21 no’lu plakanýn baþýna gelenler

26 Þubat 2013 13:50 / 2713 kez okundu!

 


22 Þubat Cuma günü, Ankara ulus’ta, tam donanýmlý ve çelik yelekli polisler tarafýndan bir ambülans çevrilir, Tam bir kuþatmadýr bu. Ankara’nýn göbeðinde, Ulus’ta her türlü güvenlik tedbirinin alýndýðý, bütün yollarýn trafiðe kapatýlarak kesildiði bir andýr bu kuþatma. Tam bir olaðan üstü hal durumu.

Diyarbakýr’dan aðýr hasta bir kiþiyi, Ankara’ya getirmek üzere gelmiþtir 21 plakalý ambülans. Hastayý, görevli getirdikleri hastaneye býraktýktan sonra, hastaneye bir an önce ulaþmak için, zaman kaybetmemek adýna yemek bile yemeden geldikleri için, hem yemek yemek, hem de diðer ihtiyaçlarýný görmek için en yakýn mýntýka olan Ulus semtine gelerek mola vermiþlerdir.

Ýþte ne olduysa o andan sonra olur. Diðer ambülanslardan irice olan bu tam donanýmlý, çoklu hasta alan mini.büs, üstüne üstlük 21 plakalý (Diyarbakýr plakasý) da olunca karar verilmiþtir, kesinlikle ihbar edilmelidir. Ve hemen ihbar edilir. Ýhbarý alan emniyet güçleri verilen plaka üzerinden çok kýsa bir sürede araþtýrma yapýp sonuca ulaþabilecekken, bunu yapmayýp “plaka 21’mi o halde hemen kuþatmaya baþlana” diye mi düþündü bilemiyorum, hemen göreve baþlanýr. Ýlk talimat, Ulus semtine giriþ çýkýþlarýn kapatýlmasýyla baþlanýr bu tam bir komedi olan duruma.

Bu haberi Tv’de izlediðimde hemen aklýma “Yangýn var” filmindeki sahneler geldi. Haberleri izlerken bu bir þaka herhalde dedim kendi kendime. Yada bir film çekimi var dedim. Çünkü “Yangýn var” filminde de nerdeyse birebir ayný sahne vardý. Film gerçek bir yaþanmýþlýðý anlatýyordu. Diyarbakýr Büyükþehir belediyesi, Trabzon-Çayýrbaðý beldesine hediye ettiði bir itfaiye aracýnýn Trabzon’a gidene kadar baþýna gelenlerin anlatýldýðý güzel bir film. Ýzlemeyenlere izlemelerini öneririm. Ýþte bu filmde de ayný sahne Trabzon’a varmadan önce Rize’de yaþanýr. Ankara’da yaþananlarýn bire bir aynýsýdýr yaþanan. Hadi Rize’dekiler ilk defa yaþadýðýndan yaþadý bu komediyi diyelim, ya Ankara’da yaþananý nasýl anlatmak lazým?

Kuþkusuz bu yaþananlarýn mantýklý bir anlatýmý var. Ancak bu yaþananlarýn perde arkasýný anlamak iþimize gelmediði için, etrafýnda dolanýp duruyoruz.

Uzun bir aradan sonra 2006 yýlýnda Diyarbakýr’a gittiðimde, dikkatimi çeken bir çok þeyden iki tanesi benim için çok anlamlýydý.

Bir tanesi Diyarbakýr hava alanýna indikten sonra, uçaktan indiðimizde, havaalaný çýkýþ kapýsýna yöneldiðimizde bir sýra halinde dizilmiþ emniyet görevlilerinin bakýþlarý altýnda gitmek beni çok rahatsýz etmiþti. Hele baþlarýndaki yetkilinin siyah gözlükleriyle ellerini göðsünden kavuþturarak gösterdiði dik duruþa baktýðýnýzda, bu duruþ Vietnam’da yaþanan Rambo filmlerinden çýkýp aramýza katýlan Amerikan görevlisinin duruþundan hiç farklý olmama hissi veriyordu. Uçaktan indiðimizde ben neþeyle kýsýk bir sesle “Diyarbekir mala mýne”(Diyarbekir evimizdir) söyleye söyleye inerken birden hiç ummadýðým bir noktada bu görevli ile karþýlaþýnca sanki duvara toslamýþ gibi hissettim kendimi ve suspus oldum bir anda.

Ýkincisi de, þehirde bolca gördüðüm 06 (Ankara) ve diðer illerin plakalarý oldu. Bu durumu görünce, konuþmacý olarak çaðrýldýðým panel için mi gelmiþ bunca yabancý diye espri yaptýðýmda, bizi davet eden ve gezdiren dostlarýmýzýn verdiði bilgiyle anladým ki gelen giden yoktu. Bu yabancý plakalarýn hepside aslýnda Diyarbakýr’lýlarýndý. Olay þu: 21 Plaka ile þehir dýþýna çýkanlar, hele Ýstanbul’a Ankara’ya gidenler her gidiþlerinde yaþadýklarýndan dolayý, canlarýna tak ettiði için çareyi baþka illerin plakalarýný almakta bulmuþlardý.

Böylece rahatlýkla Ýstanbul’a ve Ankara’ya gidebiliyorlardý.

Çözüm Diyarbakýr’ýn plakasýný deðiþtirmekten mi geçiyor, yoksa 21 plakasýný tehlike gören zihniyeti, bakýþ açýsýný ve anlayýþý saðlayan koþullarý ve ortamý deðiþtirmekten mi?...

Sevgiyle kalýn.


Ergün EÞSÝZOÐLU

26.02.2013


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.