Kürtçe seçmeli ders, YETMEZ AMA EVET!..

09 Temmuz 2012 12:39 / 2523 kez okundu!

 


1971 yýlýnda çekilen "Umutsuzlar" filmi, Yýlmaz Güney'in unutulmaz filmlerinden birisidir. Yýlmaz Güney bu filminde Fýrat isminde bir mafia babasýdýr. Halk, sorunlarýný çözmesi için, dertlerini Fýrat'a anlatýr. Yine böylesi bir halk gününde, bir kadýn evden kaçarak kötü yola düþen kýzýný bulmasýný rica eder Fýrat'a. Fýrat da yardýmcýsýna seslenerek þöyle der; "Aileye 5.000 lira verin, kýzýný da bulup teslim edin aileye. Beþ bin lirayla kýzý mutlaka okutsunlar. Kýz oruspu olacaksa, okumuþ oruspu olsun, cahil oruspu olmasýn" der.

Ne zaman Kürtlere bir hak verilmek istense hep ayný þey yaþanýr.

Bir kesim bu haklarý vermenin anlamsýzlýðýný ve verildiði zaman sorunlarýn daha da büyüyeceðini söylerken, diðer bir kesim ise "istemezuk bu haklar yetersiz" der. Ya tam olsun ya da hiç olmasýn ekseninde tepki gösterirler. Ýki kesim faklý noktalarda olsalar da, buluþtuklarý nokta aynýdýr. "Böyle olacaksa olmasýn" noktasýdýr bu. Kürtçe dershaneler konusunda da bu böyle oldu. TRT Þeþ (6)te de bu böyle oldu. Kürtçe isimlerin serbest býrakýlmasýnda da böyle oldu vs.

Okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olacaðý konusu gündeme geldiðinden beri yine ayný þekilde oldu tepkiler.

Bir kesim, Kürtlere Kürtçe seçmeli ders hakký vererek, "eðitim dili olamayacak bir dil yüzünden Kürt'lerin cahil kalmasý" söz konusu olacaktýr der. Diðer bir kesim ise, "bu verilecek hak ile aslýnda asimilasyon devam edecek ve Kürtler neticede yine cahil kalacaktýr", vs derler.

Ýþin gerçeði, devlet bu hakký vereceðini bugüne kadar hiç düþünmediði için, bugün Kürtçe ana dilde eðitim hakkýný veriyoruz deseler bile, alt yapýnýn hazýrlanmasý nerden bakýlýrsa bakýlsýn, en az beþ yýl sürer. Ýþte tam da bu süreçte Kürtçe seçmeli ders, en azýndan bu sürecin de hazýrlýðýna yardýmcý olur. Ýkisinde de alfebeydi, sözlüktü, gramer kitabýydý vs gibisinden hazýrlýklar gerektiðinden, seçmeli dersin hazýrlýklarý bir anlamda Kürtçe eðitimin zeminini hazýrlayacaðý gibi ötekine geçiþte psikolojik bir eþik de olabilir. Bu anlamýyla Kürtçe seçmeli dersi kabul etmek, aslýnda Kürtçe ana dilde eðitimin hazýrlýklarýný da baþlatmayý tetiklemek anlamýna gelir, düþüncesindeyim.

90 yýllýk asimilasyon, inkar ve imha sürecinden sonra geldiðimiz bu noktada, en önemlisi devletin bunu kabul etmesi ve içine sindirmesi, içselleþtirmesi vs. de bana göre çok büyük bir adým olacaktýr.

Bir de, bu 90 yýllýk süreç sonunda uzaktan bakýldýðýnda, Kürtçe seçmeli ders bataklýkta açan bir gül gibi duracak, TRT 6 ve Kürtçe isimler gibi. Bu anlamýyla iþin baþýnda "istemezuk" diyerek reddetmeyi çok aþýrý bir fantazi olarak görüyorum. Kürtlerin de bunca acýdan sonra bu kadar fanteziyi kaldýracak kadar lüksleri olmadýðýný düþünüyorum.

Eðer Kürtler cahil kalacaksa, býrakýn seçmeli dersi olan cahiller olarak kalsýnlar, Yýlmaz Güney'in dediði anlamda. Öyle de, böyle de cahil kalýnýyorsa, hiç olmazsa Kürtçe seçmeli dersi olan Cahiller olarak kalmayý ben de, "Yetmez ama Evet" diyerek desteklemeyi doðru buluyorum.

Sevgiyle kalýn,


Ergün EÞSÝZOÐLU

09.07.2012


Not: Bu yazý ayný zamanda istanbulist.net'te de yayýnlanmaktadýr.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.