Sýrrý Süreyya Önder'e mektup -2

02 Temmuz 2012 12:01 / 6061 kez okundu!

 


Bu size, uzun bir aradan sonra yazdýðým ikinci mektup. Ülkemizde yaþanan son çatýþmalar, onar onar ölen insanlarýmýz, Uludere baskýný, Leyla Zana-Baþbakan görüþmesi vs'den sonra, yeniden aklýma geldiniz. Kendi kendime bugünler tam da, Ýstanbul ikinci bölge milletvekili Sýrrý Sureyya Önder'in günleri dedim. Ancak epey bir zamandýr sesinizi duymadýðým gibi, soluðunuzu bile hissetmiyorum dersem yalan olmaz.

Sahi nerelerdesiniz? Umarým her þey yolundadýr. Dediðim gibi, bugünler sizin seçilmeden önce, aday olduðunuzu açýkladýðýnýz ve kendinizi tanýttýðýnýz, Çaðlayan-Figaro düðün salonunda anlattýðýnýz düþünceleriniz için adýmlar atabileceðiniz günler diye düþününce, aklýmdan geçenleri size de söylemek için bu mektubu yazmaya baþladým.

Sizin aday olduðunuz günlerde, bugünlerdeki kadar olmasa bile, yine de siyasetin týkandýðý günlerdi. On yýllarca seyreden "kirli savaþ" sonunda, çatýþma kültürü ile bir yere varýlamayacaðýna inandýðým o günlerde, sizin aday olmanýz beni bir hayli umutlandýrmýþtý. Ýþte dedim kendi kendime; "Sýrrý Süreyya Önder tam da böylesi sýkýþýklýklarý aþmak için yaratýlmýþ bir aday". Sizin espirili, ortamý germeyen, yol açýcý, birleþtirici üslubunuzun, çatýþma ve nefret kültürüyle buz gibi soðutulan meclisi ýsýtacaðýna inanýyordum. Siyasetin kilitlendiði ve týkandýðý günlerde baðýmsýz önerilerinizle týkanýklýðý açacaðýnýza inanýyordum. Zaten siz de, meclise ýsrarla kendi duruþunuzla gitmeyi arzuladýðýnýzý, mecliste var olanlarýn içinde eriyerek yok olmayý düþünmediðinizin altýný ýsrarla ve ýsrarla çiziyordunuz o günlerde. Bütün bunlar size büyük bir umutla bakmamý saðlýyordu.

Seçilmeden önce yaptýklarýnýzla, yazýlarýnýzla, düþüncelerinizle sergilediðiniz muhalefet, kusura bakmayýn bugünlerde yaptýðýnýz (acaba burada yapmadýðýnýz demem daha doðru mu olurdu?) muhalefetten fersah fersah öndeydi. Siz seçildikten sonra, seçilmeden önceki siyaset yapma düzeyinizin o kadar gerisine düþtünüz ki, zaman zaman "keþke Sýrrý Süreyya Önder seçilmeseydi" dedirttiniz. Hiç olmazsa seçilmeden önce, bilgi ve siyaset daðarcýðýmýza artý katkýlarýnýz oluyordu. Þimdilerde ise býrakýn bir þey yapmayý, varlýðýnýz veya yokluðunuz bile belli olmamaya baþladý. Tam bir sýra neferi oldunuz. CHP bile sizden bir adým öne geçti, farkýnda deðil misiniz?

Meclise seçildiðiniz ilk aylarda biraz hareketliydiniz. Seçilmeden önce ben de yarattýðýnýz intiba, düþünce özgürlüðüne inanan, düþüncelerin özgürce konuþulmasýný savunan, yanlýþ da olsa eleþtirilere karþý güler yüzle tahammül gösteren, diyalog ve görüþmeden yana olmanýz idi. Ancak seçildikten sonra yaptýklarýnýzla yarattýðýnýz bu intibanýzý kýsa sürede yerle bir ettiniz. Evet mecliste ve iletiþim organlarýnda sizi takip ederken her karþýlaþtýðýmda, çok asabi, kavga etmeye müsait, tartýþmaya girdiklerini adeta kavgaya davet eden bir vekil görünümüyle karþýma çýkýyordunuz. O mülayim, yapýcý Sýrrý Süreyya Önder gitmiþ, sanki yerine bitirim bir Diyarbakýr Qýrýx'ý gelmiþti. Murat Belge'ye çatarak, aþaðýlayarak ve sert söylemler kullanarak baþlayan meclis serüveniniz, Mehmet Metiner'i kavgaya davet etme ile devam etti, Kemal Burkay'a bir TV programýnda o tepeden bakan, aþaðýlayýcý hor gören uslubunuzla devam edip gitti. Bunlar bir çýrpýda aklýma gelenler.

