Ýsmail Beþikçi Hocayla

17 Eylül 2012 15:46 / 3665 kez okundu!

 


Ýsmail Hoca ile yolum, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, Gölcük Sýkýyönetim Komutanlýðýna baðlý Seymen askeri cezaevinin bir koðuþunda kesiþti. Seymen'den Adapazarý cezaevine götürülene kadar sürdü koðuþ arkadaþlýðýmýz.

Ýsmail Hoca'nýn uluslararasý Hrant dink vakfý ödülü'nü aldýðýný basýndan ve iletiþim organlarýndan okuduðumda, Sevgili Ýsmail Beþikçi hoca ile, 12 Eylül'den sonra askeri cezaevinde birlikte geçirdiðimiz günler, bir film þeridi gibi gelip geçti gözümün önünden.

Ýsmail Hoca'yý anlatmaya sayfalar ve kelimeler yetmez. Onunla yaþamak gerekir, ona ithafen söylenen þeylerin ne kadar doðru olduðunu, hatta ve hatta hocayý yansýtmakta ne kadar az bile olduðunu anlamak için.

Onu Ýstanbul'dan Gölcük'e bir soruþturma için getirmiþlerdi. Bizi de bir grub arkadaþla birlikte Konca askeri cezaevinden, yine ayný il (Kocaeli - Ýzmit ) sýnýrlarý içinde yeni açýlan Seymen askeri cezaevine bir gece ansýzýn, apar topar alýp getirmiþlerdi. Yolda hepimizi, 12 Eylül'ün o karanlýk günlerinde nereye götürüleceðimizi ve sonumuzun ne olacaðýný bilememenin verdiði bir kuþku ve karamsarlýk kaplamýþtý. Seymen'e geldiðimizde hepimizin yüzündeki rahatlama ifadesi görülmeye deðerdi.

Gençliðimin en güzel yýllarýný benden çalan, çete lideri, darbeci Kemalist Kenan Evren'e yýllar geçse de kýrgýnlýðým ve kýzgýnlýðým azalmadan devam etse de, gýyabýnda tanýdýðým Ýsmail Beþikçi Hoca gibi bir çok deðerli insanlarý tanýmama, arkadaþlýklar edinme me vesile olmasý anlamýnda da anlamlý buluyorum o yýllarý ve yaþadýklarýmý.

Bir gün Ýsmail Hoca ile ayný gün, ayný askeri savcýya, Yüzbaþý Avni Emirler'e, ifade vermeye beraber götürüldük. Avni Emirler'in özelliklerinden bir tanesi de, sorguladýðý kiþileri, savunduklarýný inkar etmeye, arkadaþlarýný ihbar etmeye, vs ye kendince ödüller vererek teþvik etmesiydi.

Ýlk önce beni alýp götürdüler Avni Emirler'e, konulduðumuz adliye hücresinden. Savcý yargýlanacaðým dosyada kod adý ile yer alan "Dayý Kemal" isimli bir þahsýn gerçek ismini söylememi, söylemem halinde benim için iyi þeyler yapacaðýný ve çok hayrýma olduðunu söyledi, "Dayý Kemal" denen þahsý tanýmadýðýmý söylemem üzerine, kovarcasýna, aþaðýlayarak hücreye geri gönderdi. Benden sonra Ýsmail Hocayý hücreden alýp götürdüler Avni Emirlere', sorgu için.

Ýsmail Hoca sorgudan geri geldiðinde, biz hücredekiler ona nasýl geçtiðini sorduðumuzda, o her zamanki güleç yüzü ile, naif, sakin ve tane tane anlatan uslubuyla anlattý sorgusunda geçenleri bize.

Avni Emirler ona "Çorumlu bir Türk'sün neden bunlarla bu kadar ilgileniyorsun. Gel ifadende Kürt diye bir þey yoktur de ben de bu sorguyu kapatayým" der. Ýsmail Hoca da ona cevaben "Siz bana 2+2 nin 5 ettiðini, nefes almadan yaþanabileceðini söyler ve ispat edebilirseniz, ben de size bir sosyolog olarak Kürt'lerin olmadýðýný söyleyebilirim, nasýl nefes almadan yaþanamayacaðý ilimsel bir gerçeklikse, Kürt'lerin varlýðý da bir gerçektir" der.

Ýnandýðý doðrulara ne kadar hakim olduðunu ve ne kadar inançlý biçimde onlarý savunduðunu, birlikte geçirdiðimiz günlerde daha da iyi anlýyorduk. Koðuþta bizlere yabancý dil öðretme konusunda da Hoca olarak emeði geçerken, onun okuduklarýný hiç unutmama özelliðinden dolayý koðuþun ayaklý kütüphanesiydi de. Hangi konuda kafamýza bir þey takýlsa yada bir kitaptaki alýntýya ihtiyacýmýz olsa Hoca býkmadan usanmadan bizlere yardýmcý olurdu. Koðuþun duvarýnda yayýnladýðýmýz "Ekin" köþesine de yazýlarý ile katkýsý büyük olmuþtu.

Hele cezaevi idaresinin býyýk kesme operasyonunda, býyýklarý olmadýðý halde bizimle birlikte tavýr koymasý, narin yapýsýndan dolayý "Hocam, sen katýlma istersen" dememize raðmen, askerlerin bile büyük saygý duyduklarý hocaya sen kenarda dur demesine raðmen, o bizlerle kolkola olmaktan geri durmadý.

Hepimizin, hocasý, abisi, arkadaþý ve korkusuz yürekli bir eylem arkadaþý idi.

Bu ödülü en fazla hak edenlerden birisi olduðunu düþündüðüm, sevgili Ýsmail Beþikçi'yi bu vesileyle anarken, kendisini kutlar en güzel þeylerin kalan ömründe ona hep eþlik etmesini dilerim.

Sevgiyle kalýn.


Ergün EÞSÝZOÐLU

17.09.2012


Not: Bir kaç hafta anayasa üzerine baþladýðým yazýlarý yazmayý düþünüyordum. Hoca'nýn ödül almasý üzerine bu hafta ara verdim. Haftaya kaldýðýmýz yerden devam ederiz.


> Ýsmail Beþikçi, Uluslararasý Hrant Dink Ödülü'nü aldý/izmirizmir.net

> Kýrk yýl sonra Sarî Xoce Dîyarbekir'de - Þeyhmus Diken

> Avrupa, Kürdler ve Kürd kimliði - Ýsmail Beþikçi

> Ýsmail Beþikçi Hakkýnda


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.