Yeraltý

05 Mayýs 2012 22:35 / 1669 kez okundu!

 


ÝNSAN DOÐASININ KARANLIÐINDA DOLAÞMAK

“Yeraltý” zor bir film. Zor olduðu kadar özgün ve etkileyici. Sinemamýzýn son yýllardaki en iyi filmlerinden.

--------------------------------------------------------------

YERALTI


YÖNETMEN VE SENARYO: ZEKÝ DEMÝRKUBUZ

OYUNCULAR: ENGÝN GÜNAYDIN, NÝHAL YALÇIN, SERHAT TUTUMLUER

Zeki Demirkubuz Dostoyevski’nin “Yeraltýndan Notlar” adlý romanýndan uyarladýðý “Yeraltý”nda insanýn doðasýný sorgulamasýný, ruhunun karanlýðýna açýlmasýný, orada yaþamasýný anlatýyor. Romanýn açýlýþýndaki “ben hasta bir insaným, içim öfkeyle dolu çekilmezim” cümlesi, sýradan memur Muharrem’in dünyadaki varoluþunu tanýmlýyor. Ýnsanlar ile kolayca iliþki kuramayan, kolayca kabalaþabilen, kýrýcý olabilen bunlarý yaparken de içindeki öç alma duygusunu yeterince tatmin edememe sýkýntýsý içinde kývranýp duran bir insandýr. “Tam anlamýyla kendisini anlama gücüne sahip bir kiþi kendisine saygý duyamaz” þeklinde düþünen Muharrem en büyük öfkeyi çevresinde baþarýyý ondan bundan çalýp çýrparak yapanlara karþý duyuyor. Sanat ve edebiyat dünyasýnda yaratýcýlýðý ve özgünlüðü olmadan, baþkalarýnýn fikirlerini çalan insan türleri ile hesaplaþýyor memur Muharrem. Deðiþen, çýkarlarýna göre davranan insanlarý insan sýnýfýna sokmuyor. Kendisine yönelttiði “ben kimim?” sorusunu “sen kimsin?” þekline dönüþtürüyor.

Sinemaya uyarlanmasý çok zor olan bu düþünceler silsilesini Demirkubuz serbest olarak yazdýðý senaryo ile görselleþtirmiþ. Gri, kirli sarý ve kahverengi tonlarýn boyadýðý çarpýcý karelerde Muharrem karakteri tüm artý ve eksi karakter çizgileri içinde, araya mesafe koyarak yansýtmaya çalýþmýþ. Romandaki tüm alt metinleri anlaþýlýr kýlmak mümkün deðil. Örneðin insanýn aþaðýlanmaktan haz duymasý, gerçeklerinden uzak yaþayan bu günün egosu þiþik bireyleri tarafýndan nasýl anlaþýlabilir?

Kendi yeraltýnda yaþayarak yaþamý sorgulayan Muharrem karakterini Engin Günaydýn içte sýkýþan ara sýrada patlayan bir enerji ile canlandýrýyor. Anlaþýlamayan, yalnýz bir karakteri içe kapanýk ve bazen saldýrgan bir yorum ile oynuyor. Son yýllarýn en iyi oyunculuklarýndan birisi olduðu tartýþýlmaz.

Zeki Demirkubuz’un sanat dünyasýndaki hýrsýzlýklara kýzgýnlýðýný en iyi dile getirdiði sekans Muharrem ve eski dört arkadaþýnýn meyhane muhabbeti oluyor. Yazdýðý kitap ile ödül kazanmýþ Cevat ve dört arkadaþýnýn trajikomik durumlarýný, Muharrem’in öfkesi ile onlarýn sýradanlýðýný kýrýp dökmeye çalýþmasý müthiþ diyaloglar ve oyunculuklar ile yansýyor.

“Yeraltý” zor bir film. Zor olduðu kadar özgün ve etkileyici. Sinemamýzýn son yýllardaki en iyi filmlerinden.


Emin YEÐÝNBOY

01.05.2012

Son Güncelleme Tarihi: 07 Mayýs 2012 12:30

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.