"Çýk ulan dýþarý", "Gel ulan gel, gel de göstereyim sana" tarzýnda bir uslupla karþýnýzda olanlarla nasýl diyalog kuracaktýnýz? Nasýl diyaloðun yolunu açacak adýmlar atacaktýnýz? Aþaðýladýklarýnýzla nasýl görüþme yapacaktýnýz? Nasýl sýkýlý yumruklarýnýzla el sýkýþacaktýnýz? Kavgaya davet ettiðinize nasýl "gel konuþalým, konuþarak anlaþmak en iyisidir" diyecektiniz, en önemlisi de nasýl örnek olacaktýnýz ve dediklerinizin ciddiye alýnmasýný saðlayacaktýnýz? Hep merak edip durdum, ki zaten siz de sonradan yavaþ yavaþ bu tarzda yükselttiðiniz ivmenizi düþürerek, iyice sessizliðe bürünüp, nerdeyse varlýðý yokluðu belli olmama noktasýna geldiniz.

Leyla Zana'nýn son giriþimini haberlerde duyduðumda, Leyla Zana herkes gibi beni de oturduðum yerden ayaða kaldýrarak, "Ýþte bu, iþte bu" dedirterek, haberleri bitene kadar ayakta ilgi ve heyacanla dinletti. Sonucu baþarýlý olur veya olmaz bu ayrý bir tartýþma, önemli olan, sizden beklediðim bir adýmý atmýþ olmasý idi. Ýþte o anda Leyla Zana'yý seçenleri kýskanmaya baþladým. "Lanet olsun siyasete" dediðim günlerde, benim yine siyaseti yakýndan takip etmeme ve barýþ için yok olmaya yüz tutan umutlarýmýn yeniden canlanmasýna vesile oldu, Leyla Zana.

Siz meclise gitmeden önce, özgür bir birey olarak, otoriteye boyun eðmeyen, ele avuca sýðmayan bir kiþilik sergilerken, þimdilerde tam bir sýra neferi oldunuz. Seçilmeden önce düþüncelerinizi engel tanýmadan özgürce yazýyordunuz, þimdi ise düþüncelerinizi kendinize saklayan sessiz bir sýra neferi gibisiniz. Seçilmeden önce özgür bir birey olarak her türlü barýþ giriþimini destekliyor ve her türlü þiddetle aranýza mesafe koyuyordunuz. vs. Özetle geldiðiniz son duruma hangi noktadan bakarsak bakalým, seçilmeden önceki düzeyinizin ve durumunuzun çok çok gerisinde olduðunuzu siz de sakin bir kafa ile düþünürseniz kesinlikle göreceðinize inanýyorum. Hele eski yazýlarýnýzý okursanýz, siz de benim gibi daha net olarak fark edersiniz diye düþünüyorum.

Vakit çok fazla geçmiþ deðil. Her þey bitmiþ de deðil. Bugünler tam da sizin günleriniz. Sizi Leyla Zana'nýn açtýðý yoldan kendinize özgü uslubunuz ve kiþiliðinizle adýmlar atmaya davet ediyorum. Sizi kendiniz gibi olmaya çaðýrýyorum. Bunu sizin baþaracaðýnýza seçildiðiniz gündeki kadar inanýyorum.

Bildiðiniz gii, Türkiye'nin asabi, kavgacý, çatýþmacý veya sýra neferi vekillere hiç ihtiyacý yok. Her seçimde, seçilenlerin çoðu, zaten bu özellikte olanlar. Sizin seçilmeden önce sahip olduðunuz duruþunuzun günümüzde týkanan siyasete yol açýcý olacaðýna inanýyorum. Barýþa her zamankinden daha fazla ihtiyacýmýz olan bu günlerde, özgür birey Sýrrý Süreyya Önder'e de çok ihtiyacýmýz var.

Sevgili Sýrrý Süreyya Önder, gelin yol yakýnken, sýra neferi olmak gibi kolay olaný deðil de, bugüne kadar mecliste yapýlmayanlarý yapmaya baþlasanýz diyorum. Ne dersiniz? Daha iyi olmaz mý?

Sevgiyle kalýn,


Ergün EÞSÝZOÐLU

02.07.2012

Son Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2012 21:00

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.