ÝNSAN VE ÇEVRE ÝLÝÞKÝLERÝ (2)

09 Aðustos 2011 15:17 / 3586 kez okundu!

 


Ýnsan ve çevre iliþkileri adlý yazýmýn geçen birinci bölümünde, çevre sorunlarýnýn oluþumuna ve kedi, köpek gibi sokak hayvanlarýna karþý insanlarýn ilgisizliðine deðinmiþtim.

Ýnsanlar sadece sokak hayvanlarýna deðil, kendi geçmiþlerinden kalan antik kültürel deðerlere de gerekli önemi vermiyor ve bu deðerlere karþý tahripkar bir anlayýþla yaklaþýyorlar.

Ekonomik sýkýntýlardan ya da kýsa yoldan zengin olmak amacýyla yapýlan kaçak kazýlar, geçmiþten gelen bu kültürel deðerleri tahrip ediyor. Bu, kültürel çevrenin tahribatýna neden olduðu gibi, kültürel çevreyle iç içe olan; doðal çevrenin de tahribatýna neden olmaktadýr.

Ýnsanýn kendi çevresini bu kadar kirleterek tahrip etmesi olayý, kendi soyuna karþý olan ilgisizliðini de gösteriyor. Hava ve su kirliliði insanýn yaþamýný tehdit eden en büyük etkenlerden birisidir. Hava ve su kendiliðinden kirlenmiyor, insanlar tarafýndan kirletiliyor. Akarsular, nehirler ve yeraltý sularýnýn kirletilmesi, ormanlar ile diðer bitki örtülerinin tahribatý; insanlarýn saðlýðýný olumsuz yönde etkilemektedir.

Baþta çaðýmýzýn vebasý olarak bilinen kanser olmak üzere diðer hastalýklarýn çevre sorunlarýyla ilgileri araþtýrýlmaktadýr. 1986’da Ukrayna’nýn Çernobil Nükleer Enerji Tesisleri'ndeki reaktörlerin patlamasý ile, ortalýða yayýlan radyasyon sonucu; bölge ülkelerinde kanserli hasta sayýsýnda çok büyük artýþlar olmuþtur! Hava kirliliði ile solunum yollarý hasatlýklarýnda artýþ gözlenmiþtir. Çevre kirliliðinin insan saðlýðý üzerindeki olumsuz etkisine ait örneklerin sayýsý bir hayli kabarýktýr!

Çevre Sorunlarýna Karþý Nasýl Önlemler Alabiliriz?

Çevre sorunlarýyla ilgili olarak bir bakanlýk tahsis etmek, bu devasa soruna elbette tam anlamýyla bir çözüm getirmez. Bazý anlarda rutin bürokratik kurallar engel oluþturabilir. Bu aslýnda bir eðitim sorunudur. Bu önemli sorunla bir “Seferberlik” mantýðý içinde mücadele edilmelidir!

Çevre konularýyla ilgilenen Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Milli Savunma Bakanlýðý, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Yerel Yönetimler yani Belediyeler, Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütleri koordineli bir þekilde çalýþmalýdýrlar. Hangi siyasi görüþten olursa olsun tüm siyasi partiler bu konuda kendi aralarýnda mutabakat yapmalýlar. Çevreyle ilgili bir yasa komisyonlara takýlýp kalmamalýdýr. Meclis gündemine getirilip, hemen yasa olarak çýkmalýdýr. Çevre Sorunlarý ve Hayvan Haklarýna ait ihlaller, kabahat kapsamýndan çýkarýlýp, suç kapsamýna alýnmalýdýr. Bu suçlara ait yaptýrýmlar yani cezalar, caydýrýcý nitelikte olmalýdýr.

Okullarda Çevre Sorunlarý, Kültür ve Tabiat Varlýklarýnýn korunmasý konusundaki üniteler ve ders sayýlarý artýrýlmalýdýr. Yine bu konuda öðrencileri sýkmayacak ve sorumluluk duygusu veren seminerler verilmelidir.

Ayný konuda yani Kültür ve Tabiat Varlýklarýnýn korunmasý konusunda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Hutbeler hazýrlayýp, cuma namazýnda vaaz vermelidir. Camiye giden insanlara bu konuda bilgi verilmelidir. Bunun erdemli ve karþýlýðýnda sevabý olan bir eylem olduðu camiye gelenlere anlatýlmalýdýr!

