (SBS) denemesi düzenledi.

Deneme sınavında Ermenilere yönelik ayrımcılık ifadelerinin yer aldığı bir soru ise dikkat çekti.

Datyan Ermeni İlköğretim Okulu'nda sınav gözlemcisi olarak görev yapan eski Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren, sınavda sorulan soruda ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığını söyleyerek sınavda görev yapmayacağını belirterek okuldan ayrıldı.

"Ermenilerin yaptığı zulümler..."KESK eski Genel Başkanı Sami Evren bianet'e yaptığı açıklamada sınavda sorulan soruda Radikal gazetesinin 23 Aralık 2011 tarihli sayısında Fransa Parlamentosu'ndan geçen "Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza" öngören yasa ile ilgili atılan manşete atıfta bulunulduğunu söyledi.

Gazete manşetinin fotoğrafıyla birlikte verilen soru şöyleydi:

"Mondoros Antlaşması sonrası kurulan ve amacı dünya kamuoyunu Ermenilerin yaptığı zulümler hakkında belge ve Fransızca eserler yayınlayarak etkilemek olan aşağıdaki hangi cemiyet daha etkili olsaydı bugün Ermeni meselesiyle ilgili bu gazete haberi yayınlanmayabilirdi?"

a- Kilikyalılar Cemiyeti
b- İzmir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti
c- Milli Kongre Cemiyeti
d- Trakya Paşaeli Cemiyeti

"Irkçılık yapıyorlar"

Sadece Ermeni öğrencilerin okuduğu Datyan Ermeni İlköğretim Okulu'nda sınava girdiğini söyleyen Evren, Ermeni çocuklara böyle bir soru sorulduğunu görünce tepki göstererek okul müdürüne dilekçe verdi.

Böyle bir sorunun sorulduğu sınavda görev yapmanın etik olarak doğru olmadığını düşünen Evren, "Ermenilerin yaptığı zulümler" hakkında belgeden bahsedilen bu soruda, sorunun doğruluğunun yanlışlığının ötesinde ilköğretim okulu çocuklarına "Siz zulüm yaptınız" denildiğini söyledi.

"Almanya'daki bir Türk çocuğuna 'Siz barbarsınız' diye soru sorulsa ne hissedersiniz?" diyen Sami Evren sözlerine şöyle devam etti:

* Irkçı, ayrımcı yaklaşım bu soruları hazırlayan komisyondakilerin kafasında var. Bu soru bilgi ölçme amaçlı bir soru değil. Bu soru tamamen ayrımcılığı körükleyen, ötekileştiren bir soru.

* Sınav bilgi ölçmek için yapılır. Çocukların arasındaki seviye farkını belirlemek için yapılır ve bu sonuçlar bilimsel değerlendirilir.

* Böyle bir soru hazırlanması hem pedagojik açıdan hem etik değerler açısından yanlış. Çocuklara bir başka etnik kökeni kötüleyerek ırkçılık yapıyorlar.

Bianet

Son Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2012 14:26

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0