1982 Anayasasý'nýn dili

24 Eylül 2012 15:46 / 1959 kez okundu!

 


1980 Darbesinden sonra Gölcük'te tutuklu bulunduðumuz askeri tutukevinde, yeni anayasa için, 7 Kasým 1982 tarihinde yapýlacak halk oylamasýnda bizlere (tutuklulara) oy kullanma hakký verilmediði için bu þansýmýzý ne yazýk ki kullanamadýk. Düþünebiliyor musunuz, yeni bir anayasa ile yönetileceðiz, bu yeni anayasa yaþamýmýzý belirleyecek ama bizlere oy kullanma hakký verilmiyor. Böylece yüzbinlerce tutuklu 82 Anayasasý oylamasýnda oy kullanamadý.

En azýndan benim için konsensüs saðlamayan bu anayasa, kabul edilebilir bir þey olamazdý benim adýma. Bu yüzden yargýlandýðýmýz dava'nýn ilk duruþmasýnda söz alarak "Ýlerki yaþamýma yön verecek olan anayasa oylamasýnda oy kullanma hakkýmýn verilmemesini protesto ediyor ve bu anayasaya Hayýr dediðimi belirtir ve bu söylediklerimin kayýtlara geçirilmesini istiyorum" dedim. Talebim üzerine söylediklerim kayýtlara geçirildi.

Bilindiði üzere Anayasa'lar devletle birey arasýnda yapýlan bir sözleþmedir. Bu sözleþme, "Birey"in öncelikle devletten beklediklerini, devletin hizmet etme misyonun ne olduðunu ve nasýl yapýlacaðýný, ve de bireyin devlete karþý sorumluluklarýný belirler .

Yeni bir Anayasa yapma sürecindeyiz. Bu süreçte toplumun bütün birimlerinde yer alan bireylerin ve topluluklarýn nasýl bir Anayasa istediklerini, nasýl bir sistemde yaþamayý düþündüklerini mutlaka ve mutlaka yüksek sesle dile getirmeleri gerekmektedir.

Yapýlmasý düþünülen yeni Anayasa, 1982 yýlýnda silahlarýn gölgesinde, þeffaf zarflarla yapýlan darbe Anayasasýnýn deðiþtirilmesini hedefliyor. 1982 Anayasasý'nýn deðiþtirilmesi konusunda, Ulusalcý-Solcu-Kemalist'ler hariç, bütün siyasi taraflar arasýnda bir konsensüs saðlanmýþ görünüyor.

Yeni bir Anayasa yapýlacaksa her þeyden önce 1982 Anayasasý'na neden karþý olduðumuzu belirtelim ki yenisini yapacak zemin de oluþsun. Bu yazýmda da 1982 Anayasa'sýnýn diline iliþkin görüþlerimi belirtmek istiyorum. Gerçi tek baþýna bir birey olarak görüþlerimi yazmam ne kadar anlamlý onu da bilmiyorum ama Fuzuli'nin dediði gibi "Söylesem faydasý yok, Sussam gönlüm razý deðil". Ben yine de "denize atacaðým" yazdýklarýmý.

1980 darbe Anayasa'sýný yapan darbeci çetenin terörist baþý Kenan Evren'in daha Anayasa oylamasý hakkýnda ki konuþmalarýna bakýldýðýnda, sürekli olarak bir þeyin altýný önemle çizdiði görülür. Mesala 24 Ekim 1982 de yaptýðý konuþmasýnda þöyle der:

" ...... 12 Eylül öncesinin olaylarý yeniden yaþanmak istenmiyorsa, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmesi arzu edilmiyorsa .... " Ýþte böylece 1982 darbe Anayasa'sýnda hayat bulacak dilin temelleri atýlýr.

Dikkat ederseniz bu dilin temel mantýðý þudur: "Devlet'in Ülkesi ve Milleti". Yani önce Devlet vardýr. Sonra bu Devlet'in Milleti vardýr, Devlet'in Ülkesi vardýr.

Anayasa'nýn ve sonrasýnda da yaþamýn merkezine, önce Devlet'i oturtan bu anlayýþ, giderek Anayasanýn her köþesine sýzmaya baþlar. 1982 darbe Anayasasý okunduðunda görülecektir ki bu anlayýþ her tarafa sýzmýþtýr ve yaþadýðýmýz bütün sorunlarýn temel kaynaðý da bu dildir.

Somut bir örnek verecek olursam, Anayasa'nýn deðiþtirelemez maddeleri arasýnda yer alan Madde 2 ye bakýldýðýnda bu anlayýþýn ve dilin yeni anayasaya nasýl nüfuz ettiði ve yerleþtiði görülür.Anayasa ikinci madde aynen þöyledir: "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayraðý, þekli kanunda belirtilen, beyaz ay yýldýzlý al bayraktýr. Milli marþý "Ýstiklal Marþý"dýr. Baþkenti Ankara'dýr."

Dikkat ediyor musunuz darbeci baþý terörist Kenan Evren'in konuþmalarýnda iki adet olan devlet'e iliþkin özellik, darbeci Anayasada kaç adet olmuþ? Bunlarýn hepsi devletin alt öðeleri. Millet devletin diðer öðeleri ile yan yana olan bir öðe. Devletin öðesi olan unsurlardan bir tanesi de "Devletin Dili".

Halbuki devletin dini, dili, cinsiyeti, ýrký, vs si olmaz. Olmamalýdýr da, diye düþünüyorum.

Eðer bir þey olacaksa, bu da Millet'in devleti, Ülken' in devleti, Bireylerin devleti, vs olur. Devlet hizmet üreten bir mekanizmadýr. Þayet olacaksa Devletin hizmet dili olur. Bu baþka bir þeydir, Devlet'in dili ise bambaþka bir þeydir. Zaten Devlet dili denildiði için de halkýn konuþtuðu, var olan diller red edilmiþ ve yasaklanmýþ. Ýþte böylece bugün yaþadýðýmýz bir soruna kaynak olunur yýllarca.

Eðer yeni bir Anayasa yapýlacaksa her þeyden önce Anayasa'ya nüfuz eden bu dil terkedilip, Anayasa'ya sýzan bu eski dilin bütün sýzýntýlarý tespit edilip, yerine Devlet'i bireye hizmet eden bir mekanizma olarak gören anlayýþý yansýtan farklý bir dil egemen olmalýdýr diye düþünüyorum.

Sevgiyle kalýn.


Ergün EÞSÝZOÐLU

24.09.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.