Askeri birliklerde de bu konularda eðitici bilgiler ile çevre felaketlerinde kurtarma bilgileri verilmelidir. Hele, deprem kuþaðý ve fay hatlarý üzerinde bir ülke olduðumuz dikkate alýnýrsa; askeri birliklerde AKUT gibi arama ve kurtarma timleri oluþturulmalýdýr. Askerler ülkemizin en genç ve dinamik kesimidir!

Belediyeler çevreye aykýrý projelere yapý ve imar izini vermemelidir. En büyük çevre tahribatlarýndan, olan gecekondulaþmaya karþý sert tedbirler almalýdýr. Aðaçlandýrma, park ve bahçelere önem vermeli; sayýlarýný çoðaltmalýdýr.

Motorlu araçlar ve fosil yakýtlarla ilgili olarak uluslararasý standartlara uyulmalýdýr. Bu konuda gerekli her türlü tedbir alýnmalýdýr.

Gelecek kuþaklara býrakacaðýmýz en büyük miras, temiz bir çevre ve bu temiz çevreyle uyumlu yaþamayý öðretmek olmalýdýr. Günümüzde uygarlýðýn kriterleri plansýz sanayileþme ve kentleþme deðildir. Kiþi baþýna düþen temiz su tüketimi, yeþil alanlarýn yüz ölçümleri, ormanlarýn büyüklüðü, akarsu, nehirler ve barajlara akýtýlan artýklarýn önlenmesi ve temiz tutulmasý ile sahil kesimlerindeki kýyý ve deniz temizliði; uygarlýðýn temel kriterleri arasýndadýr.

Sokak hayvanlarýna karþý olan sevgi ve þefkat ayrý deðer kriteridir. Uygarlýðýn maddi kriterleri, bu erdemli deðer karþýsýnda bir anlam ifade etmez. Çünkü daha önceki yazýmda da açýkladýðým gibi, biz insanlar tüm bitki örtüsüyle, tüm hayvanlarla uyum ve barýþ içinde yaþayarak dost olmak zorundayýz.

Ýslam dininin kutsal ayý Ramazan’a girmiþ bulunuyoruz. En sýcak mevsimdeyiz üstelik. Bunaltýcý sýcaklar karþýsýnda tüm canlýlar en çok suya ihtiyaç duyar. Oruç tutmakla, insan açlýðýn ve susuzluðun ne kadar zor olduðunu iyi bilmiþ olur!

Kutsal kitaplarýn hemen hepsinde Yüce Yaratýcý Allah Rabb-ül Beþer olarak deðil, Rabb-ül Alemin olarak geçer. Türkçesi Yüce Allah insanýn deðil, alemlerin yaratýcýsýdýr ve Allah’ýdýr. Yaratýlan bu alem içinde elbet insanlar, hayvanlar ve bitkiler vardýr. Ýnsanlar akýllý yaratýklar olduðu için, Yüce Yaratýcý Allah; Eþref-i Mahlukat yani yaratýklarýn þereflisi olarak insanlarý zavallý hayvanlara ve bitkilere karþý üstün yaratmýþtýr. Ýnsanlara bu üstünlük Yüce Yaratýcý Allah tarafýndan güçsüz, muhtaç hayvanlara karþý zorbalýk yapmak için deðil; korumak ve sayýlarýný artýrmak amacýyla verilmiþtir.

Ýnsanlar sadece Yüce Yaratýcý Allah’a ibadet etmekle hayýr ve sevap kazanmazlar. Yüce Allah’ýn korumakla görevli biz insanlara emanet ettiði zavallý hayvanlara su ve yiyecek vermek de bir hayýrdýr; bir sevap kazanmadýr! Bu sýcaklar da plastik bir kap içinde su ve yemek artýðýndan oluþan yiyeceði apartmanýn bir köþesine býrakarak bu zavallý sokak hayvanlarýna vermek kadar büyük sevap yoktur. Bu da bir baþka ibadettir!

Ramazan ayýnýn tüm insanlýða, Ýslam alemine barýþ huzur ve bereket getirmesini, insanlarýn çevreyle barýþ içinde olmasýný; Yüce Allah’tan diliyorum.

Sayýn okuyuculardan özellikle rica ediyorum; bu sýcaklarda ve bu kutsal ayda sokak hayvanlarýna Allah rýzasý için, insanlýk için su ve yiyecek veriniz.


Erkan ARSLAN

01.08.2011





Son Güncelleme Tarihi: 22 Aðustos 2011 01:00

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.